intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 5 maart 2023

intolerantie

Na het eten van een Chinese maaltijd ging het weer even goed fout. Ik ben intolerant voor Ve-tsin en ik weet nooit van tevoren af dat ergens in zit. Als ik bij de Chinese restaurants hier in de buurt ga eten krijg ik geen klachten, maar deze keer kwam het eten ergens anders vandaan. Intolerantie voor Ve-tsin wordt ook wel het Chinees-restaurant-syndroom genoemd en door mijn maag-darm-leverziekten-arts (mdl-arts) weet ik dat ik dit heb. 

We waren op een verjaardag en we gingen Chinees eten, maar omdat het restaurant waar we normaal gesproken heengaan wegens verlof gesloten was, werd het eten bij een restaurant in België gehaald. Met het eten was niks mis en alles smaakte voortreffelijk, maar al vrij snel daarna kreeg ik hoofdpijn, uitslag op mijn tong en diarree. We zijn naar huis gegaan, want de hoofdpijn werd steeds erger. Toen ik vanmorgen wakker werd had ik nog steeds hoofdpijn en ik was zo moe dat ik bijna de hele dag geslapen heb, mijn lichaam had het druk met herstellen. 

Ve-tsin zit in heel veel producten en eigenlijk is er geen wetenschappelijk bewijs voor dat het Chinees-restaurant-syndroom bestaat. Toch ben ik niet de enige die zo nu en dan heftig op Ve-tsin reageert en ook mijn mdl-arts gaat er vanuit dat het bestaat. Naast de klachten die ik nu had kun je bijvoorbeeld ook hartkloppingen, last van gejaagdheid, last van je nek en het benauwd krijgen.

En nu vraag je je misschien af waarom ik dan toch Chinese maaltijden eet. Normaal gesproken gaat het ook goed en het was al heel erg lang geleden dat ik een reactie op Chinees eten had. Op een gegeven moment vergeet je dan ook dat er iets in kan zitten waar je niet tegen kan. Daarnaast weet je ook niet welk restaurant het in welk gerecht gebruikt en of er veel Ve-tsin gebruikt wordt, want ik ga ervanuit dat ik bij een lage dosis geen klachten krijg.

Het was weer even vervelend, maar gelukkig voel ik me nu alweer een stuk beter. Het enige wat ik nu nog heb is uitslag op mijn tong, maar ook dat is niet meer zo erg als gisteren.


34 opmerkingen:

  1. Ik moest Ve-tsin even opzoeken, nooit van gehoord. Het is dus een smaakversterker die in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Vervelend dat je dan niet op voorhand weet of een restaurant dat product al dan niet gebruikt. Gelukkig ben je weer aan de beterhand.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vandaag gewoon weer gewerkt de hele dag en gelukkig voel ik me weer goed.

      Verwijderen
  2. Oh, wat vervelend! Gelukkig dat het ergste voorbij is.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een collega van mij had vorig jaar ineens uitslag , omdat ze net daarvoor een vaccinatie tegen corona had gehad dacht ze dat het daarvan kwam. Het trok vrij snel weer weg dus dacht ze er verder niet over na. afgelopen december had ze ineens weer uitslag en toen viel het kwartje ze had garnalen gegeten bij het kerstdiner en vorig jaar dus ook verder eet ze die niet vandaar dat ze nu pas doorhad dat het door de garnalen komt. Zo kun je dus zomaar ineens zon intolerantie oplopen schijnbaar want in het verleden had ze er nog nooit last van gehad. Geen garnalen meer voor haar maar die eet ze niet zo vaak dus geen probleem.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Google maar eens op monosodiumglutamaat (MSG). Zo te lezen is het geen leuk goedje.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik reageer op alle smaakversterkers en gistextract (en aroma in hartig eten, dat is niet zelden twee smaakversterkers door elkaar geroerd). Ik eet niets meer buiten de deur behalve fruit met een schil en een boterham met pindakaas ofzo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is helemaal vervelend. Dan is thuis eten een stuk veiliger.

      Verwijderen
  6. Vraag me af of dat nog wel gewoon in potjes bij de andere kruiden te koop is. In de opkomst van diverse keuks waarin dat gebruikt wordt heb ik het ook wel eens gekocht. Kennelijk geen last van gehad,

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik val in de categorie hartkloppingen, benauwd en hoofdpijn. Jouw variant s heftiger. Sterkte. Altijd zo jammer dat je na iets wat leuk was, zoveel ellende ondervindt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook. Dacht de eerste keer dat ik dood ging.
      Laatste tijd weinig last.
      Marijke

      Verwijderen
    2. Gelukkig was het voor mij al lang geleden dat ik het had.

