intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 9 maart 2021

armenhuisjes

 Vraag van de dag: als iedereen grappig zou zijn, zou het dan nog leuk zijn?

Ik ga ervanuit dat iemand niet de hele dag grappig kan zijn en dat er ook weleens serieuze momenten voorbij zullen komen. Dus wat mij betreft mag iedereen best wel grappig zijn. 

🚊 🚊 🚊 🚊 🚊 🚊 🚊 🚊

Zondag. Het was een bewolkte en frisse dag. We reden van Vianen naar P&R Westraven en parkeerden onze auto in een vrijwel verlaten parkeergarage. Vandaaruit namen we de tram naar het centrum van Utrecht. Parkeren en reizen met de tram kostte ons op deze manier in totaal slechts zes euro. Bij de Jaarbeurs was het eindstation van de tram en stapten we uit.

We gingen een stadswandeling door Utrecht maken. Manlief was nog nooit in Utrecht geweest. Ik wel. Jaren geleden, toen de stoffenbeurzen nog niet bestonden ben ik een paar keer naar de Lapjesmarkt geweest, maar om nou te zeggen dat ik dan echt veel van de stad zag... nou nee. Ook in de Jaarbeurs ben ik een paar keer geweest, maar dan was ik ook echt de hele dag op een beurs. En ik ben eens met een schoonzus in Utrecht wezen winkelen en toen zijn we Hoog Catharijne niet uit geweest... Ik was dus wel eerder in Utrecht geweest, maar ik had weinig van de stad zelf gezien. 

Ik begin deze keer met de route die we gelopen hebben:


Op reisroutes.nl hadden we deze wandeling van negen kilometer gevonden. Om kwart voor elf begonnen we aan de wandeling. 


Ik probeer zo goed mogelijk uitleg bij de foto's te geven, mocht er toch ergens een fout staan, dan mijn excuses hiervoor. 

 Dit is een huisje van het Margaretenhof (1562) en wordt een Godskamer genoemd:


 Godskameren werden door rijke katholieken en protestanten gebouwd 'om Gods wil' voor de armen. Een Godskamer was vrij van huur en de bewoners kregen ook nog voedsel, brandstof en geld. Het klinkt misschien heel erg nobel, maar eigenlijk kochten de rijken zo hun plaatsje in de hemel, dat was wat ze tenminste dachten. Maar wat de reden ook was, het is natuurlijk heel erg goed dat op deze manier de armen geholpen werden. 

 In dit gebouw, uit 1683, was de hoofdwacht van de Staten van Utrecht gevestigd:


Het portaal van de Statenkamer:


Vroeger was het gebouw een klooster, het Minderbroederklooster van de franciscanen. Tijdens de Reformatie in 1578 werden de franciscanen verdreven en daarna werd dit gebouw in gebruik genomen als Statenkamer. Vandaag de dag is het gebouw in gebruik als onderwijslocatie van het Departement Rechtsgeleerdheid.


In dit 17 ͤ -eeuwse stadspaleis is nu een hotel (Hotel Beijers) gevestigd:


Grachten en bruggen... we zijn er heel wat gepasseerd:




Een lantaarnconsole:


Utrecht telt 330 van dit soort consoles en deze zijn niet zo oud als ze doen vermoeden. Zo is de console op de foto (van St-Hieronimus) rond 1981 gemaakt. Ze zijn gemaakt omdat de voeten van de lantaarns, na de restauratie van de werfkelders, eigenlijk te veel uitstaken. Om dit te verdoezelen werden de lantaarnconsoles gemaakt.

Hieronder kun je de werfkelders langs de gracht zien:


Vroeger stroomde hier de Rijn en toen rond 1122 de loop van de Rijn verlegd werd, daalde het waterniveau in Utrecht vier meter. Er werden kades aangelegd en tunnels naar de huizen gegraven, zodat het laden en lossen van schepen makkelijker werd. Er zijn 732 werfkelders in Utrecht.


Net als de Godskameren, werden de Bruntskameren ook voor de armen gebouwd:


Deze waren voor arme weduwen en werden in 1621 in opdracht van een advocaat gebouwd.


Het leuke van de wandeling was dat we regelmatig door smalle steegjes moesten:


Die soms op hofjes of binnenplaatsen uit kwamen:





Links op de foto zie je ook weer armenhuisjes, de Beyerskameren:


Aan het eind van de weg zie je de Fundatie van Renswoude, een stichting die als doel had om weesjongens een goed opleiding te geven.

Het Doelenhofje:


Dit was eerst een begijnhof en werd later een klooster. 


