Een paar weken terug zat ik op Social Deal te kijken en kwam toen iets tegen waarvan ik gelijk enthousiast werd: het Banksymuseum in Brussel. Ik liet het aan schoonzus E. zien en zij zag het ook wel zitten om daarheen te gaan. En mijn schoonmoeder wilde ook wel mee. Ik kocht drie entreetickets en we prikten een datum. Ik reserveerde een plaatsje in een parkeergarage in Brussel, want het museum is midden in het centrum van de stad en zo hoefden we niet naar een parkeerplaats te zoeken.

Banksy, wie kent hem niet... nou, dat zijn nog best wel veel mensen. Niemand tegen wie ik vertelde dat ik naar het museum zou gaan kende deze graffitikunstenaar. Dit is één van zijn bekendere werken:
En die kenden sommigen dan toch weer wel.
De expositie in Brussel laat reproducties van Banksy zien die allen door straatartiesten gemaakt werden. Ook van kunstwerken die niet meer bestaan. De werken zijn vaak politiek van aard, met soms een humoristische twist erin.
Wie Banksy is, is onbekend. Hij blijft anoniem en werkt veel met sjablonen om snel ergens een kunstwerk te kunnen maken, voordat hij 'betrapt' kan worden.
De werken laten je ook nadenken over bepaalde onderwerpen. De mural hieronder is in november in Oekraïne gemaakt en de grote judoka stelt Poetin voor.
Dit treurende meisje maakte hij op de nooddeur van de Bataclan in Parijs, waar terroristen negentig bezoekers doodschoten:
Het kunstwerk werd gestolen, maar later in Italië teruggevonden.
Banksy geeft ook een eigentijdse invulling aan schilderijen van de oude meesters, zoals de waterlelies van Monet:
Het is zijn kijk op de kapitalistische consumentencultuur.
De expositie was mooi en erg interessant en de uitleg bij de werken was duidelijk.
We waren hierna nog graag het centrum van Brussel ingegaan, maar het was slecht weer. Het bleef maar regenen en we besloten om buiten de stad nog een paar kringloopwinkels te bezoeken. We sloten de dag af met een diner in een restaurant bij ons in de buurt.