intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 8 februari 2021

robots

 Vraag van de dag: als robots ons werk zouden overnemen zou je dan nog naar school moeten?

Robots worden niet geboren maar gemaakt. Door mensen. Dus daar is al studie voor nodig. En voor de rest is het ook wel handig als je kan lezen, schrijven en rekenen. En niet al het werk kan door robots overgenomen worden. Die school houden we er daarom gewoon in. 

In verzorgingshuizen kom je ook steeds vaker robots tegen. Daar is de robotkat een mooi voorbeeld van. Deze kat mauwt, spint, wast zijn pootje... Net als een echte kat. De robotkat is bedoeld als gezelschapsdier voor iemand die dementerend is. 

Het is trouwens een fabeltje dat huisdieren in een verzorgingshuis niet welkom zijn. Een blaffende hond die voor veel onrust zorgt is niet zo handig, maar op mijn werk hebben we al verschillende dieren mogen begroeten zoals poezen, honden, konijnen, vogels en vissen. Misschien dat nog niet overal een huisdier toegestaan is, maar gelukkig is er al veel veranderd. 

🤖 🤖 🤖 🤖 🤖 🤖 🤖 🤖

In de tuin streken spreeuwen neer:



Als ze in de zomer met honderden tegelijk de kersenboom leegvreten ben ik er niet zo blij mee, maar nu kwamen ze insecten in het gras zoeken. Een enkeling nam een kijkje in het voederhuisje, maar van het voer bleven ze af. Na een half uurtje vlogen ze weer op en trokken ze weer verder. 


Ik hoor soms best wel vaak dat niet alle vogels overal even welkom zijn. Op het voer wat ik neerleg en ophang komen ook de grote vogels zoals bosduiven, tortelduiven, spechten en eksters af. Ook de grote vogels hebben gebrek aan voedsel en onze tuin is groot genoeg, zodat de vogels elkaar voldoende ruimte kunnen geven.

 Een tijdlang zat er op de nok van het dak een torenvalk die dan weer op de vogels en muizen loerde die op het voer afkwamen. Op een avond was er in het donker buiten een hoop gekrijs en sindsdien heb ik het valkje niet meer gezien. Ik denk dat hij zelf slachtoffer van ander roofdier geworden is. 

❄ ❄ ❄ ❄ ❄ ❄ ❄ ❄

Ik gebruik geen antidepressivum meer. Na een half jaar afbouwen, steeds in overleg met de huisarts, nam ik twee weken geleden het laatste tabletje. En ondanks dat het afbouwen zonder problemen ging, heb ik nu wél afkickverschijnselen. In mijn hoofd voelt het vreemd. Ik kan niet zeggen dat ik echt duizelig ben, maar prettig is het ook niet. Het is iets wat van voorbijgaande aard moet zijn, dus ik wacht maar rustig af. 

Tijdens de veertien maanden dat ik het antidepressivum gebruikte, heb ik heel veel geslapen. Ik maakte nachten van negen à tien uur en overdag sliep ik ook nog vaak anderhalf tot twee uur. En ik vond dat fijn. Door de medicatie had ik daar toch behoefte aan. Nu merk ik dat ik toch al weer fitter begin te worden en dat ik 's morgens ook weer vroeger wakker word. 

Natuurlijk gebruikte ik niet voor niks antidepressiva en het is nog maar afwachten hoe het me verder mentaal zal vergaan. Blijf ik me goed voelen of glij ik op een gegeven moment toch weer af? Over het gebruik van het medicijn ben ik tegenover iedereen eerlijk geweest. Ik gebruikte een pilletje en dat werd begrepen. En helaas is er voor anderen, die deze medicatie moeten gebruiken, niet altijd zoveel begrip. Toch heb ik ook weleens een vervelende opmerking van iemand gekregen die haar hele leven antidepressiva moet gebruiken. Ze zei tegen me dat ik geluk had dat ík niet mijn hele leven pillen zou moeten slikken. Ze vergat hierbij helaas wel de reden waarom ik in een depressie raakte en dat ik dat ook mijn hele leven moet meedragen, namelijk de dood van mijn kind. 

