intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 25 oktober 2022

vet

Voor de eerste keer dit seizoen was ik weer vet aan het smelten voor de vogeltjes buiten. Ik doe dit al een paar jaar en ik laat het ook ieder jaar hier zien en dat komt omdat ik het altijd leuk vind om te doen.


Veel werk is het niet: een paar blokken vet smelten en zaad en pindakaas toevoegen. 


Ik doe het mengsel in (tweedehands) kopjes en vormpjes. 


Ik gebruik alleen kopjes met een oortje dat een beetje vierkant is. Bij een sierlijk gevormd oortje gaat het kopje snel scheef hangen. Ik kies wel steeds vaker tyraps om de kopjes op te hangen, want die slijten minder snel dan touw. En als het vet nog niet gestold is gaat er een stokje in het vet, waar de vogeltjes op kunnen zitten. Als het vet ver opgegeten is, valt het stokje eruit, maar dan heeft een vogeltje inmiddels genoeg ruimte om op de rand van het kopje te zitten. 


 Ik haal een zak voer voor grote parkieten en een zak voer voor tropische vogels. Meestal heb ik ook wel zonnepitten in huis. En dit gebruik ik allemaal voor mijn eigen vetbollen. Verder gebruik ik ossewit en 100% pindakaas zonder toevoegingen.

 Voor los voer voor in de voederhuisjes maak ik zelf een mengsel met bovengenoemd voer en daar gaan verder nog pinda's en een heel klein beetje kippenvoer in. Strooivoer koop ik nooit, want het nadeel daarvan is dat niet altijd alles opgegeten wordt en zo wel. 

Er komen altijd heel veel vogels. Ik lok ze met zes vogelvoederhuisjes, drie vetbolhouders, vijf kopjes gevuld met vet en twee pindakaaspothouders. Er is altijd een hoop beweging, getjilp, gekwetter en gefluit in onze tuin en dat is zo gezellig! Ik moet altijd lachen om de mussen die me uitschelden als ik te dicht in de buurt van 'hun' struik kom. Vanaf de dakgoot wachten ze tot ik weer weg ben, maar tot die tijd laten ze wel weten dat ik weg moet. Heerlijke beestjes zijn het!

Ik lok niet alleen vogels maar ook muizen en ongetwijfeld zullen er ook wel ratten op afkomen. Hier in de sloten zitten vast wel ratten, alleen zien we ze nooit. We hadden vroeger een poes die af en toe een rat ving, maar die is allang dood en onze huidige poes is geen jager. Maar goed, dat ik knagers lok is dan het risico van het vak.

19 opmerkingen:

  1. Het staat ook nog eens superleuk die kopjes zo in de boom. Ik vind het altijd erg leuk als er veel vogels op af komen, maar van die muizen en ratten schrik ik. Hopelijk komen die niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zolang ze buiten zitten vind ik het niet erg. Afgelopen weekend zat er een muis in het hondenvoer in de provisiekast binnen. Dat vind ik niet zo'n succes. Ik ben er niet bang van, maar ik zie ze liever buiten.

      Verwijderen
  2. Zo leuk die kopjes, gewoon feestelijk. Gezellig hè, die vogels die al zitten te wachten, dan is er echt "contact".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zodra ik de voederhuisjes vul heb ik het idee dat de meesjes me vanuit een boom begroeten. En ik ben nog niet binnen of ze komen al aan vliegen.

