Als ik een roman ga lezen, kom ik vaak slecht in het verhaal. Toch zeker als er veel personages in voorkomen, weet ik vaak al snel niet meer wie wie is.
Maar nee, dan Mijn Zeeland van Kees Slager:
Dat is geen roman, maar meer een geschiedenisboek en vanaf de eerste bladzijde was ik ermee weg. Interessant en leerzaam vond ik het.
Kees Slager vertelt aan de hand van het alfabet over zijn eigen jeugd in Zeeland en ook over het ontstaan van de provincie, de inpolderingen, de landarbeiders, de grote invloed van de kerk, protestacties en mensen die belangrijk voor Zeeland waren. Ik vond het een goed boek om te lezen, fijn geschreven.
Is het boek ook interessant voor mensen die niet in Zeeland wonen? Ja dat wel, de geschiedenis op zich is al interessant. Het gaat niet alleen over overstromingen en inpolderingen, maar ook over armoede, hoe alles door industrialisatie veranderde, politiek en natuur.
Zelf ben ik een Zeeuwse en door alle wandelingen die we de afgelopen jaren maakten, heb ik mijn eigen provincie steeds beter leren kennen. Ik pluis ook altijd van alles uit na een wandeling: zo lees ik achteraf terug over wat ik tegengekomen ben. Wat daarbij helpt is mijn weblog en de foto's die ik daarop plaats. Ik wil daar iets over zeggen en dingen uitleggen. Daarmee word mijn eigen kennis gelijk ook steeds groter.
Hiervoor las ik Buiten gebeurt het van Arjan Postma:
Dat vond ik ook een leuk boek om te lezen. Er staan allemaal interessante Nederlandse natuurweetjes in en het is prettig geschreven. Van Arjan Postma wil ik sowieso nog wel meer boeken lezen. Ik hou van zijn nuchtere kijk op de dingen.
Naar Arjan Postma ga ik zeker op zoek.
BeantwoordenVerwijderenKees Slager heeft ook een boek over mijn eiland Tholen geschreven, maar dat kost 135 euro! zal vast wel heel mooi zijn maar als niet Zeeuwse heb ik dat er niet voor over. Er is andere informatie genoeg te vinden.
BeantwoordenVerwijderenDan koop ik liever nog een boek over mijn Amsterdam