intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 30 juli 2024

wildplukken (vervolg)

 Twee weken geleden maakte ik, onder begeleiding, een wildplukwandeling. Dat was leerzaam en interessant, maar doe ik daar nu ook iets mee? Ja, zeker wel. Allereerst kocht ik Het Wildplukboek van Ben Brumagne. Op internet kan je natuurlijk veel informatie vinden, maar ik wilde liever toch eerst een boek lezen. En na de wildplukwandeling en het lezen van het boek, ging ik eens goed rond me kijken. In mijn eigen tuin is er gewoon al van alles te vinden, waarvan ik weet dat het niet bespoten is.

De meest gangbare onkruiden zijn toch wel klaver:


paardenbloem:


en het madeliefje:


En die kun je gewoon eten, zowel het blad als de bloemen. Ik doe daar nu kleine hoeveelheden van door de rauwkostsalade en smoothies. Het advies was om het langzaam op te bouwen en niet gelijk iedere dag grote hoeveelheden te gaan eten en daar houd ik me ook netjes aan. Door een chronische darmziekte moet ik sowieso toch altijd een beetje uitkijken en experimenteren met wat wel en niet kan. 

In de tuin groeit de schijnaardbei op plaatsen waar dat van mij mag:


Het is een invasieve exoot, die goed in de gaten gehouden moet worden op woekeren. De vruchtjes liet ik altijd maar voor wat het was want er zit weinig smaak aan, maar nu pluk ik er van en kook ze vervolgens samen met de besjes van de vlierbes. Dit brouwsel doe ik door een smoothie of eet ik gewoon zo op. Jam eet ik nooit, dus dat maak ik er daarom ook niet van. Ik heb ook al kleine porties van dit prutje ingevroren, zodat ik er van de winter ook nog iets aan heb.

Het werd ook eens tijd om me meer met de kruiden bezig te houden die ik altijd in de tuin heb staan, zoals wilde venkel:


en munt:


Ook heb ik veel oregano en bieslook. Met al deze kruiden deed ik niet zo heel erg veel, ze stonden meer ter decoratie en voor de insecten in de tuin. Ook daar pluk ik nu veel meer van. 

Het is leuk om zo met planten bezig te zijn, want ook als ik wandel of fiets zie ik nu dingen staan waarvan ik inmiddels geleerd heb dat ze eetbaar zijn. Daardoor kijk ik toch weer op een andere manier om me heen.

Bij wildplukken moet je wel altijd opletten of er geen honden, vossen of andere dieren tegen gepiest of op gepoept kunnen hebben. Eergisteren maakte ik dit filmpje in onze tuin, waarvan ik hoop dat je het kan bekijken:

(Muziek: John Mayer)

Een babyegel en er lopen er meerdere rond 💕


19 opmerkingen:

  1. Dit vind ik nou erg leuk om te lezen, hoe je daar mee bezig bent. Het zou helemaal niks voor mij zijn, maar dan ook echt niet. Ik vind het leuk als er een eetbaar bloemetje op een taartje zit of soms in een restaurant een gerecht met iets dergelijks, maar daar blijft het bij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De meeste mensen die ik ken vinden het niks, maar ik had ook foto's van de wildplukwandeling op FB gezet en daar hebben verschillende FBvrienden me op aangesproken. Zij zijn van plan om ook eens te gaan.

      Verwijderen
  2. Ik ben laatst ook naar zo iets geweest maar dan ging het over thee maken van kruiden die overal staan en nu kijk ik ook met andere ogen naar wat er allemaal in de tuin staat. We kregen een zakje gedroogde kruiden mee om zelf thee van te maken en ik vind het heerlijk. Groetjes Ella

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen 😀
      Vroeger aten en dronken de mensen ook gewoon uit de natuur, we zijn het alleen niet meer gewend om te doen. Het is ook heel erg gezond.

      Verwijderen
  3. Leuke blog, voor wildplukavonturen ben ik wel te vinden. Die schijnaardbei woekert bij mij ook.Mijn dochter was over uit Canada en zei dat het aardbeien waren, ik zei van niet. We hadden dus allebei gelijk. Ik pluk en eet ze wel, gemengd met de frambozen uit mijn tuin en de bramen uit het park hier. Die bramen zijn vrij zoet en de schijnaardbei compenseert dat weer wat (ik ben geen zoetekauw). Vries ze ook wel in. En paardebloemblad gebruik ik ook, vaak in een groentestoofje of in soep in plaats van spinazie.
    Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tot nu toe heb ik alleen nog maar rauwe blaadjes gegeten, maar een groentestoofje of soep zie ik ook wel zitten... Haha wordt vervolgd 😉

      Verwijderen
  4. Wat fijn dat je zoveel plezier hebt in het wildplukken. Ik ben er erg voorzichtig mee maar de wilde rucola in onze eigen tuin eet ik vaak.
    Leuk filmpje, heeft de poes nog aan het egeltje gesnuffeld?
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De poes hield afstand. Ik denk dat ze er al eerder aangezeten had, want ze was erg voorzichtig.

      Verwijderen
  5. Hier ook schijnaardbeien. Ik wist niet,dat die eetbaar waren. Verder pluk ik regelmatig uit de tuin. Favoriet is in het voorjaar een brandnetelsoepje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit jaar heb ik geen brandnetelsoep gekookt, maar in het verleden deed ik dat wel.

      Verwijderen
  6. Leuk om te lezen en ook ik heb liever een papieren boek bij de hand dan google (dan heb je teveel keus....)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zo. Ik vind in een boek iets teruglezen dan weer net iets makkelijker.

      Verwijderen
  7. Ik krijg zin om ook eens te gaan oogsten in mijn tuin. Bedankt voor de inspiratie! En dat egeltje! En de poes die even dag komt zeggen! heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk om zo meer plantenkennis op te doen. Ik heb dit jaar ook schijnaardbeien maar ze niet geproefd, dat ga ik nu eens doen. Heb je ook al zevenblad gegeten, dat schijnt ook goed eetbaar te zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De reactie was sneller dan ik,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zevenblad is inderdaad ook eetbaar, maar dat heb ik (gelukkig) niet in de tuin.

      Verwijderen
  10. Ik denk zoaar dat er hier in onze natuur wel het een en ander zal staan. Misschien toch ook maar eens zo'n cursus gaan doen.

    BeantwoordenVerwijderen