18 opmerkingen:

  1. In mijn leven is er een periode geweest dat ik geen trap op of af kon lopen zonder een trapleuning om dat mogelijk te maken. Na een lange periode van revalidatie kan ik meestal zonder trapleuning de trap op- en aflopen. Wat was ik blij dat er een trapleuning was en wat ben ik blij dat er een trapleuning is als dat nodig is.
    Mijn situatie is echt niet te vergelijken met de dood van je zoon, maar gebruikmaken van de ondersteuning die er is, zolang die nodig is, is de beste keuze. En ja, dan ga je op een gegeven moment kijken, kan ik toe met minder ondersteuning en dat vereist toch een zekere dapperheid. Weer meer vertrouwen in je lijf, weer meer vertrouwen in hoe je geest, je denken functioneert.
    Ik wens je toe dat dit goed zal blijven gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. En wat een mooie vergelijking van die leuning!

      Verwijderen
  2. Het gaat toch helemaal niemand wat aan welke medicijnen je gebruikt? Daar hoef je geen verantwoording over af te leggen,nooit. Hoop dat het meevalt met de afkickverschijnselen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een nare opmerking en dat is een understatement!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was het zeker en het vervelende was dat ik toen even niet wist wat ik moest zeggen.

      Verwijderen
  4. Wist diegene wel van jouw verlies? Zo nee, dan begrijp ik haar opmerking, zo ja, dan is het op z'n minst iemand die niet nadenkt voordat ze iets zegt (heeeel groot understatement!).

    Ik herken het gevoel in je hoofd, en begrijp het effect op je slapen dat het had. Melatonine wordt gedurende de dag omgezet in serotonine, dat er op zijn beurt voor zorgt dat je lichaam in slaap valt, en je in je REM-slaap komt. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, het onderdrukt negatieve stemmingen, en geeft een gevoel van rust en tevredenheid. Serotonine is daarmee een belangrijk bestanddeel van anti-depressiva.
    Doordat bij mij die melatonine niet wordt omgezet (bijwerking van een andere ziekte), valt mijn lichaam niet vanzelf in slaap. De gewone slaapmiddeltjes met melatonine hebben dus geen nut, en ik moet elke dag een pilletje slikken. Ik slik dus anti-depressiva, maar niet tegen depressie, tegen slapeloosheid. En al moet ik dat al jaren slikken, het blijft elke dag een strijd, neem ik hem wel/niet, kies ik voor minder/geen nachtrust, of voor het zombie-effect dat die pil heeft.
    Ik begrijp dus wel wat die ene persoon bedoelde, maar ik vind die uitspraak gewoon absoluut niet kunnen!
    Hopelijk kom je snel van je afkickverschijnselen af, en val je niet terug. Maar mocht dat laatste wel gebeuren, aarzel dan niet en ga weer anti-depressiva slikken. Want jezelf meer kwellen dan het leven je al kwelt, waarom zou je??!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die persoon was een familielid, dus op de hoogte van mijn situatie :(

      Over het gebruik van de antidepressiva ben ik verder vooral positief. Ik heb heel veel geslapen en daardoor is er (voor mijn doen) weinig uit mijn handen gekomen. Maar het medicijn heeft me echt door het afgelopen jaar heen geholpen. Wat ik wel miste was de emotie. Eigenlijk dacht ik dat ik niet meer kon huilen, totdat ik in augustus naar de crematie van een vriend ging... En ook toen mijn vader net overleden was...

      Bedankt voor je reactie.

      Verwijderen
  5. Het is nu vogeltjestijd in de hof, ze duiken overal op, ze brengen leven in de witte brouwerij.
    Mijn zoon werkt met dieren en gelooft er heel erg in dat dieren voor veel mensen, jong en oud, verlichting kunnen brengen.
    Hopelijk gaat het ijle gevoel in het hoofd snel weg, en hoort het tijdelijk bij het afkicken. Nog meer duim ik dat je je oké blijft voelen. en daar hoeft niemand over te oordelen, ook al is het vaak niet zo bedoeld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.

