intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 1 juli 2025

getver

Op social media (FB, Instagram, Tiktok) kom je regelmatig filmpjes tegen van dieren die gered worden. Wilde dieren, honden, poesjes... het komt allemaal weleens langs. Maar weet je wat ik nu in de laatste Roots Magazine las? Vaak wordt dit in scène gezet en worden dieren eerst door de mens in moeilijke situaties gebracht. Deze zelfde mens redt vervolgens al filmend het dier. Waarom dit gedaan wordt? Voor de likes en/of om zichzelf een goed gevoel te geven... Als je over een filmpje twijfelt kun je dit rapporteren en bovendien moet je onder zo'n filmpje niet reageren, niet positief en niet negatief en ook niet met een emoji👍💓😡

Laatst had ik het nog met zoonlief over dit soort filmpjes, want wat ik nou altijd zo vreemd vind, is dat een gered dier altijd gelijk in bad moet. Waarom??? Nu ik weet dat er veel fake tussen zit, denk ik omdat het er zo lief uitziet zo'n nat lijfje in een teiltje water.

Manlief en ik waren gisteravond nog naar het strand geweest om te wandelen. Op de terugweg hoorden we op de radio over een beautytrend waarbij de sperma van zalm in de huid geïnjecteerd wordt. Dit zou de elasticiteit van de huid verbeteren en zo rimpels tegengaan. Ik had daar gelijk allerlei voorstellingen bij 😟. Nu blijkt het dat de sperma een bijproduct van de visverwerking is en dat het DNA hieruit gebruikt wordt. Blijkbaar werd dit al gedaan bij wondheling, maar nu dus ook om rimpels tegen te gaan. 

Als je niet over dierenmishandeling wil lezen, stop dan hier met verder lezen.

Ik vind zalmsperma net zo vies klinken als slakkenslijm, wat ook in cosmetische producten gebruikt wordt. Is de sperma nog een restproduct uit de visindustrie, bij slakken schijnt dat toch nog iets anders te liggen. Levende slakken moeten gestrest zijn om slijm af te scheiden en dit wordt dan weer niet op een diervriendelijke manier gedaan. Oftewel: de beestjes wordt pijn gedaan en ook al is het niet bekend of slakken pijn kunnen voelen, stress krijgen ze er wel van. Ik vind het eigenlijk net zo erg als angorakonijnen of ganzen die levend kaalgeplukt worden. 

Weet je, ik ben nog altijd geen vegetariër. Ik eet nog altijd regelmatig een stukje vlees of vis. Je kunt daar iets van vinden, maar hierover ga ik geen discussie aan. Maar kussens of jassen met donsvulling heb ik jaren geleden al uit mijn leven verbannen. En slakkenslijm heb ik nog nooit gebruikt. Die zalmsperma hoef ik ook niet. Het is trouwens niet eens zeker dat dierlijke producten beter zouden zijn dan de normale beautyproducten. 

21 opmerkingen:

  1. Wat vreselijk en inderdaad het klinkt ook nog zo smerig!
    Ik ben al 25 jaar vegetariër en probeer zo weinig mogelijk zuivel te gebruiken. Vlees at ik wel graag maar er zit teveel ellende achter!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed dat je vegetarisch bent gaan eten. Eigenlijk zou ik die stap ook eens moeten maken.

      Verwijderen
  2. We staan er precies hetzelfde in. Die filmpjes kijk ik al een lange tijd niet meer, omdat ik steeds dacht dat het toch wel heel toevallig was dat e.e.a. zo duidelijk was vastgelegd. Terwijl als er echt een dier in nood is, ik betwijfel of überhaupt iemand eraan denkt om te filmen, je gaat dan toch samen dat dier helpen, niet één persoon redt en de ander filmt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laatst zag ik een filmpje van een kitten die vast zat in de modder. Het kan natuurlijk, maar daar had ik toch ook wel heel erg mijn twijfels over.

      Verwijderen
  3. Dierenmishandeling is nooit goed. Maar het niet volledig gebruiken van een geslacht dier vind ik ook niet kunnen. Als je toch kippen en eenden slacht, gebruik dan hun veren voor donsdekbedden en jassen. Gebruik alles van de dieren ook de mindere stukken vlees zoals kippendijen en de varkenspoten. Én houdt op met je huisdier beter vlees voor te schotelen dan jezelf eet. In het wild eten katachtigen, roofvogels, wolven en vossen alles behalve de huid. Net zoals vroeger de hond het hart en de longen van het varken in gekookte vorm kreeg! Dus je hond hoeft geen vlees te krijgen wat jezelf ook kunt eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas gebeurt het nog steeds dat ganzen en eenden drie keer levend geplukt worden. De vierde pluk wordt gedaan als ze geslacht zijn. Niet hier in de EU, maar bijvoorbeeld wel in Aziatische landen en die veren komen ook in onze jassen en kussens terecht. Vandaar dat ik dus niks met dons of veren wil.

      Verwijderen
    2. Zoals ik al schreef: Levend plukken van eenden en ganzen vind ik dierenmishandeling.
      Maar er bestaan ook donsjassen en dekbedden van geraapte veertjes of gerecyclede donsveren. Ze zijn alleen nogal duur.

      Verwijderen
  4. Nou ja zeg, wat een vreselijk naar verhaal. Meteen maar skippen, dan hoef je er niet meer naar te kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Herkenbaar van die filmpjes en de hoeveelheid 'nep-reddingen' en dierlijk leed om de mens er mooier (en tegennatuurlijker) uit te laten zien zijn proportioneel.
    Ondanks heel veel bewustwording denk ik dat het alleen maar meer gaat worden. Een deel van de mensheid geeft alleen om zichzelf. Niet om een medemens, laat staan een dier of plant.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een overheid zou een klacht kunnen indienen bij bijvoorbeeld Meta, maar dan nog hoeft daar niks mee gedaan te worden. Een bedrijf als Meta is namelijk ook afhankelijk van de hoeveelheid interactie op hun platforms. Het is maar net waar zij de grens leggen van goed of fout.

      Verwijderen
  6. Jasses en dan al die reacties eronder alleen maar om viral te gaan. Ik hoef niks van slakken behalve dat ze mijn planten niet opvreten. Ik eet zelf ook vlees maar wel minder per portie. Ik ben helaas één van de mensen die spul uit pillen niet opneemt, dat weet je na anderhalf jaar als je lichaam ondanks alles uitgeput is. Eerder als je geen sterk gestel hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf krijg ik vit b12, vitamine d en calcium van de specialist voorgeschreven, want mijn lichaam neemt ook niet voldoende op. Ik herken het probleem dus wel. Vroeger heb ik ook ijzertekort gehad, toen ik een tijd geen vlees at. Misschien zijn er tegenwoordig wel betere vervangers, maar toch vind ik het lastig.

      Verwijderen