      Verwijderen
  3. Ah je hebt me weer een reden gegeven om naar de kringloop te gaan, kokjes kopen!
    Handige tip alleen met vierkante oortjes.
    We hebben al een boom omgezaagd op ons andere landje en die gaan we komende week zo bijwerken dat het een mooie voederboom in de voortuin wordt. Vorig jaar hadden we er een die te dun was en daardoor kwamen er geen bonte spechten denken we, die hebben veel houvast nodig onderaan. Helaas is er bij de buren een boom omgevallen die veel vogels als uitvalsbasis gebruiken om naar onze boom te komen als het veilig was of niet zo druk.
    Vorig jaar heel veel vlaamse gaaien gehad, zie zee voorlopig nog nieet want zij aten wel erg veel op vooral pinda;s, benkken vol.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vlaamse gaaien zie je bij ons maar zelden. We hebben wel eksters, kauwen en kraaien. De grote bonte specht heb ik al eventjes niet gezien, maar de groene specht hoor ik wel regelmatig roepen.
      De schoteltjes van de kopjes zou je eraan kunnen lijmen, maar die lieten bij mij in het verleden al vrij snel los. Nu gebruik ik ze gewoon als ik tussendoor een beschuitje of een plak ontbijtkoek eet.

      Verwijderen
  4. Wat leuk om dat vet in kopjes te laten en zo op te hangen. Een paar terug hingen wij ook wel eens vetbollen op maar de muizen die er ook van kwamen snoepen vond ik niet zo ideaal. Wij wonen in een flatgebouw en zo had ik die muizen dan veel te dicht bij mijn deur zitten. Helaas hangen er nu bij ons geen vetbollen meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb weleens als tip gehoord dat je al het voer en vetbollen dan 's nachts binnen moet halen. Blijkbaar komen muizen 's nachts vaker dan overdag. Maar ik zou het toch ook ontzien om steeds maar alles binnen te leggen.

      Verwijderen
  5. Ik vond dat ook altijd zo leuk. Maar er is hier een rattenplaag geweest en daar moet ik echt niks van hebben. Dus nu doe ik alleen nog pindakaas. In bakjes vrij hoog aan de muur. Ik denk dat daar het minst mee wordt geknoeid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In een stad of dorp zit je zeker niet te wachten op een rattenplaag. Op een muizenplaag trouwens ook niet.

      Verwijderen
  6. Wat leuk! Bij ons in de (bos)-tuin komen ook veel vogels foerageren. Mussen (heel veel), pimpel- en koolmezen, boomklevers, merels, de grote en de kleine bonte specht, roodborstje, geelgors, vinken en soms een groenling. De spechten zijn dol op pindakaas, de pot is snel leeg als er 2 spechten langs komen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk al die vogels. Ik vind het ook erg leuk om naar te kijken en de verrekijker staat hier altijd voor de pak.

      Verwijderen
  7. Ze zijn allemaal mooi om te zien. En wat een goeie tip van het stokje om op te zitten. Moet ik proberen te onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze keer heb ik gewoon satéprikkers door midden geknipt en erin gezet.

      Verwijderen
  8. Leuk, die vogels naar je tuin lokken. Ik geniet er ook altijd enorm van.
    En iedereen die gruwelt van de ratten: als je in Nederland woont (en dus dicht bij water) kun je er van op aan dat er ratten in de buurt zijn, al zie je ze misschien niet. In de polder waar ik vroeger woonde was zelfs een officiële rattenvanger aangesteld, heel belangrijk omdat de ratten de dijken kunnen verzwakken, met alle gevolgen van dien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier zijn ook rattenvangers en niet alleen voor de bruine ratten, maar vooral ook voor de bisamratten die veel schade kunnen aanrichten. Die bisamratten vind ik er wel heel erg aandoenlijk uitzien met hun oranje tanden. Ze lijken een beetje op een marmot of bever. We hebben weleens een bisamrat in onze vijver gehad, maar verder zie je ze eigenlijk ook maar zelden, maar ze zijn er wel.

      Verwijderen
  9. Leuk idee, die vetbollen in kopjes. Bisamrat moet ik even opzoeken. Kende ik niet (gelukkig??).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh....ook bekend als Waterkonijn of muskusrat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waterkonijn zeggen ze in Vlaanderen, dacht ik. Het dier leeft in water en op oevers en eet voornamelijk planten. Omdat hij gangen graaft in de overs en dijken is hij schadelijk en daarvoor zijn er dus rattenvangers aangesteld.

      Verwijderen