intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 2 juli 2024

waakhond

Aan al het goede komt een eind, zo ook aan de vakantie in Duitsland. Voor mijn darmen was het sowieso tijd om terug naar huis te gaan, want ik begon er teveel last van te krijgen (Ziekte van Crohn). Op de terugweg stopten we in de Belgische stad Tienen om daar nog een stadswandeling te maken.

(Bron: Google Maps)

De stad heeft veel oude gebouwen en een mooie markt, alleen konden we de markt niet in zijn totaliteit zien omdat het kermis was.


Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk, gebouwd tussen 1358 en 1470:


De kerk staat bij een poel en de legende gaat dat een eervol man werd vermoord en dat zijn lijk daarna in de poel gegooid werd. Een vrouw voorspelde vervolgens dat er uit de poel een tempel zou oprijzen en de wonderen die daarna gebeurden, werden toegeschreven aan de poel. Ter verering van deze vrouw werd de kerk gebouwd.

De voormalige gevangenis het Toreke:


Onderstaande oude foto is van de Paterskerk, ook wel Begijnhofkerk genoemd:

(Bron: Tienen Weleer)

In 1976 brandde de kerk grotendeels af.


De overgebleven ruïne werd gerestaureerd en je kunt hier nu rondlopen. 







In de kloostertuin van het voormalig Augustijnenklooster:



Het is een mooie tuin en er woonde een klein lief kipje:


Na de stadswandeling en nog een bezoekje aan de kringloopwinkel was het dan toch echt tijd om naar huis te gaan. Vlak voordat zoonlief van zijn werk thuiskwam, waren wij ook thuis. Hij kon vertellen over wat hij afgelopen week meegemaakt had. Wij vertelden over onze week en over de heenreis toen we midden in de start van de Carbagerun: klik! zaten. En op de terugweg passeerden we verschillende vrachtwagens van de Formule 1, die uit Oostenrijk kwamen en op weg naar Engeland waren. 

Uit Duitsland nam ik een paar stukjes leisteen mee (opgeraapt tijdens wandelingen) en ik kocht ook nog een nieuwe waakhond:


Een symbolisch hondje omdat we onze honden zo ontzettend missen.

maandag 1 juli 2024

maren

We komen hier in Duitsland overal kapelletjes, kastelen en ruïnes tegen.


Burg Coraidelstein in Klotten is privébezit en kan niet bezocht worden:


De Ulmener Burg, waar we wel konden rondloopen:


Het stadje Ulmen ligt in de Vulkaan Eifel aan een kratermeer, een vulkaankrater gevuld met water:


De Vulkaaneifel telt vijfenzeventig vulkaankraters waarvan een deel droog staat en waarvan de rest, zoals hier, een meer (een maar) geworden zijn. Bij Ulmen liggen twee van dit soort maren en je kunt van de ene naar het andere lopen door de Ulmener Maar Stollen, een tunnel van 120 meter lang.


In de tunnel wordt uitleg gegeven over het ontstaan van de maren en kun je de verschillende sedimentlagen zien. In een klein stuk zijn muurschilderingen gemaakt.


Deze schildering van een ijsvogeltje stond op een elektriciteitskast:


Dit waterornament kwamen we tijdens de wandeling om het meer tegen:


Ik vond hem wel geinig!

Gisteren hadden we een regenachtige dag en zijn we 's middags naar de thermen in Traben-Trarbach gegaan. Zoals te verwachten was, was het behoorlijk druk en even lekker een paar baantjes trekken kon daardoor niet. Maar we hebben ons daarom wel vermaakt. De temperatuur van het water was heerlijk.