intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

woensdag 22 maart 2023

verdriet

Een maand geleden overleed de dochter van een bewoonster van het verzorgingshuis waar ik werk. De dochter was begin de vijftig. Voor iedereen is het moeilijk om hier mee om te gaan, ook voor mij. Het stomme is dat ik soms ook niet weet wat ik moet zeggen of doen, terwijl ik toch heel erg goed weet waar deze moeder doorheen gaat. En ik wil het bij haar niet teveel over mijn eigen verdriet hebben, het gaat nu om haar.

 Mijn collega's en ik springen regelmatig bij haar binnen, om te kijken hoe het met haar gaat en om haar haar verhaal te laten te doen. Helaas is niet iedereen zo fijngevoelig naar haar toe en sommigen pushen haar om mee te doen aan activiteiten. Ik heb er al iets van gezegd, want misschien is het allemaal wel goed bedoeld, maar zo werkt het voor die mevrouw op het ogenblik niet. Het komt wel weer, maar nu is het allemaal nog veel te vers. 

Het grijpt me allemaal heel erg aan. Het verdriet, de tranen, de rouw. Ik ben er ook redelijk neerslachtig door. Er zijn veel dingen die terugkomen, dingen die er altijd wel zijn, maar die nu weer een beetje meer naar de oppervlakte komen, zeker nu ik er toch een paar keer per week mee geconfronteerd word. Bij mij hebben de tranen ook alweer gevloeid, maar ik ben ook blij dat ik er voor deze mevrouw kan zijn. We zijn lotgenoten. 

Vorig jaar was een collega, na een lang medisch traject en ivf, in verwachting en bij de eerste echo bleek er iets niet goed te zijn met het kindje. Iets met de nieren. Ik vond het echt verschrikkelijk erg, ik zeg ook altijd dat je van je kind houdt zodra je weet dat je in verwachting bent. Althans, bij mensen waar het kindje gewenst is. Ik had veel verdriet om mijn collega en ik was ook enorm blij toen tijdens de volgende echo wel alles goed bleek te zijn. Ondertussen is de baby geboren en is alles goed. Toch deed die zwangerschap en zeker het slechte begin veel met me. Pas afgelopen week hoorde ik dat in die tijd een andere collega me in bescherming genomen had, zonder dat ik dat wist. Ze wist hoezeer ik ervan uit mijn doen was en vroeg aan de anderen om rekening met me te houden.

Natuurlijk kan ik niet alles uit de weg gaan en dat wil ook helemaal niet. Toch is het lief dat anderen zich in mij proberen te verplaatsen. Ook na al die jaren nog. 

Ik heb het nog regelmatig over Justus, maar dan gaat het over herinneringen van toen hij nog leefde, dingen die hij deed en zei. Over zijn overlijden en alles wat daarop volgde praat ik minder. Maar nu die mevrouw haar dochter verloren is, vertel ik wel aan collega's wat ik voelde of deed in bepaalde situaties. Zo kreeg die mevrouw een paar dagen terug een kleine urn met as van haar dochter erin en dan vertel ik wel dat dit destijds voor ons de meest grote klotedag was na zijn overlijden. Ons kind was een pot as op de kast geworden. 

32 opmerkingen:

  1. Wat een emotioneel verhaal weer mevrouw W. en wat doe je het goed ook voor anderen. Ik vind je een heel moedig en lief mens. Ik denk vaak aan jullie en hoe zwaar het voor jullie moet zijn om zonder jullie zoon en broer verder te moeten. Ik ben altijd blij te lezen dat jullie leuke dingen doen met de familie, mensen die ook van hem gehouden hebben en aan hem denken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je lieve woorden.
      Met de familie waren we altijd al heel erg close, maar als je samen door zo'n diep dal gaat, wordt de band nog sterker.

      Verwijderen
  2. Ik vind het ook altijd moeilijk om te weten wat ik best doe om mensen die zo iets verschrikkelijks meemaken te troosten. Al lijkt me troosten misschien zelfs niet de juiste term, want ik weet niet of je met zo iets getroost kan worden

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat mooi dat je collega's zoveel van je weten en zo rekening met je houden. Dat zal fijn zijn in zo'n team te werken en ook om er op veel manieren met jullie bewoners om te kunne gaan met zoveel ervaringen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zijn een enorm hecht team en we steunen elkaar door dik en dun. Maar we zijn ook heel erg goed in plezier maken en ook dat wordt erg gewaardeerd door de bewoners.

