intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 21 augustus 2023

automaten

Vorige week vertelde ik over een Kruisweg bij Adegem waar manlief en ik gewandeld hadden: klik! En nu was het zijn beurt om een wandeling te bedenken en hij had ook een Kruisweg gevonden, ook in België en nu bij het dorp Eksaarde.

(Bron: Google Maps)

De Kruisweg begon bij de kerk.


En we wandelden langs de veertien staties, die allemaal precies vijftien meter uit elkaar staan (als ik het goed begrepen heb). 




De Kruisweg eindigt na twee kilometer (vanaf de kerk) bij de Kruiskapel:




Hieronder staat het verhaal van Eksaarde:


Naast de staties waren we nog langs andere mooie dingen gelopen, zoals door deze laan:


En langs deze oude schuur:


We liepen niet alleen de Kruisweg, maar struinden ook door natuurreservaat De Linie: klik!


Een veelzijdig natuurgebied met veel wandel- en fietspaden.


En helaas had ik mijn telelens niet mee, want we zagen een ijsvogeltje. Ik heb zo ver mogelijk ingezoomd, maar het vogeltje was toch te ver weg om scherp in beeld te krijgen:


Het was echt nog maar de tweede keer van mijn leven dat ik een ijsvogeltje zag!



Wij stippelen altijd zelf onze routes uit op Route.You en zelden geeft dat problemen, nu liepen we tot twee keer toe bij een privéterrein vast en moesten we terugkeren. 


Aan het begin van onze wandeling waren we een kraampje tegengekomen waar eieren verkocht werden:


Omdat we zeker nog negen kilometer te gaan hadden, kochten we hier niks. 

Op de heenweg met de auto naar Eksaarde waren we een automaat gepasseerd en op de terugweg stopten we daar: (klik!). We kochten eieren, aardbeien en voor beiden een hoeve-ijsje uit de automaat.

 Bij ons zie je ook steeds meer automaten langs de weg, maar in België zijn dat er nog veel meer. Ik ga toch best wel vaak bij zo'n automaat kijken wat er verkocht wordt. Er kan van alles inzitten: groente, fruit, brood, eieren, ijs en ook kant-en-klaarmaaltijden van restaurants. Betalen kan meestal contant of met de pin. 

21 opmerkingen:

  1. Dat ijsvogeltje is toch duidelijk herkenbaar hoor. En echt een cadeautje op zo'n mooie wandeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een bijzondere wandeling met al die staties, België ziet er toch vaak heel anders uit dan Nederland, vind ik dan. En jij weet er altijd veel over te vertellen, da's leuk!
    Het was trouwens heerlijk weer, ik was bijna de hele dag in de tuin bezig.
    Fijne dag
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was een prachtige dag! En op deze wandeling hadden we best wel veel schaduw en dat was lekker.

      Verwijderen
  3. Wat leuk! Wij wandelden al eens langs de Kruiskapel, maar ik had geen idee dat er ook een kruisweg was! Goed om weten :-) Het is echt heel mooi daar hè.
    Zagen jullie de kruisweg (ofte ommegang) in Kaprijke al? Met de Kleemkapel? Die is ook mooi. Liefst wel in andere weersomstandigen dan wij indertijd deden. Klik: https://www.zonderdank.be/saturnein/2021/01/23/week-in-beeld-week-3-2/
    Automaten zijn inderdaad wijdverspreid in België. Zeker de hoeve-automaten bevatten heel veel lekkers, recht van het veld. Altijd een aanrader :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet of we de ommegang van Kaprijke al gezien hebben, dat zou ik even moeten terugzoeken. En zo niet dan kunnen we daar ook naartoe ;)
      Als je met je rug naar de Kruiskapel gaat staan, het laantje voor de kapel aflopen en dan links afslaan, dan kom je bij de laatste statie. Je moet eigenlijk, net zoals wij deden, bij de kerk beginnen.

      Verwijderen
    2. Ik weet niet meer wanneer wij daar wandelden, is al jaren geleden. Wat ik me wel herinner, is dat het heel erg modderig was :-) Ik hou dit bij voor later!

      Verwijderen
  4. Leuke omschrijving: een gevoelig plekje.
    Een ijsvogel heb ik nog nooit in het echt gezien, maar ik moet zeggen dat ik slecht ben in details zien onderweg, als we samen zijn ziet H ook altijd veel mee dan ik.
    Bij mij eierkraampje ligt er ook altijd uien en soms tomaten of courgette net wat er over is kennelijk. Altijd leuke verrassing. Deze week heb ik eieren vd kippen vd buren van mijn dochter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als wij wandelen heb ik altijd klein geld mee, voor als we een kraampje tegenkomen. Momenteel koop ik pruimen, vijgen en courgettes bij kraampjes waar ik met de fiets langskom.

      Verwijderen
  5. Prachtige foto’s! Bij een diepje vlak bij de boerderij zag ik vaak een ijsvogel, zo mooi.
    Leuk verhaal over de 2 kruisen. Ik vraag me af hoe Boudewijn met de Negen Ponden aan zijn naam gekomen is.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is wel een vreemde (bij)naam, dat is waar. Ik weet ook niet wat een pond vroeger geweest kan zijn.

      Verwijderen
  6. Nou de foto van de ijsvogel is goed gelukt, hoor!
    Toen wij op vakantie waren in een park bij Geldrop (NB) zagen we meerder ijsvogels, er was daar een meertje voor waterfietsen...
    Maar wat mooi, zo'n kruisroute!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De eerste ijsvogel die ik ooit zag, vloog onder een bruggetje door waar wij tijdens een wandeling even opstonden om naar het water te kijken. Ik vond die blauwe kleur van de ijsvogel echt prachtig.

      Verwijderen
  7. Wat een mooie route. En dan als kers op de taart een ijsvogeltje! Ik heb er nog nooit een in het echt gezien. Gr. Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb al een paar keer een ijsvogel gezien vanuit mijn kameraad. Er loopt een sloot langs ons huis en daar hebben wij een hek van gaas geplaatst . Hij zit dan meestal met zijn rug naar ons toe .De laatste keer had hij zelfs een klein visje in zijn bek. Wij wonen midden in een woonwijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is wel bijzonder! Echt leuk dat jullie er één in jullie tuin hebben.

      Verwijderen
  9. Wat een heerlijke wandeling. Jullie hebben een goede smaak voor het vinden van mooie routes.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hier in Schiedam is een "febo-automaat' waar geen kroketten en frikadellen in liggen, maar chocoladerepen en bonbons van een chocolatier uit de stad. Dag en nacht de lekkerste chocolade kopen!

    BeantwoordenVerwijderen