intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

woensdag 31 juli 2024

in het Ommeland

Terwijl zondag een grote stroom auto's naar de kust reed, gingen wij de tegengestelde richting uit om te gaan wandelen in het Brugse Ommeland, het gebied rond de stad Brugge. Wikipedia zegt het volgende over dit gebied:

Het Brugse Ommeland is een Vlaamse toeristische regio rond de stad Brugge. Ten noorden van Brugge, in de Zwinstreek rond Damme en in de Oudlandpolders, is het op zee gewonnen landschap open. Ten zuiden deint de bosrijke Brugse groene gordel uit naar het Houtland. Het Brugse Ommeland verenigt kanalen en dijken, kastelen en abdijen, beschermde dorpsgezichten en monumenten, historische hoeves en molens, groendomeinen en natuurreservaten. 

(Bron: Google maps)

Ik had Meetkerke uitgezocht om te gaan wandelen en aan het begin van het kleine dorp was een mooi parkeerterrein, waar ook nog eens een minibieb stond. Ik nam er niks uit mee, want ik heb thuis nog meer dan genoeg boeken die ik nog moet lezen, maar ik heb er wel even in gekeken.


Onze-Lieve-Vrouwe-Hemelvaartkerk:


De kerk bevat nog elementen uit de 13 ͤ  eeuw.


 


De Vaartwegelkapel is eind 18 ͤ  eeuw gebouwd:


De Poldermolen:


Deze molen werd in 1811 gebouwd en werd tot 1928 gebruikt om water uit het gebied te malen. Door turfwinning was het namelijk een moerassig gebied geworden.


Vlas:


Ik hou van de witgekalkte gebouwen in het gebied:


Maar de vervallen boerderijen trekken nog meer mijn aandacht.


Het is zo jammer... en toch heeft het ook wel weer iets. Ik denk dat het vaak monumentale panden zijn en dat restaureren erg veel geld kost.


Uit de 12 ͤ  eeuw dateert onderstaande sluis:


Kanaal Brugge-Oostende:


Al in 1166 werd hier een kanaal gegraven en een paar eeuwen later werd het kanaal bedijkt, omdat er steeds overstromingen waren. Het kanaal was belangrijk voor de wolhandel met Engeland. In de loop der eeuwen is het kanaal een aantal keer verbreed en verder uitgediept. 


Het was weer een fijne wandeling in het mooie Brugse Ommeland.


Het blijft toch echt wel één van mijn favoriete streken in Vlaanderen. 

22 opmerkingen:

  1. Wat ‘n mooi gebied om te wandelen. Ik ben ooi in de stad Brugge geweest maar niet in de Ommelanden. Prachtige foto’s!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt daar hele mooie dorpjes, maar ook buiten de dorpjes is van alles te zien.

      Verwijderen
  2. Dat was veel mooier dan naar het drukke strand

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op het strand zijn we gisteravond nog wezen wandelen, maar nu zie je ons daar overdag echt niet.

      Verwijderen
  3. Prachtig, ik krijg gewoon zin om daar weer eens heen te gaan, nu dan als volwassene😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als kind ben ik heel veel in Brugge zelf geweest. Het Ommeland heb ik pas echt leren kennen, toen manlief en ik gingen wandelen.

      Verwijderen
  4. Mooi stukje geschiedenis geef je ons ook meteen mee. Het is net iets te ver van mijn dochter verwijderd om er op een dag heen en weer te gaan. Voor mij is het al anderhalf uur naar haar toe en dan nog die kant op.
    We hebben elke maand een lunch afspraak en de meeste stadjes waar we regelmatig komen zijn ons nu te toeristisch. Daarom gaan we naar Terneuzen rond Schuttershof, lunch bij Family restaurant en daarna naar Action en Aldi. Dat is niet zo in de toeristische route.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij gaan regelmatig naar Family in Axel, van dezelfde eigenaar als Terneuzen. Goed eten en niet duur.
      Boodschappen haal ik nu liever ook in Terneuzen of IJzendijke, omdat het daar een stuk minder druk is dan in Oostburg of Breskens.

      Verwijderen
    2. Het was heerlijk rustig in Terneuzen. Er zit een nieuwe winkel in het pand waar eerst Big Bazaar (dachten we) inzat Die Grenze. Ik kende het van een andere fb groep dat die in de buurt van Duitsland veel zat, nu dus ook aan de Belgische grens.
      Assortiment, veeeeel snoep, snacks, blikjes drinken, muur vol haarcosmetica, schoonmaak en wasmiddelen, etc etc. Als je beetje prijzen weet van wat je normaal koopt echt goedkoper te vinden.

      Verwijderen
    3. Ja klopt, ik ben er ook al geweest. De helft van de winkel kan ik al overslaan, want ik koop nooit veel koekjes en snoep. Het is wel fijn dat er in het lege pand van de Big Bazar weer al zo snel een andere winkel zit. Dat toont toch beter dan een laag pand.

      Verwijderen
  5. Wij fietsten daar al geregeld. Mijn man is geen wandelaar. Het is inderdaad een heel mooie streek. Was het niet te warm?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, het viel nog wel mee. We waren 's morgens al vertrokken toen het nog niet te warm was. Na de wandeling zijn we nog iets wezen drinken bij Lunch Garden op het B-Park bij Brugge.
      Er waren veel fietsers die de auto op het parkeerterreintje in Meetkerke gezet hadden. Van daaruit kun je alle kanten uit.

      Verwijderen
  6. Mooi wandeling met prachtige plekjes. Wij willen daar nog eens gaan fietsen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En wij reden zondag jouw kant op. Auto op de veerhavenparking in Breskens gezet en een rondje gefietst, tot aan het Zwin en door de polder terug. Op de fietspaden en in de strandtenten was het niet echt druk, maar op het strand zaten de badgasten zij aan zij. Het was er dan ook weer voor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan de kust zullen ze wel goede zaken gedaan hebben, met het mooie weer. Er zijn nu toch aardig wat toeristen op de vakantieparken en de campings.

      Verwijderen
  8. Zo'n mooie omgeving. Wij waren een tijdje terug in Damme. Prachtig en een mooie rit vanuit Groede.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De kant van Damme is ook erg mooi. Damme zelf ook, maar zelf vind ik Oostkerke leuker. Dat is een piepklein dorpje met witte huizen en minder druk dan Damme.

      Verwijderen
  9. Altijd heerlijk om in de 'goede' richting te gaan als de meeste mensen juist de andere kant op willen. Het was een mooi uitje zo te zien!

    BeantwoordenVerwijderen