intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 3 december 2020

de glans

 Vandaag haalde ik de kerstversieringen van de rommelkamer, die al sinds jaren met kerst voor de ramen van onze woonkamer hangen: een ster, een krans en een zuil. Alle drie met lampjes erin. Tot begin januari zullen we ons huis eruit laten zien alsof het de mooiste tijd van het jaar is. 

Vroeger was december een bijna magische maand. Sinterklaas, Kerst en de jaarwisseling... We vierden alles uitbundig. Er werden cadeautjes gekocht, gedichten geschreven en surprises gemaakt. Er werd met familie gegeten en het nieuwe jaar werd met vuurwerk en de nieuwjaarsduik ingeluid. December was altijd een drukke en gezellige maand. Na de feestdagen werd de kerstboom naar buiten gedaan en alle kerstspullen werden opgeruimd. En na al die lampjes en alle glans, was het in januari altijd maar bedroevend kaal.

We hadden altijd een echte kerstboom, met zilveren en rode ballen. De onbreekbare ballen hingen onderin zodat deze niet sneuvelden als er eens één, door toedoen van een hond of kat, uitviel. Er is ook nog wel een tijd geweest dat we de kerstboom met een touwtje aan het plafond vastmaakten, toen de kinderen nog klein waren. Onze kinderen waren namelijk niet van die rustige stilzittertjes. Het neerzetten en het versieren van de kerstboom deden we altijd met het hele gezin. Het opruimen na de feestdagen ook. 

Drie jaar geleden gingen we de eerste decembermaand zonder Jus in. Manlief en ik wilden niet meer aan Sinterklaas meedoen. Zoonlief vierde het dat jaar nog wel samen met de familie. Kerst vierden we wel met anderen. De jaarwisseling en de nieuwjaarsduik sloegen wij ook over. En zo is het eigenlijk gebleven, alleen wordt Sinterklaas nu helemaal niet meer in de familie gevierd. 

Sinds het overlijden van Jus hebben we nooit meer een kerstboom gezet. De kerstboom en alles eromheen was een gezinsgebeuren en zonder Jus klopte het niet. Er zijn veel dingen die we na zijn overlijden weer opgepakt hebben, ook al viel dat niet altijd mee, maar de glans van kerst is nooit meer terug gekomen. We hangen lichtjes voor de ramen, maar het warme gevoel dat daar altijd bij hoorde is er niet meer. 

Sinterklaas vieren we niet meer en toch stond ik zojuist een sinterklaascadeautje in te pakken. Iemand heeft het initiatief genomen om het personeel op een cohortafdeling cadeautjes te geven. Al wekenlang werken deze mensen van boven tot onder ingepakt om zelf niet besmet te raken en anderen niet te besmetten. En dat is niet alleen onpraktisch en enorm warm, maar ze hebben ook slapeloze nachten omdat ze bang zijn, want er heerst corona op die afdeling. Het werken op een cohort hakt er psychisch nogal in. Ik werk er graag aan mee om deze mensen een hart onder de riem te steken, door een cadeautje te geven.


12 opmerkingen:

  1. Ik lees jou graag.
    Topper!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een helden hè. Ik denk er vaak aan. Lief die cadeautjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet precies hou jij dit voelt. Onze dochter is 10 jaar geleden ook plotseling overleden. Kerst is voor ons ook nooit meer hetzelfde omdat ons gezin niet meer compleet is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zeker als je het zo intensief hebt gevierd dergelijke dagen zal het nog moeilijker zijn.
    En met donkere dagen is alles wat moeilijker. In het nieuwe jaar ga je al weer verschil in ochtendlicht zien