      Ik kijk graag naar de vogels. Ik heb twee voederhuisjes en de ene staat voor het keukenraam en de andere kan ik vanuit de woonkamer zien. Ik ben wel zo dom geweest om het drinkwater voor de vogels te laten bevriezen en de schaal is nu gebarsten.

      Gisteren heb ik mijn stagiaire over de pg-afdeling op mijn werk rondgeleid. Daar wonen mensen met dementie en Alzheimer en daar wonen ook een paar echte poezen en een kanarie. En voordat er corona was waren er ook bezoekjes van bijvoorbeeld de hondenvereniging of de schapenboerderij met dieren.

      Verwijderen
  6. Kan het gevoel in je hoofd soms ook te maken hebben met de weersomstandigheden? Ik heb het namelijk ook, vannacht knappende oren alsof ok in de bergen reed en een duizelig gevoel aldoor.

    Het is mooi dat er middelen bestaan om het leven dragelijker te maken en het wordt niet zomaar als snoepjes voorgeschreven gelukkig.

    Op de vraag heb ik geen antwoord. Ik hield niet van school en leren maar heb wel goede basis van een ouderwetse school en ik onthou ook makkelijk feitjes en andere dingen. Quizen vind ik ook leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van het weer heb ik eigenlijk nooit eerder last gehad, maar wat niet is kan natuurlijk wel komen...

      Ik had al een jaar eerder antidepressiva kunnen krijgen, maar dat wilde ik toen niet. Toen koos ik ervoor om naar de psycholoog te gaan en van haar heb ik echt heel veel geleerd en ik kijk daar dan ook echt met een goed gevoel op terug. Toch was ik op een gegeven moment uitgepraat. Een jaar later koos ik daarom wel voor een medicijn.

      Verwijderen
  7. Ik snap nooit zo goed dat er zoveel weerstand schijnt te zijn tegen het slikken van antidepressiva. Als je hoge bloeddruk hebt, slik je daar toch ook iets tegen en dan wordt het normaal gevonden?
    Hopelijk ben je snel van het nare gevoel af!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.

      Ja vreemd dat er vaak zo op gereageerd wordt. Ik denk dat het iets is wat vroeger ontstaan is. Met mijn vader had ik regelmatig onenigheid over darmziektes, hij heeft zijn hele leven last van zijn darmen gehad en vond het maar flauwekul dat er nu namen en medicijnen zijn voor darmziektes. Ik zei hem wel eens dat ik zonder mijn medicijnen tegen de Ziekte van Crohn dood zou gaan, maar daar viel niet over te praten. Hij had al zijn hele leven last en nog nooit medicijnen gehoeven, dus...

      Verwijderen
  8. Ik denk zeker wat dat we dan nog naar school moeten. Je wilt je als mens toch ontwikkelen zou ik denken.

    Dat lijkt me een raar gevoel dat je beschrijft in je hoofd. Fijn om dan te weten dat het maar tijdelijk zal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, zo'n robotpoes is geweldig! Ik heb het ook gezien in het verzorgingstehuis toen mijn schoonmoeder nog leefde. Ze zijn zò echt en de bewoners worden er blij van!
    Leuk dat alle vogels wat kunnen halen bij jullie in de tuin. Zeker nu met de sneeuw is dat hard nodig en het is nog leuk om naar te kijken ook...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn vader, die dementerende was en in een verpleeghuis woonde, was ook gek op de robotpoes. Mijn vader hield zijn hele leven veel van dieren. Er kwam ook weleens een vrijwilliger met een hond die speciaal was opgeleid als knuffelhond voor bejaarden. Dat vond mijn vader geweldig.

    En als antwoord op je vraag: natuurlijk moet iedereen blijven leren. Het is toch fijn om jezelf te ontwikkelen.

    Tot slot, fijn dat je weer zonder de antidepressiva kan. Ik heb bewondering voor je veerkracht.

    Hartelijke groet, Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Altijd weer bijzonder dat mensen menen te moeten zeggen dat wat jij hebt minder erg is dan wat zij hebben. Alsof een ander in jouw hoofd kan kijken. Iedereen voelt zijn eigen pijn het beste en daar moet je geen oordeel over willen hebben en dat zeer zeker ook niet uitspreken.

    BeantwoordenVerwijderen