Vraag van de dag: Amsterdam of Utrecht?
Ik vind beide steden leuk. Amsterdam ken ik ietsje beter dan Utrecht, omdat daar vroeger familie woonde waar ik soms heenging. In Utrecht ben ik een paar keer naar de Lapjesmarkt geweest en in maart hebben wij een stadswandeling door deze stad gemaakt. Beide steden hebben zo hun charmes, vind ik.
๐
๐
๐
๐
๐
๐
๐
๐
En toen moest het er toch maar eens van komen: een wandeling door Waterdunen bij Breskens.
(Bron: Google Maps)
Waterdunen is een nieuw recreatie- en natuurgebied en hier in de streek ligt dat best wel een beetje gevoelig. Ook bij mij.
(Bron: Google Maps)
Kijk, ik heb niks tegen natuurgebieden. Ik mag er zelfs graag komen, maar hier ging een traject van grondonteigeningen aan vooraf, wat niet zonder slag of stoot gegaan is. En daarnaast gaan er driehonderd vakantiehuisjes en tweehonderd campingplaatsen in het gebied komen en ook dat staat tegen.

Wij wonen in een krimpgebied en dat houdt in dat de bevolkingsdaling groot is. Er wonen hier weinig mensen: jongeren trekken weg, de vergrijzing is groot en er is weinig nieuwe aanwas. Er worden de laatste jaren langs de kust veel appartementsgebouwen bijgebouwd, maar dat is vooral voor de rijken en de investeerders. Ook zijn er veel vakantieparken uitgebreid en bijgekomen. En natuurlijk is het goed voor de economie in dit krimpgebied, dat snappen we heus wel, maar toch doet het best wel pijn om onze kust gevuld te zien worden met hoogbouw en nog meer vakantiehuisjes.
Manlief en ik wilden Waterdunen nu eindelijk ook eens van dichtbij zien. Sinds een paar weken is een deel van het gebied toegankelijk en ik moet toegeven dat er veel werk van gemaakt is. Het wandelpad is mooi en onderweg is informatie over de dieren en het gebied te vinden.
We zijn twee vogelkijkhutten tegengekomen, vanwaar je vanachter getint glas naar buiten kon kijken.
De enige wandeling die we konden lopen was รฉรฉn van 4 kilometer, maar om in het gebied en terug bij de auto te komen, liepen we twee km extra. Er komen in de toekomst nog twee wandelingen bij van 5,5 en 9 km.
Misschien dat we later de lange wandeling nog wel een keer gaan lopen, maar zodra de vakantiehuisjes er zullen staan en de camping open is, zal je ons hier niet meer zien.
Vorig weekend was ik in Brabant op een vakantiepark in een gebied met bossen en water. En dan kan ik het niet nalaten om me af te vragen hoe het destijds daar gegaan is. Werden er boeren onteigend? Moesten er mensen door verhuizen? Waren ze er in de buurt erg op tegen?
We waren niet de enige wandelaars in Waterdunen. Er waren toeristen en ook mensen hier uit de buurt die net als ons eens een kijkje kwamen nemen.