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lijkt me zo verschrikkelijk deze periode als je mensen moet missen. Welke periode dan ook trouwens.
    Maar (ik hoop dat je me de vraag niet kwalijk neemt) tegelijkertijd vraag ik me ook wel een beetje af hoe je andere zoon over deze dingen denkt. Het lijkt ook een beetje op jezelf straffen zo zo? Of is dat een heel stomme opmerking? En nogmaals: ik vraag dit echt vanuit oprechte interesse en zeker niet om te kwetsen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, het is geen straffen. Als dat zo zou zijn dan zouden we ook niet meer op vakantie, of naar een pretpark of een dierentuin gaan. Het is eigenlijk gewoon omdat het zetten van een kerstboom ons verdrietig maakt. Zoals ik al zei is de glans weg. Met onze zoon hebben we het de afgelopen jaren besproken, want heel veel dingen doen we in overleg met hem. Voor hem hoeft een kerstboom ook niet meer. En hij is vrij om aan alles, waar wij niet meer aan doen, wel deel te nemen. Zo heeft hij de afgelopen jaarwisselingen met vrienden doorgebracht. Wel ging hij op oudejaarsavond eerst een paar uur naar mijn schoonmoeder toe. Hij begrijpt ook waarom wij dingen wel of niet doen. De jaarwisseling vinden manlief en ik echt vreselijk. Dat 'gelukkig nieuwjaar' terwijl het voor ons niet meer zo voelt, is gewoon heel erg pijnlijk. En misschien komt er wel weer eens een moment dat sommige dingen beter zullen voelen of gaan, maar dat is nu nog niet.
      En ik voel me niet gekwetst hoor door je vraag. Ik snap echt heel erg goed dat sommige dingen moeilijk te begrijpen zijn als je het zelf niet meegemaakt hebt. En ik hoop ook echt oprecht dat je het nooit zullen moeten meemaken. Dit wens ik echt niemand toe.

      Verwijderen
    2. Dank je wel voor je mooie reactie.

      Verwijderen
  6. Wat een mooi antwoord hier boven. Dat zegt alles. Je verdriet van je man en jou en natuurlijk je zoon.
    Niemand die nooit zoiets heeft meegemaakt wat jullie is overkomen begrijpt echt je verdriet.

    Dat deze maand en de volgende maanden jullie zwaar vallen is begrijpelijk. Doe alles in je eigen tempo en als het niet goed voelt niet doen.

    Misschien, heel misschien komt er een tijd dat voor jullie ook de zon weer een beetje gaat schijnen.

    Dikke kus Joanne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk heel vaak aan jullie en hoe erg deze dagen voor jullie moeten zijn zonder jullie Jus.
    Grote bewondering ook hoe jullie inderdaad wel dingen doen, zoals dat wandelen en die paar dagen op stap. Wat fijn dat jullie alles bespreken met jullie zoon.
    Waarom kerst voor velen zo zwaar is weet ik niet echt. Je kan ook niet net doen of het gewone dagen zijn want op Tv, radio, bladen, op straat alles straalt kerst uit en het in onmogelijk om te ontsnappen aan je herinneringen, verdriet en gemis.
    Ik wens jullie heel veel warmte toe

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, het blijven moeilijke weken...
    wij houden het bij kleine dingetjes en wat wel fijn is: we kunnen steeds beter "samen delen" ik bedoel dat we elkaar onze emoties laten zien of merken.
    Je hebt het goed (mooi ook) verwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn vader stierf tussen kerst en Oud en Nieuw. Het is zo onwerkelijk als je rouwkaarten zit te schrijven en er tegelijkertijd Gelukkig Nieuwjaar kaarten binnenkomen...
    Jarenlang had ik een hekel aan eind december en wilde ik alleen maar dat het 3 januari was; dan was alles geweest en begon voor mij het nieuwe jaar.
    Nu heb ik een man die dol is op kerst en alles wat er mee te maken heeft en hij wilde wel graag een boom en versiering. Langzaam begon ook ik weer een beetje genieten van de lichtjes en de versiering. Tegenwoordig heeft toch het feestelijke gevoel de overhand gekregen.
    Hoewel het overlijden van een ouder heel anders is dan het overlijden van een kind begrijp ik je gevoel en weet ik een beetje hoe het voelt...
    Ik wens jullie goede dagen toe met fijne momenten en lieve herinneringen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Lief van je, dat Sint-cadeautje.
    Jullie associatie met de Kerstboom kan ik me goed voorstellen en ook dat de behoefte er eentje neer te zetten en er een aantal weken tegenaan te kijken ontbreekt.
    Omgekeerd zetten veel mensen hem om zo'n zelfde reden neer, toch? Omdat zij er vrolijk van worden. Jullie niet, dus komt hij er niet.
    Missen is niet gekoppeld aan een dag; dat is er altijd. Missen is wél gekoppeld aan voorwerpen, zoals bv die boom. Het is en blijft enorm verdrietig, jullie leven zonder Jus.

    BeantwoordenVerwijderen