intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 21 november 2021

lekker vet

Vraag van de dag: wie is je meest interessante vriend?

Mijn vrienden zijn mensen zoals ik, met hun eigen gewoontes en interesses. Er zitten er tussen die verre reizen maken of bijzondere hobby's hebben, maar ik vind mensen vooral leuk om hoe ze zijn en niet om wat ze doen of kunnen. Voor mij is iedereen eigenlijk gelijk. 

🐦 🐦 🐦 🐦 🐦 🐦 🐦 🐦

Sinds vorig jaar maak ik zelf vetbollen voor de vogels in de tuin, daar vertelde ik al eerder over en toen liet ik ook onderstaande twee foto's zien.



Ik deed het gesmolten vet met zaad en pindakaas in papieren cupcakevormpjes in een cupcakebakvorm, die nog van mijn moeder kwam. Op zich werkte dat goed, maar toen ik onlangs bij de kringloop een siliconenvorm voor cupcakes tegenkwam, kocht ik die. Zo hoef ik de papieren vormpjes niet meer te gebruiken. 



Het was al weer de tweede keer dit najaar dat ik vetbollen maakte, want de vogels zijn er gek op! Ook de kopjes vulde ik voor de tweede keer.


Ik heb ook vetbollen uit de winkel, maar die gaan er minder snel doorheen dan die van mezelf. En als ik dan deze foto van vorige winter zie, dan is dat toch geweldig:


Voor het maken van  vetbollen heb je het volgende nodig: 

✿ frituurvetblokken en dan het liefst ossewit, in andere blokken zit palmolie en daar kunnen vogels niet goed tegen
✿ vogelzaad (ik koop altijd zaad voor grote parkieten)
✿ pindakaas zonder zout (100% naturel)
✿ vormpjes, kopjes, bakvorm of dergelijke wat tegen warm vet kan
✿ pan, lepel, juslepel

De vetblokken laat je in een pan smelten totdat ze opgelost zijn, laten koken hoeft niet. Daarna roer je er zaad en pindakaas door. Vormpjes, kopjes e.d. vullen en laten afkoelen. In de kopjes doe ik, als het vet nog vloeibaar is, een stokje waar de vogels op kunnen zitten.


14 opmerkingen:

  1. Tja, interessante vrienden.. Ik ga meer voor meest trouwe vrienden, echte vrienden waar je een evenwichtig contact mee hebt. Daar bedoel ik mee dat er over en weer echte belangstelling voor elkaar is.
    Ja, die vetbollen... Natuurlijk vinden de vogeltjes zelfgemaakte veel lekkerder; geef ze eens ongelijk. Het is prachtig om dat spul in je tuin af en aan te zien vliegen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laatst merkte visite op dat er veel vogels in onze tuin zitten. Die vogels weten wel waar er iets te halen valt.

      Verwijderen
  2. Wat leuk om zelf vetbollen te maken. Vroeger deed ik dat ook maar nu wonen we in de stad in een appartement en het enigste wat wij nog hebben is een nestkastje en ieder jaar komen er koolmeesjes in en broeden bij ons hun eitjes uit. Zo leuk om te zien. Hangen we vetbollen op dan vallen er steeds steeds zaden op de grond en krijgen we muizen en daar houd ik niet zo van. Bij jullie ziet het echt geweldig uit.
    Je hebt vrienden en vrienden. Sommige horen bijna bij het meubilair en anderen fladderen een keertje voorbij en weer anderen blijven toch vaker langs fladderen. Ik vind het wel leuk om zo allerlei soorten mensen te leren kennen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons komen ook muizen mee eten, maar dat kan geen kwaad . Het is vervelender als er ook ratten komen, die zitten hier in de sloten.

      Verwijderen
  3. Wat is nu een interessante vriend. Zijn ze beroemd? Hebben ze iets bijzonders gedaan? Geen idee wat die vraag nu preccies inhoudt.
    Mijn oudste vriend met wie ik ben opgegroeid vanaf 6 jaar is iets hoogs bij een groot Nederlands bedrijf geworden geworden en heeft overal ter wereld gewerkt en ook buiten zijn werk mensen daar geholpen (financieel en met informatie) om zelfstandig te kunnen zijn.

    Vorig jaar kocht ik vetbollen in halve cocosnoten en die heb ik bewaard en vorige week weer gevuld met vet en zaden. Op dit moment zitten er vooral vlaamse gaaien op. Gelukkig ruimen ze ook netjes elk gevallen zaadje meteen op, je ziet ze echt een zaadje nakijken dat valt en eten dat eerst op voor ze weer verder hakkken.
    Verder zijn er nog niet zoveel andere vogeltjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vlaamse gaaien zien we hier bijna niet. Ik vind het mooie vogels. Hier zitten nu kool- en pimpelmezen, merels, roodborstjes, tortelduiven, spechten en vinken.

      Verwijderen
  4. och wat leuk mevrouw w. ja dat wil ik wel proberen :-)
    dank voor de tip

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk vet bollen maken!
    Mijn man doet dat meestal in de kerstvakantie met Naomi.
    Door jou, kunnen ze nu ook vet muffins maken😉

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik geef ze gewoon zonnebloempitten en die vliegen er door (al zijn ze momenteel nog niet op kruissnelheid gekomen, ik moet het nog niet elke dag aanvullen). Maar misschien moet ik er ook zo eens een paar maken want dat vet er in kunnen ze zeker gebruiken met de winter voor de deur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik leg ook strooivoer, maar daar zit vaak tarwe in en dat blijft hier vaak liggen. Daarom vul ik het strooivoer zelf nog aan met ander voer.

      Verwijderen
  7. Ik zag de vraag en jouw antwoord en sluit me daarbij aan. Al mijn vrienden zijn voor mijn interessant want ik hoor graag hoe het met ze gaat, wat ze bezig houdt en hoe zij over dingen denken. Dus allemaal!
    Wij hebben vogeltjes op het dakterras en deze winter zullen we ze extra verwennen met wat vetbollen a la jouw recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk dat je je eigen vetbollen maakt! Ik heb vanochtend juist weer een boel bollen gekocht bij de Action. Ik heb er zo'n plezier in om de vogeltjes te zien snoepen.

    BeantwoordenVerwijderen