intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 6 mei 2024

Hollands kant

Fluitenkruid, ik wil het niet in mijn tuin en ik verwijder ieder plantje, want voordat je het weet staat de hele tuin er vol mee. In de berm, langs 'onze' weg, staat altijd fluitenkruid en daardoor groeit het ook bij ons. De volgende foto's nam ik tijdens een wandeling gisteren.

  

Fluitenkruid dankt haar naam aan het feit dat er van de stengels fluitjes gemaakt kunnen worden. Schrijver en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse noemde de plant ooit Hollands kant


Ik vind het een mooie plant en ik geniet ieder jaar weer van al die witte schermbloemen langs de wegen.


En verder is deze inheemse plant belangrijk voor verschillende wilde bijensoorten.


🐝 🐝 🐝 🐝 🐝

Het is de week van Hemelvaartsdag en ik werk deze week op andere dagen dan normaal, maar daardoor heb ik hierna wel een lang weekend vrij.

Hierbij wil ik je een fijne week wensen.

20 opmerkingen:

  1. Ik vind dat Fluitenkruid zò mooi! Het staat bij ons ook in de bermen, maar het komt nooit in de tuin, terwijl ik daar niets aan doe...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is mooi, want hier komt het echt met veel plantjes tegelijk op.

      Verwijderen
  2. Ik had een tijdje een vriend en die vond dat alles wat op onkruid leek de tuin uit moest. We woonden niet samen , maar werd woest als ik mijn tuin niet bijhield. Hij had tenslotte toch veel werk in die tuin gestoken. Nou niet omdat ik dat vroeg en het is mijn tuin dus bemoei je er niet mee. Hij is nu al weer een paar jaar buiten beeld, niet om deze reden alleen hoor. Maar mijn tuintje zou zoals het er nu bijstaat hem behoorlijk irriteren. Ik hou het binnen de perken , maar dat er ook paardenbloemen en andere wat men onkruid noemt instaat vind ik prima.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zaai zelf klaprozen, wilde peen, bolderik... Planten die anderen misschien onkruid vinden. Madeliefjes, boterbloemen en paardenbloemen hebben we ook genoeg. Wij hebben een grote tuin en het lukt niet om het onkruidvrij te houden, maar dat geeft ook niet.

      Verwijderen
  3. Wat mooi: Hollands kant. Ik pluk ook vaak een bos voor in een vaas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fluitenkruid is een mooi naam, maar ik vind Hollands kant eigenlijk nog veel mooier.

      Verwijderen
  4. In de voortuin staan er altijd paardenbloemen en madeliefjes, staat zo vrolijk. In de lange smalle achtertuin mag er bijna alles blijven staan, we hebben planten, geen onkruid alleen wat te erg zou gaan woekeren of uitzaaien houden we in toom. En in het eerste betegelde deel waar we zitten en valt tussen onze en buren's schuur staan planten in potten . We zitten daar heerlijk beschut en privé

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het probleem met het fluitenkruid is dat er niet zomaar twee plantjes overwaaien, maar gelijk een stuk of honderd en dat hoeft dus niet. De berm langs onze weg staat vol met fluitenkruid, dus voor de bijen is daar genoeg te vinden.

      Verwijderen
  5. Prachtig! Fluitenkruid is zo mooi. Hier in de bermen zie ik minder fluitenkruid dan andere jaren. Wij hebben veel Robertskruid in onze bostuin. Op bepaalde plekken mag het blijven staan en op andere plekken haal ik het weg.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Robertskruid heb ik ook in de tuin, ik vind dat ook een lief bloemetje. Wat wij ook veel hebben is geel nagelkruid en moederkruid. Die moet ik ook echt in toom proberen te houden, want dat groeit echt overal.

      Verwijderen
  6. Bermbloemen zouden gewoon in de berm moeten blijven. Vinden we nu, want enkele jaren geleden had mijn man zaadjes genomen van de reuzenbalsemien en in de tuin gestrooid. Heel mooi, maar we geraken er nooit meer vanaf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is dan ook een invasieve exoot die bestreden moet worden..
      Hier wordt 3 keer per jaar een groep vrijwilligers met een spitvork een natuurgebied ingelaten. Uithalen die planten voor ze zaad zetten. Na 8 jaar begint de oogst te minderen...

      Innonze tuin mag er veel. Echter zevenblad, brandnetel,gehoornde klaverzuring, Japanse wijnbes, Japans duizendknoop,bamboe en winde worden twee keer per week aangevallen. Met uittrekken en uittrekken en uittrekken begint na 10 jaar de tuinder te winnen van de ellende. (Paardebloem en 63 andere soorten onkruid mogen wel gewoon blijven. Het zijn de woekerende soorten en de planten die invasief zijn die we niet liefhebben. Hiervoor is de tuin meer dan 30 jaar verwaarloosd en hebben de nare soorten de bodem volledig in hun greep gekregen. Mijn vader klaagt over kweekgras en paardebloem, ik wou dat dat alles was hier..

      Ons grasveldje wordt steeds meer klaver. Prima. We maaien, vaak mag een stuk 4 weken groeien voor we maaien. En nooit alles in 1 keer. Ook het mos laten we gewoon groeien waar het groeit (als ik 300 euro per jaar uit moet geven om gras te laten groeien ben ik klaar met gras..)

      Verwijderen
    2. Wij strijden hier al dertig jaar tegen brandnetel, braam, peengras, heermoes en vlier. Als het even kan ga ik iedere dag met mijn schepje de tuin in om van alles uit te steken. Naast onze tuin is een berm en daar groeien veel inheemse planten en dat is prima, alleen hoef ik die niet allemaal in mijn eigen tuin te hebben en dat lukt me deels. Door de grootte van onze tuin is bijhouden lastig en op plaatsen waar ik er geen last van heb mag onkruid ook best wel blijven, mits het niet teveel gaat woekeren.

      Verwijderen
  7. Prachtig hè, dat fluitenkruid en ja vroeger maakten wij er fluitjes van.
    Hier zie je het ook volop en vaan gecombineerd met blauwe bloemetjes, zo mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier staat er vaak smeerwortel tussen het fluitenkruid en die combinatie is ook mooi.

      Verwijderen
  8. Als ik door de met fluitenkruid bedekte bermen rijd, voelt het alsof ik naar de hemel trap. En als de zon erop schijnt is het nog heerlijker. Die overvloed maakt het prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hier heb ik het in de tuin nog nooit gezien. Wat hier nu wel woekert dat zijn de boshyacintjes en de lelietjes van dalen daar moet nu als ze uitgebloeid zijn een groot deel van weg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Boshyacinten zijn hier ooit ook vanzelf gekomen, maar dat woekert verder nog niet. Lelietjes der dalen heb ik een tijdje terug uit de tuin van van mijn schoonmoeder gehaald en op verschillende plaatsen in onze tuin gezet. Ik hoop dat ze het blijven doen.
      Vergeet-me-nietjes woekeren hier wel en die moet ik ook echt bijhouden, wil ik ze niet overal hebben.

      Verwijderen
  10. Bamboe van de buurvrouw wordt zoveel mogelijk bestreden door mijn tuinman. Verder mag nu alles zijn gang gaan. Als het bloeit vind ik het prima. Rita

    BeantwoordenVerwijderen