intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

woensdag 15 maart 2023

The World of...

Een paar weken terug zat ik op Social Deal te kijken en kwam toen iets tegen waarvan ik gelijk enthousiast werd: het Banksymuseum in Brussel. Ik liet het aan schoonzus E. zien en zij zag het ook wel zitten om daarheen te gaan. En mijn schoonmoeder wilde ook wel mee. Ik kocht drie entreetickets en we prikten een datum. Ik reserveerde een plaatsje in een parkeergarage in Brussel, want het museum is midden in het centrum van de stad en zo hoefden we niet naar een parkeerplaats te zoeken. 

Banksy, wie kent hem niet... nou, dat zijn nog best wel veel mensen. Niemand tegen wie ik vertelde dat ik naar het museum zou gaan kende deze graffitikunstenaar. Dit is één van zijn bekendere werken:


En die kenden sommigen dan toch weer wel. 

De expositie in Brussel laat reproducties van Banksy zien die allen door straatartiesten gemaakt werden. Ook van kunstwerken die niet meer bestaan. De werken zijn vaak politiek van aard, met soms een humoristische twist erin. 



Wie Banksy is, is onbekend. Hij blijft anoniem en werkt veel met sjablonen om snel ergens een kunstwerk te kunnen maken, voordat hij 'betrapt' kan worden.


De werken laten je ook nadenken over bepaalde onderwerpen. De mural hieronder is in november in Oekraïne gemaakt en de grote judoka stelt Poetin voor.


Dit treurende meisje maakte hij op de nooddeur van de Bataclan in Parijs, waar terroristen negentig bezoekers doodschoten:


Het kunstwerk werd gestolen, maar later in Italië teruggevonden.


Banksy geeft ook een eigentijdse invulling aan schilderijen van de oude meesters, zoals de waterlelies van Monet:


Het is zijn kijk op de kapitalistische consumentencultuur.

De expositie was mooi en erg interessant en de uitleg bij de werken was duidelijk. 

We waren hierna nog graag het centrum van Brussel ingegaan, maar het was slecht weer. Het bleef maar regenen en we besloten om buiten de stad nog een paar kringloopwinkels te bezoeken. We sloten de dag af met een diner in een restaurant bij ons in de buurt. 


22 opmerkingen:

  1. Knap dat hij nog steeds niet ontmaskerd is. Zijn echt mooie dingen bij.

    Ik moet toch eens vaker op social deal kijken om met zus iets te gaan doen. Brussel is helaas te ver, zij woont in Amstelveen en heeft heel oude auto en weinig geld doordat ze in de bijstand zit. Maar rond Amsterdam is ook wel wat te vinden. En we willen nog naar het Sterrenkijkmuseum in Utrecht, dat is wel te doen, dan blijf ik ook overnachten bij haar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kijk regelmatig wel op Social Deal, maar echt heel veel gebruik ervan maken doe ik niet. Er staan wel wat dingen bij ons in de buurt op, maar het meeste is toch ver weg. Naar Brussel is het anderhalf uur rijden, dus dat doe je ook niet zomaar even.
      Ik denk dat het aanbod voor Amsterdam en omstreken wel een stuk groter zal zijn dan voor hier.

      In Middelburg zit een Sterrenwacht. Ik ben er met een georgaaniserde wandeling weleens doorheen gelopen en tot die tijd wist ik niet van het bestaan af. Voor je zus zal het te ver weg zijn, maar de sterrenwacht is op vrijdagavonden te bezoeken: https://www.lansbergen.net/site/wp/

      Verwijderen
  2. Lijkt me een heel interessante tentoonstelling. Ik kijk op Social Deal alleen naar restaurantdeals. Moet misschien ook eens andere deals bekijken ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar kijk ik eigenlijk ook altijd naar, of naar wandelarrangementen (wandelen met een lunch erbij). Ik weet ook niet hoe ik opeens bij Bansky terecht kwam, maar het leek me wel gelijk leuk.

      Verwijderen
  3. Oh, dat moet echt superleuk zijn. Ik houd van Banksky! Gauw gekeken en deze expo duurt nog best een hele tijd, dus wie weet gaat dit lukken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn schoonmoeder kende Banksy totaal niet en ook zij vond het een mooie tentoonstelling. Het is niet supergroot, maar wij zijn er toch wel een tijdje zoet geweest.

      Verwijderen
  4. Lijkt me een ontzettend leuk museum maar ver en geen tijd meer. We bereiden ons voor op de halfjaarlijkse verhuizing naar Frankrijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Succes met de voorbereidingen. Mooi om naar uit te kijken.

      Verwijderen
  5. Ik ken Banksy wél en vind hem en zijn werk interessant. Die zebra-was kende ik niet, maar wat is die geweldig leuk zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat jij hem wel kent, had ik wel verwacht. Ik volg hem ook al jaren en vind zijn werk en gedachte erachter interessant en inspirerend.

      Verwijderen
  6. Wat een leuke tentoonstelling, ook ik hou van Bansky. zeer confronterend dat laatste schilderij. De "originele" zonder troep dus hebben we als fotobehang in onze slaapkamer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O jee, straks kun je niet meer naar je behang kijken zonder aan die troep te denken ;)

      Verwijderen
  7. Banksy is super! En toch ga ik niet naar deze en andere tentoonstellingen van zijn werk. Want Banksy zelf wil niet dat mensen geld verdienen met zijn w erken, hij ( of ze want het zou ook een collectief kunnen zijn) is zelfs zeer uitgesproken antikapitalist en heeft al verschillende keren aangegeven niet akkoord te gaan met de commercialisering van zijn kunst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet het en ik weet ook niet in hoeverre dit museum toestemming hiervoor gekregen heeft en of er veel winst te behalen valt. Ik neem aan dat de kunstwerken, het pand en het personeel toch ook betaald moeten worden. Maar ik waardeer je standpunt.

      Verwijderen
  8. Ha, ik ben iemand die wel zijn werk, maar niet zijn naam wist.
    Weer wat geleerd over dit meestal rake werk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vaak is dat zo hè, dat je wel de kunstwerken maar niet de namen kent. Ik heb dat ook of ik onthoud de namen niet.

      Verwijderen
  9. Wat een leuke tip, dank je wel!! Ik houd 'm in gedachten, te ver om zomaar even te doen, maar wel een extra reden om bijv. richting België te gaan deze zomer (of een weekendje, of zo).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Reacties
    1. Dit kwam ik nou toevallig tegen. En als nou niemand mee had gewild, dan was ik er misschien alleen ook wel naartoe gegaan.

      Verwijderen
  11. Ik apprecieer zijn kunst heel hard. Goede tip ivm dat museum in Brussel.
    Ongelooflijk toch hoe je je zo lang verborgen kunt houden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Terneuzen en omstreken is een graffitikunstenaar actief die overal krokodillen achterlaat. Ik geloof dat tot op heden nog niet bekend is wie dat doet, maar leuk zijn de krokodillen wel.
      https://www.go-rtv.nl/mysterie-in-regio-terneuzen-krokodil-staart-je-overal-aan

      Verwijderen