Zo af en toe ben ik gewoon een beetje op het wereld wijde web aan het surfen. Blogs lezen, op Pinterest rondneuzen, webwinkels bezoeken, muziekclips bekijken... gewoon zomaar een beetje rondkijken... En soms kom ik dingen tegen die mijn aandacht trekken. Zo kwam ik onlangs shampoo bars tegen (wat-misschien-iedereen-al-kent-behalve-ik) en ik ging me daar eens in verdiepen
Voor wie het ook niet kent: een shampoo bar is een vaste shampoo.
Op het internet vind je verschillende aanbieders van deze shampoos en ik kocht een exemplaar bij Happy Soaps, omdat deze me het meeste aansprak.
De voordelen van een shampoo bar zijn:
- Het gaat lang mee: 1 bar van 70 gram = 3 à 4 flessen vloeibare shampoo. Er hoeft geen plastic fles omheen en de verpakking bevat ook geen plastic.
- Er zitten geen sulfaten zoals SLS en SLES in, stoffen die vervaardigd worden uit aardolie en palmolie. Deze sulfaten reinigen het haar grondig, maar kunnen ook voor een droge en geïrriteerde hoofdhuid en droog haar zorgen.
- Er zit geen palmolie in. Zelf probeer ik echt te matigen met palmolie, het probleem is alleen dat het in heel veel levensmiddelen, verzorgingsproducten en cosmetische producten zit. Door de niet duurzame palmolie-industrie gaat veel tropisch regenwoud en tropisch veenland verloren. Bomen worden gekapt of verbrand en dit gaat ook weer ten koste van allerlei dieren en de gezondheid van de bewoners. Ook de bestrijdingsmiddelen die in de palmolie-industrie gebruikt worden, zijn slecht voor de mensen, de dieren en het milieu.
- Het is dierproefvrij, vegan en cruelty free (geproduceerd onder goede omstandigheden).
Oké, dat waren voor mij genoeg redenen om het eens uit te willen proberen.
Het gebruik is eenvoudig: je wrijft de bar tussen je natte handen totdat het gaat schuimen en je verdeelt het vervolgens over nat haar. Je kan ook met de bar over je haar wrijven en het dan met je handen laten opschuimen. Je masseert de shampoo in je haren en spoelt het daarna uit. En dat is het.
Mijn eerste ervaringen met de shampoo bar:
↦ Het schuimt licht.
↦ Mijn haar is na het wassen zacht en doorkammen gaat goed.
↦ Het ruikt niet overdreven sterk.
↦ De shampoo bar is glad en schoot gelijk de eerste keer al uit mijn handen.
↦ Ook het doosje waar ik de shampoo bar in bewaar heeft door mijn gladde handen al op de vloer van de douchecabine gelegen.
↦ Het geeft me een-goed-bezig-zijn gevoel.
Als je ook op zoek mocht gaan naar duurzame shampoo bars, let dan goed op wat jet koopt. Niet iedere aanbieder gebruikt dezelfde soort grondstoffen. Zo zijn er ook shampoo bars met SLS, SLES en palmolie te koop. Het is dus wel handig om goed de etiketten te lezen.
Een shampoo bar is ook zelf te maken. Recepten hiervoor zijn onder andere op internet te vinden.
Er bestaan ook body bars en conditioner bars. Omdat ik nog een hele grote voorraad (met uitsluitend gekregen) douche-gels heb, ga ik de body bar nog niet kopen. En door het gebruik van de shampoo bar is een conditioner niet meer nodig. Ik ben van plan om ter zijner tijd wel een natuurlijke deodorant uit te proberen. Maar ook hiervoor geldt dat ik eerst moet opmaken wat ik nog aan deodorant in voorraad heb.
Het heeft me allemaal wel weer tot goed nadenken over bepaalde producten en stoffen aangezet. Wat natuurlijk goed is. Als ik het allemaal heel erg goed zou willen doen, dan moet ik mijn leven en dat van mijn huisgenoten drastisch omgooien. Die shampoo bar is hier echt maar een druppel op een gloeiende plaat, maar het in elk geval toch al iets. Die plastic shampooflessen zijn voor mij nu niet meer nodig en ik zal zeker niet ontkennen dat plastic een wereldwijd probleem is.
