intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 14 april 2020

vragen en regelen

Bedankt voor de reacties op het bericht over mijn zieke vader. Het was niet de bedoeling om je te laten schrikken met de titel 'mijn vader'. Mijn excuses hiervoor. 

Bij waar hij allemaal last van had, vergat ik te vertellen dat hij heel erg kort van adem was. Na een paar woorden hoorde je hem telkens naar adem happen. Als ik hem vroeg of hij daar last van had, leek hij dat zelf niet eens te beseffen. Die kortademigheid is nu gelukkig ook weg.

Toen hij pas ziek was stelde zijn huisarts me wel voor een dilemma: als het zo slecht met mijn vader zou gaan dat hij zou komen te overlijden, moest mijn moeder dan die laatste dagen op zijn kamer slapen, zodat ze er tot het einde bij zou zijn? Het gevolg zou dan wel zijn dat de kans groot was dat zij later ook zou overlijden aan het virus. Ik vond dat een enorm moeilijke vraag en wist daar geen antwoord op, want ik wilde dat eerst met mijn broers en zus overleggen. Daarnaast vond ik ook dat mijn moeder zelf deze keuze moest maken. Wie ben ik om haar tegen te houden als zij zoiets wil? Als ik het niet zou willen, dan zou dat zijn omdat ik haar nog niet wil missen en ik vond niet dat ik van mijn eigen gevoel uit moest gaan. Mijn oudste broer en zus wisten het antwoord ook niet. Mijn jongste broer haalde aan dat zij het erg naar haar zin heeft in het verpleeghuis en dat ze helemaal opgebloeid is. En daar heeft hij gelijk in, maar weegt dit op tegen een leven zonder haar man? Nu ze elkaar twee weken niet konden zien, zat ze al te verpieteren. 

Ik moest inventariseren wie van de familie allemaal afscheid van mijn vader wilde nemen. Mijn zus en haar man en mijn zoon en ik zouden gaan... en er waren er nog een paar die twijfelden. 

Mijn ouders hebben papieren waarop hun wensen voor de uitvaart staan, zoals welke muziek er gedraaid moet worden. Maar die papieren lagen in een kastje bij mijn vader op de kamer. Het leek me nu opeens wel handig dat ik die zou hebben en van de verzorging zouden ze die naar me opsturen. Helaas stuurden ze eerst de verkeerde papieren op, maar als het goed is zijn de juiste papieren nu naar mij onderweg.

Mijn ouders zijn oud en een paar weken geleden, aan het begin van de coronacrisis, zei ik al dat mijn vader een goede kandidaat was om aan de ziekte ten onder te gaan. Dat nou juist hij het kreeg, verbaasde me dan eigenlijk ook niet. Pas toen de huisarts me allemaal vragen ging stellen, drong pas goed de ernst van de situatie tot me door. Mijn pa kon sterven dat snapte ik wel, maar dat daarna van alles van afstand geregeld zou moeten worden, vond ik verschrikkelijk. Het verhaal van Triltaal (klik) stond tenslotte nog vers in mijn geheugen. En ik weet dat het nog steeds kan, want mijn ouders zijn mensen van de dag. We weten niet hoelang deze crisis gaat duren.

Ergens ben ik, voor mezelf, wel blij dat we drie jaar geleden niet in een lockdown zaten. Toen was het kort na het overlijden van onze Jus en ik had heel veel moeite met het alleen thuis zijn. Als man of zoon thuis waren, ging het beter, maar als ik alleen was sloeg het verdriet nog harder toe. Ik was veel weg in die tijd, mede door een aantal lieve mensen waarbij ik altijd terecht kon. Het heeft best wel lang geduurd voordat ik het thuis weer een beetje kon vinden. Ik heb te doen met mensen, die nu in een zelfde soort situatie zitten als ik drie jaar geleden zat en die nu verplicht thuis moeten zitten.