      Verwijderen
  4. Oh wat een moeilijke periode is dit, voor die mevrouw maar zeker ook voor jou. En wat fijn dat je zulke lieve collega's hebt, die je proberen in bescherming te nemen. Jij kunt invoelen wat er nu door die mevrouw gaat, en jij kunt jouw collega's nu op jouw beurt helpen door uitleg te geven dat bepaalde, goedbedoelde dingen niet werken, zoals die mevrouw bij activiteiten te betrekken. Veel sterkte om ook deze periode weer door te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. We hebben allemaal wel iets meegemaakt waardoor we anderen weer iets kunnen leren. En je hoeft het er niet dagelijks over te hebben, maar in bepaalde situaties is het wel goed om ervaringen te delen.

      Verwijderen
  5. ❤️❤️ Sterkte ❤️❤️
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi te lezen. Dat doe je goed en je omschrijft het ook allemaal zo begrijpelijk en invoelend.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bewondering hoe open je er in bent en zo mooi dat je zulke fijne collega's hebt. Je stelt je kwetsbaar op, leerzaam voor anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn collega's zijn echt goud waard. We zijn er voor elkaar in goede en in slechte tijden.

      Verwijderen
  8. Zien lijden doet lijden. Er zijn voor elkaar is een groot voorrecht. En dat kan zelfs zonder veel mooie woorden. Ik snap je helemaal sterkte 😘

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, woorden zijn niet altijd nodig. Er voor iemand zijn is goed.

      Verwijderen
  9. Ik heb bewondering voor jou. Dat je toch nog aan anderen denkt. Een kind verliezen is denk ik het ergste wat een mens kan gebeuren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben grootouders, vrienden en vriendinnen en (schoon)vaders verloren. Het verlies van vrienden en vriendinnen heeft een grote impact op me gehad. De grootouders en vaders waren oud en daar kon ik vrede mee hebben. Maar het verlies van een kind... nee dat kan ik nergens mee vergelijken.

      Verwijderen
  10. Wat een mooi en leerzaam en indrukwekkend verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Jouw verhaal straalt zoveel warmte uit. Verdriet, gedeeld verdriet, elkaar helpen. Het gevoel dat je niet alleen bent is zoveel waard.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat klopt. Zelf heb ik heel veel steun uit mijn omgeving mogen krijgen en daar ben ik iedereen enorm dankbaar voor.

      Verwijderen
  12. Wat een verdriet is er toch rondom ons heen. Ieder huis een kruisje en ieders hart zijn eigen smart.
    Voorheen wist ik ook niets te zeggen bij een overlijden, maar ik ben er achter gekomen dat dáár ook geen woorden voor zijn. Een hand op de schouder is dikwijls op dat moment genoeg. Later schrijf ik een (zelf gemaakte kaart) met herinneringen aan de overleden persoon. Dit wordt erg gewaardeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij kregen honderden kaarten na het overlijden van Justus en echt iedere kaart, ieder geschreven woord raakte ons diep. Soms waren het alleen maar namen en soms herinneringen of mensen die ons sterkte wensten. Maar het idee dat al die mensen de moeite namen en aan ons dachten was een grote troost.
      Op de school van Justus hadden leerlingen, die daar behoefte aan hadden, ook van alles opgeschreven en dat kregen wij later gebundeld van de mentor. Wat wij bijzonder vonden was de eerlijkheid die uit veel van deze schrijfsels naar voren kwamen.

      Verwijderen
    2. Dat is heel mooi, hé. Het is een tastbare herinnering aan jullie zoon.
      De dood raakt iedereen, en al is het soms onbeholpen wat er op die kaarten staat, het doet je goed!

      Verwijderen
  13. Wat erg om op hoge leeftijd zoiets nog te moeten meemaken. Bij ons in de flat woont een mijnheer van begin 90. Zijn dochter is vorige maand voor de trein gesprongen. Vreselijk!!!!!! Hij woont nog helemaal zelfstandig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt heel erg dit!
      Mijn neef pleegde 4 jaar geleden zelfmoord, zijn moeder was toen 89.

      Verwijderen
  14. Ik weet even niet wat te zeggen en val terug op <3.
    Sterkte meisje.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat zijn er soms toch ook verdrietige en moeilijke dingen die mensen door moeten maken.

    BeantwoordenVerwijderen