Sinds een jaar gebruik ik in de supermarkten herbruikbare groente- en fruitzakjes. Ze zitten gewoon in mijn tas. Bij een aantal winkels hoef je niet meer zelf je groente en fruit af te wegen en dan is zo'n zakje zeker makkelijk. Als je ergens bent waar je wel een sticker krijgt na het afwegen, dan kun je deze niet op een herbruikbaar zakje plakken want dat houdt niet. Het is voor mij geen reden om die zakjes dan maar niet te gebruiken, maar ik moet wel opletten dat ik de stickertjes niet kwijtraak.
De zakjes hierboven kreeg ik vorige week gratis nadat ik de Lidl-app geïnstalleerd had. Een setje kost 69 cent. En in België bij de Colruyt heb ik er ook weleens gratis gekregen. Omdat ik soms een grote schoudertas en soms een kleintje mee heb zitten er zakjes in verschillende tassen, zodat ik ze altijd wel bij de hand heb. Ik heb in een jaar tijd al vaak gebruik gemaakt van de zakjes. En dat scheelt ook weer in het gebruik van plastic.
Ik kreeg voor mijn verjaardag een shampoo bar van Lush en die bevalt ook enorm goed. Deze is vrij ruw en wordt niet glad. Ruikt heerlijk naar rood fruit en helemaal natuurlijk. Een blijver.
BeantwoordenVerwijderenDat klinkt goed! Leuk om cadeau te krijgen.
VerwijderenGisteren ook de green bags opgehaald.
BeantwoordenVerwijderenIk heb erg droog haar en was het maar 1x per 2 weken en dan alleen met conditiner. Echt wassen sllechts een maal per 2-3 maanden met een shamopoo van de krullenkapper.
Mijn haar is ook best droog en nu ik erg veel buiten ben wordt het nog sneller droog. Ik probeer daarom zoveel mogelijk een pet of een hoedje te dragen, ook omdat anders mijn scheiding verbrandt.
VerwijderenDat is een goed alternatief voor de shampoo in plastic. Ik zag op de website dat er ook zakjes zijn om de zeep in te bewaren. De herbruikbare zakjes voor groente en fruit heb ik, het is idd handiger om er in verschillende tassen enkele te bewaren.
BeantwoordenVerwijderenIk bewaar de shampoo bar in een gewoon plastic doosje dat ik nog had. Maar ik laat het wel goed drogen voordat het doosje dichtgaat.
VerwijderenIk gebruik ook dat soort zakjes voor groente en fruit, gooi ze af en toe in de wasmachine, ze gaan al jaren mee. Shampoobars zijn erg makkelijk in gebruik, mijn haar lis of lijkt, sinds ik ‘n bar gebruik, veel volleren minder snel vet.
BeantwoordenVerwijderenOnze shampoobars liggen op een olijfhouten zeepplankje, dat kreeg iik eens bij een stuk zeep.
Leuk om te lezen. Ik heb niet zo snel vet haar, maar ik heb wel dun haar. Misschien wordt het ook nog wel voller...
VerwijderenIk gebruik shampoo met kleurpigment (blauw) omdat mijn grijze haren snel vergelen. Ik twijfel of er zo'n shampoo bars bestaan. De herbruikbare zakjes van Colruyt gebruik ik ook. En ik koop nooit in plastic voorverpakte kaas, vleeswaren, vis, vlees of gevogelte.
BeantwoordenVerwijderenOf dat als shampoo bar bestaat, weet ik ook niet.
VerwijderenIk gebruik zowel de shampoo bar als de zeep van Werfzeep.nl Da's helemaal biologisch en Nederlands. Scheelt inderdaad enorm in de hoeveelheid plastic. In de keuken heb ik tegenwoordig ook weer een blok zeep liggen. Gaat echt drie keer langer mee.
BeantwoordenVerwijderenDe groenten zakjes gebruik ik ook. Ik plak de stickers meestal op de rand van de kar (als ik niet zelf scan). Kan ik ze bij de kassa even aan mijn vingers hangen om te laten scannen en dan weggooien.
Ik heb in de keuken een flesje vloeibare zeep staan, maar die gebruik ik alleen als ik mijn nagels met het nagelborsteltje schoonmaak. Verder ligt er ook een gewoon stuk (olijf)zeep en daar was ik veel liever mijn handen mee dan met die vloeibare. Op de wastafel in de badkamer ligt ook een stuk gewone zeep.
VerwijderenBedankt voor de tip van die stickers. Dat ga ik in het vervolg ook zo doen.