10 opmerkingen:

  1. Ik had je vorig mailtje over je vader niet gelezen, dit zijn harde onzekere tijden voor jullie. Maar nu lees ik ook dat het beter gaat met hem, sterke man, ondanks de gezondheidsproblemen en zijn leeftijd.
    Die vragen.... daar zou ik ook radeloos bij worden.... maar als je moeder nog goed bij geest is, lijkt het me logisch dat zij kiest, in samenspraak met jullie, waarbij haar de pro's en contra's duidelijk worden uitgelegd?
    Wat moet een mens soms toch vreselijke beslissingen nemen.

    Bij een enorme tegenslag kunnen andere mensen zo'n grote betekenis hebben, zoals je schrijft, als je dan alles vanop afstand moet verwerken....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat moet dat heftig geweest zijn voor je zijn geweest .Zoals hier boven geschreven als je moeder goed van geest is had zij de keuze moeten maken .ik hoop dat het allemaal goed zal gaan en je ouders er zeker nog een aantal jaren mogen zijn .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn moeder is licht dementerend, maar ze is toch ook nog niet zover weg dat ze geen beslissingen meer kan nemen. Ik denk wel dat ze heel goed begrijpt wat de consequenties zouden kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat moet dat moeilijk zijn, zulke beslissingen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een drama toch, toch zijn het je ouders die zelf moeten beslissen. Maar dit zijn dilemma's waar geen mens voor kiest. Fijn dat het wat beter gaat me je vader. Heel veel sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je blogpost over je vader heb ik niet in mijn reader gehad. Vreemd.
    Jeetje zeg, dan komt het wel héél dichtbij. Wat een hartverscheurende keuzes moet je maken. Maar jullie mogen nog wel afscheid nemen moest het zover komen, als ik het goed lees. Dat mag in België niet. Wat een toestand toch!
    Heel veel sterkte en ik hoop dat je vader hier goed doorkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Normaal gesproken zie ik in de zijlijn van mijn blog direct als jij een blog heb geplaatst. Gisteren verscheen er niets, dus heb ik je blog niet bezocht. Daardoor las ik nu net eerst dat je niemand had willen laten schrikken, daarna pas je blog over je vader. Wat een spanning zal dat hebben gegeven, deze afgelopen 2 weken. Fijn dat het nu weer zoveel beter met hem gaat. En nu maar hopen dat je moeder niet is besmet, en ze weer snel heel dicht bij elkaar mogen zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zulke vragen brengen de mogelijkheid van de dood inderdaad wel ineens heel dichtbij.... Ik kan me voorstellen dat het confronterend is.

    Zelf ben ik juist graag in mijn eentje thuis als ik het moeilijk heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb deze twee logjes even gemist in verband met druk, druk, druk. Maar meiske toch, wat een heftige tijd hebben jullie achter de rug. Fijn dat het goed voor je vader af is gelopen en hoe mooi om toch ook te lezen dat je vader dezelfde ideeën had als mijn schoonvader. Natuurlijk besmet niemand iemand expres, dat vind ik zo'n absurde gedachte. Soms weet je niet eens dat je het hebt. En als het eenmaal in een verzorgingstehuis is, dan houd je het volgens mij niet meer tegen.
    Vandaag ontvingen wij de plaatselijke krant: 10 sterfgevallen in ons dorp in een paar weken tijd. Het is zo ontzettend intens.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kan me herinneren toen mijn vader wegens Alzheimer werd opgenomen in een verpleeghuis ook de vraag kwam wat te doen bij hartfalen of andere zaken. Of er gereanimeerd moest worden. Alleen mijn moeder kon daar antwoord op geven en deed dat zoals mijn vader wilde. Niet reanimeren. Dat antwoord gaf voor sommige van mijn broers en zussen het gevoel dat mijn moeder mijn vader graag dood wilde hebben. Dus kan me zo voorstellen dat mensen in emotie niet meer goed (kunnen) nadenken over wat de wens van de persoon zelf was. Maar ook hoe iemand uit zo'n situatie komt. Hoe ziet het leven erna eruit.

    Goed dat je hier aandacht aan geeft.

    BeantwoordenVerwijderen