De Myropscameren:


Eind van de 13 ͤ eeuw werd hier een klooster gebouwd met bijgebouwen. Toen in de 16 ͤ eeuw het klooster opgeheven werd, werden in 1583 de bijgebouwen verbouwd tot elf armenwoningen, de Myropscameren.

Dit was vroeger de poort naar het Burgerweeshuis:


De Domkerk:


Op deze satellietfoto van Google Maps zie je links de Domtoren en rechts de Domkerk: 


Het schip van de kerk ontbreekt. 
Deze werd met minderwaardige materialen gebouwd en tijdens een orkaan in 1674 verwoest.

De Domtoren wordt momenteel gerestaureerd en staat in de steigers:



Inmiddels hadden we al bijna vier uur gewandeld en in de stad was het steeds drukker op straat geworden.




We vonden Utrecht een prachtige stad! Aan het begin van onze jaartelling bouwden de Romeinen hier een castellum. In de eeuwen erna verrees de stad die in 1122 stadsrechten kreeg. Veel gebouwen stammen uit de Middeleeuwen. Ik heb hier veel foto's laten zien en er was nog zoveel meer moois, maar ik ga het bij deze tweeëndertig foto's laten...

Aan het eind van de wandeling hebben we ergens op een pleintje nog een tijd op een bankje gezeten en daarna zijn we terug naar de Jaarbeurs gelopen. Terug naar de tram, die ons naar de P&R en onze auto bracht. Onze uitstap zat erop, maar wat hebben we genoten van dit weekend! 


13 opmerkingen:

  1. Wow, prachtige wandeling inderdaad. Met plezier met je meegewandeld. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Utrecht vind ik een heerlijke stad. Nu ik niet meer in de buurt woon, is het des te leuker om er weer eens te mogen wandelen via jouw foto's. Volgens mij was het een fijn weekendje weg voor jullie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ruim 30 jaar geleden waren we er voor het eerst en Utrecht had direct mijn hart
    gestolen.Er zijn zo ontzettend veel mooie plekjes en de hofjes en huisjes, die jij
    laat zien, zo sfeervol.Dochterlief heeft daar een opleiding gevolgd dus kwamen we
    er vaker en dat was iedere keer opnieuw genieten.
    Dank je wel voor het delen van al die mooie foto's.
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtig! Ik krijg gelijk zin om er te gaan wandelen en al dat moois te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik geloof het best dat jullie genoten hebben. Utrecht is zó leuk. Wij zijn er pre-corona tijdens een fietstocht aan de Loosdrechtse Plassen toevallig aanbeland. Als ik het goed heb zitten er aan de gracht heel veel terrasjes. Dat was toen heel gezellig. Zal nu wel minder zijn. De Domkerk was ook heel indrukwekkend.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh wat leuk! Mijn man heeft een tijdje in Utrecht gewerkt en dan reed ik soms met hem mee en bracht de dag door in Utrecht, tot hij klaar was. Utrecht is ook zeer geschikt voor een dagje met een vriendin. Vaak gedaan

    BeantwoordenVerwijderen
  7. mooie herkenbare plekjes mevrouw w, ik heb er 4 jaar gewoond, écht een geweldige mooie vriendelijke stad

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat is een leuke manier om Utrecht te verkennen. Het ziet er ook mooi uit. Ik ben er eens als begeleider met een schoolreisje geweest. Toen hebben we de domtoren en het spoorwegmuseum bezocht en een rondvaart gemaakt. En een jaar of dertig geleden een dag geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Even reageren op je reactie bij mij; dat had ik bij mijn vriendin die zo ziek was, hoe kon ik leuk vertellen over wat ik meegemaakt had? maar zij genoot er juist van. Ze vond dat ik zo mooi kon vertellen dan zag ze het voor zich.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Soms was het voor mij ook wel pijnlijk hoor, maar ik wilde niet dat anderen zich voor mij inhielden. Ons was iets ergs overkomen, maar het leven van anderen ging gewoon door.

      Verwijderen
  10. Wat een mooie foto's van Utrecht. Ik kom er niet zo vaak maar krijg er gewoon zin in als ik blog lees.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Utreg m'n stadje... Wat een mooie foto's. Heb er ook gewoond, maar zoveel plekken die ik nog niet ken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De binnenstad van Utrecht kende ik ook niet... Ik heb genoten van je foto's en informatie.
    En weer een uitje op de lijst, voor als er weer wat meer kan en we de gelegenheid hebben!

    BeantwoordenVerwijderen