      Verwijderen
  8. Oei wat vervelend. Het is wel goed om te weten wat je hebt en waardoor het komt. Die wetenschap maakt het ietsje makkelijker om er mee om te gaan. Gelukkig voel je je nu weer wat beter. Ikzelf moet geen schelpdieren eten zoals mosselen of oesters. Ik word er doodziek van dus die laat ik altijd mooi staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn ook best veel mensen die niet tegen mossels en oesters kunnen. En je kan daar ook behoorlijk ziek van worden.

      Verwijderen
  9. Sinds ik sinds corona een pak minder op restaurant ga, heb ik ook wel eens last van eten op restaurant. Dan voel ik na een paar happen al dat het eten me tegenzit en blaast mijn buik helemaal op. Ik heb me ook al afgevraagd of dat iets met vetsin te maken heeft, al heb ik dat niet alleen in aziatische restaurants.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zit in sauzen, bouillon, vleeskruiden, kruidenboter..

      Verwijderen
    2. Het wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt, maar in ander eten kan het ook zitten. Bij mij ligt het echt aan de dosis, denk ik.

      Verwijderen
  10. Mmm....echt verraderlijk dus dat blijft dus goed opletten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was best wel een heftige reactie, maar gelukkig ook weer niet zo heftig dat ik ervoor naar de dokter moest.

      Verwijderen
  11. Dat is naar zeg... Maar ja, je wil ook graag gewoon mee-eten en als er dan een kansje is dat het ook goed kan gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerlijk gezegd had ik er helemaal niet bij stilgestaan... ik heb ook jarenlang nergens last van gehad. En misschien heb ik er de komende jaren ook wel helemaal geen last van.

      Verwijderen
  12. Heel vervelend. Ik heb er zelf geen last van maar heb er vaker over gehoord. Het lijkt me niet fijn wanneer het ook niet echt bewezen is dat je er last van kan hebben, je lijkt dan zo snel een zeurpiet. Maar je klachten zijn je klachten en je bent er goed beroerd van geweest lees ik, bewijs of geen bewijs! Volgende keer toch niet meer bij een onbekende Chinees eten (halen). Maar dat had je zelf ook al bedacht natuurlijk! xx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was weer een harde les... helaas.
      Ik kan uit eten gaan en iets bestellen waarvan ik weet dat ik er tegen kan, maar als er een stofje ergens in zit en ik het niet weet, dan is het een stuk lastiger.
      Ik vertelde het voorval vanmorgen tegen de kapster en die wist gelijk waar ik het over had. Zij kan ook niet tegen ve-tsin en wordt er heel erg gejaagd door en kan dan vervolgens niet slapen.

      Verwijderen
  13. Dat doet mijn moeder altijd in de Chinese tomatensoep. En die is me toch een potje lekker!

    Vervelend dat je zo'n reacties krijgt. Fijn dat het al weer beter gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een smaakversterker en dat de soep mede daardoor erg lekker is, kan ik me wel voorstellen. Het eten van de Chinees zaterdag smaakte ook goed, daar was verder dan ook helemaal niks mis mee. En heel veel mensen zullen geen reactie op ve-tsin krijgen, maar dat geldt ook als je intolerant of allergisch voor andere dingen bent. Ik kan een hele zak pinda's eten zonder ergens last van te krijgen en een ander wordt doodziek van 1 pinda.

      Verwijderen
  14. Wat vervelend dat het mis ging. Ik hoop dat je snel weer helemaal hersteld bent!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig ben ik er weer helemaal doorheen. Gisteren heb ik de hele dag gewerkt en 's avonds ben ik nog op stap geweest.

      Verwijderen
  15. Ik ben er ook intolerant voor maar bij de Chinees op ons dorp heb ik nooit last. Ben ooit in Vietnam geweest en daar liep ik dagen met barstende hoofdpijn voordat ik het door had. Verder lactose intolerantie en nog het een en ander. Maar ach, je leert ernaar leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zo.
      Omdat ik de Ziekte van Crohn heb, ga ik niet naar Aziatische landen toe. Ik denk dat ik wel iedere dag diarree zal hebben. Tegen op vuur gegrild eten kan ik daardoor ook niet en als we op vakantie zijn en elke dag uit eten gaan valt er vaak niet aan te ontkomen. Als tegenhanger gaan we dan altijd ook een keer bij McDonald's eten, want daar kan ik wel tegen.

      Verwijderen
  16. Goed dat je snapte waar het vandaan kwam. Hoop dat je je weer de oude voelt.

    BeantwoordenVerwijderen