intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 1 november 2021

natuur en recreatie

Vraag van de dag: Amsterdam of Utrecht? 

Ik vind beide steden leuk. Amsterdam ken ik ietsje beter dan Utrecht, omdat daar vroeger familie woonde waar ik soms heenging. In Utrecht ben ik een paar keer naar de Lapjesmarkt geweest en in maart hebben wij een stadswandeling door deze stad gemaakt. Beide steden hebben zo hun charmes, vind ik.

🌅 🌅 🌅 🌅 🌅 🌅 🌅 🌅

En toen moest het er toch maar eens van komen: een wandeling door Waterdunen bij Breskens.

(Bron: Google Maps)

Waterdunen is een nieuw recreatie- en natuurgebied en hier in de streek ligt dat best wel een beetje gevoelig. Ook bij mij. 

(Bron: Google Maps)

Kijk, ik heb niks tegen natuurgebieden. Ik mag er zelfs graag komen, maar hier ging een traject van grondonteigeningen aan vooraf, wat niet zonder slag of stoot gegaan is. En daarnaast gaan er driehonderd vakantiehuisjes en tweehonderd campingplaatsen in het gebied komen en ook dat staat tegen.

Wij wonen in een krimpgebied en dat houdt in dat de bevolkingsdaling groot is. Er wonen hier weinig mensen: jongeren trekken weg, de vergrijzing is groot en er is weinig nieuwe aanwas. Er worden de laatste jaren langs de kust veel appartementsgebouwen bijgebouwd, maar dat is vooral voor de rijken en de investeerders. Ook zijn er veel vakantieparken uitgebreid en bijgekomen. En natuurlijk is het goed voor de economie in dit krimpgebied, dat snappen we heus wel, maar toch doet het best wel pijn om onze kust gevuld te zien worden met hoogbouw en nog meer vakantiehuisjes. 


Manlief en ik wilden Waterdunen nu eindelijk ook eens van dichtbij zien. Sinds een paar weken is een deel van het gebied toegankelijk en ik moet toegeven dat er veel werk van gemaakt is. Het wandelpad is mooi en onderweg is informatie over de dieren en het gebied te vinden.



We zijn twee vogelkijkhutten tegengekomen, vanwaar je vanachter getint glas naar buiten kon kijken.



De enige wandeling die we konden lopen was één van 4 kilometer, maar om in het gebied en terug bij de auto te komen, liepen we twee km extra. Er komen in de toekomst nog twee wandelingen bij van 5,5 en 9 km.


Misschien dat we later de lange wandeling nog wel een keer gaan lopen, maar zodra de vakantiehuisjes er zullen staan en de camping open is, zal je ons hier niet meer zien. 


Vorig weekend was ik in Brabant op een vakantiepark in een gebied met bossen en water. En dan kan ik het niet nalaten om me af te vragen hoe het destijds daar gegaan is. Werden er boeren onteigend? Moesten er mensen door verhuizen? Waren ze er in de buurt erg op tegen? 

We waren niet de enige wandelaars in Waterdunen. Er waren toeristen en ook mensen hier uit de buurt die net als ons eens een kijkje kwamen nemen. 


17 opmerkingen:

  1. Als je er geboren bent en 24 jaar hebt gewoond is er geen andere stad dan Amsterdam natuurlijk 😁

    Wat betreft uitbreidingen van toeristen etc ben ik blij op dit eiland te wonen de SGP is de grootste gemeentepartij en houdt alles tegen ivm zondagsrust. De eerste keer dat ik moest stemmen voor gemeente keek ik (als ongelovige) naar de onafhankelijke partij maar die waren voor uitbreiding van evenementen etc. Uiteindelijk heb ik op de Christen Unie gestemd als beste alternatief en omdat ik een vd mensen daarvan kende.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je roots in Amsterdam liggen dan snap ik dat volkomen :)

      Verwijderen
  2. Ik kies voor Utrecht, omdat daar herinneringen liggen: kleuterkweek, later ook een jaar gewerkt in een juwelierszaak...
    Amsterdam vind ik ook erg fijn: elk jaar deden mijn (ex)collega's een "dagje uit" In Amsterdam.
    Een van beide collega's groeide op in A'dam.
    We starten vaste prik met koffie in de bieb (dichtbij station)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben een toerist natuurlijk, wel een trouwe toerist en ik vind Waterdunen erg mooi, een prachtig project. Ik snap je wel hoor en dat het niet allemaal goed is gegaan heb ik van meerdere kanten gehoord. Dat is erg vervelend natuurlijk. Van de andere kant, dit is ons land, van ons allemaal. Net als Brabant en Utrecht en Amsterdam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Reacties
    1. Er kwam regen aan. De laatste km hadden we ook regen. Op de één na laatste foto zie je de zon en het licht ervan onder de wolken. Ik vond dat wel bijzonder.

      Verwijderen
  5. prachtige serie mevrouw W,
    voro mij heeft Utrecht het, omdat ik er 4 jaar woonde :-)
    geweldige amicale stad..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In Utrecht heb ik gewoond tijdens mijn studie psychologie, dus ik kies voor Utrecht! Amsterdam vind ik ook wel erg druk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je het ergens goed kent, dan heeft dat toch een streepje voor.

      Verwijderen
  7. Voor mijn werk kwam ik regelmatig in beide steden, maar ben er nooit een liefhebber van geworden. Uit vrije wil zal ik er niet heen gaan. Amsterdam heeft, buiten de afstand, voor mij nog een nadeel; hoewel ik houd van streektalen, vind ik het veelgeprezen Jordanees, de lelijkste streektaal die Nederland rijk is. Het doet me zeer aan de oren. Doordat mijn werkterrein heel Nederland besloeg, was ik onderhand zover dat ik alle streektalen na enige gewenning, wel kon verstaan/begrijpen. Niet praten en daar deed ik ook geen poging toe. Je maakt je zelf er alleen maar belachelijk mee en het doet geen recht aan de sprekers ervan. Maar eerlijk gezegd; buiten de Randstad werd correcter Nederland gesproken dan in de randstad zelf. Daar werd er ontzettend vaak automatisch vanuit gegaan dat je hun streektaal moeiteloos kon verstaan. Als ze het te bont maakten ging ik wel eens over in mijn eigen moerstaal en twee keer kreeg ik de onsterfelijke woorden toegevoegd "Ken jij je moerstaal niet prate", in het Amsterdams-Jordanees en plat-Haags.

    Al met al, ik ben een plattelander en zal dat ook wel blijven; steden benauwen mij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook van het platteland, maar kom wel graag in een stad... alleen moet dat niet te lang duren. Na een dag verlang ik ook weer terug naar de rust.

      Als mensen van buitenaf mijn dialect proberen te spreken, dan hoor je dat direct.

      Verwijderen
    2. Precies. Ik ben ook van het platteland, loop graag een keer door een stad, maar ik zou er voor geen geld willen wonen. Oost west, thuis best!

      Verwijderen
  8. Amsterdam. Zaterdag ga ik er weer heen.

    Kan me de gemengde gevoelens rondom de ontwikkelingen goed voorstellen.

    BeantwoordenVerwijderen