intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 19 juli 2020

de wei in

Gisteren vertelde ik over mijn eigen weidebloemen.
 Dit is de met weidebloemen ingezaaide akkerrand van een boer:


 De bloemen trekken insecten en vlinders aan en daar komen vervolgens weer vogels op af, zoals de patrijs. Deze vogelsoort is de laatste jaren flink in aantal afgenomen en de hoop is dat er zo ook weer meer van deze vogels gaan komen. We kwamen deze akkerrand tegen tijdens onze wandeling ten zuiden van Terneuzen en Zaamslag.

(Bron: Google Maps)

We liepen door natuurgebied Het Eiland van de Meijer. In oktober waren we hier ook: klik!




Hierboven en hieronder zie je de berenklauw ↑↓


Dit is een plant waar je beslist niet mee in aanraking mag komen. Contact met de plant veroorzaakt een ontsteking van de huid en blaren die er als brandwonden uitzien. Genezing kan zeker een week of twee duren. 

Groot Schoepkruid:


De gewone klit:


Hier heb je zicht op de Otheensche kreek:


We wandelden door een veld dat vol stond met bloemen en grassen.


Knoopkruid:


Het zaad van een velddistel, oftewel distelpluis:




Wilde cichorei:




We hebben ook nog een stukje langs akkers gelopen. Daar was de eerste foto van deze post ook genomen. Hieronder zie je de bloemen van een aardappelplant:



En we konden ook nog even binnengluren in de schuur van een boer:


Eigenlijk is door al die weides en grassen lopen helemaal niet goed voor me. Ik sta gelijk van boven tot onder onder de jeukende uitslag. Het beste is om ieder bloot stukje vel te bedekken en in de zomer is dat natuurlijk best wel lastig. En vaak weet ik van tevoren ook niet of ik ergens door moet lopen waar ik niet tegen kan. Ik zorg daarom dat ik altijd een middeltje tegen de jeuk mee heb. 

Fijne zondag!


18 opmerkingen:

  1. Mooi zijn ze hé, die met bloemen ingezaaide bermen en velden. Wij komen er ook vaak tegen op onze fietstochten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze zijn prachtig! Vorig jaar kwamen we zo'n rand tegen met allemaal blauwe en paarse bloemen en ook dat was mooi.

      Verwijderen
  2. Ik kende het gebied de vorige keer nog niet. En nu nog steeds niet. Het ziet er niet naar uit dat ik ooit nog in Terneuzen zal komen. Maar de Notense kreek roept zoveel herinneringen op...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat begrijp ik.
      Als kind ging ik iedere winter als het goed gevroren had schaatsen op een kreek. En altijd als ik langs die kreek kom moet ik daar aan denken. En aan al het plezier dat we hadden.

      Verwijderen
  3. Wat zie je toch veel mooi's als je wandelingen maakt zoals jullie. Wij fietsten
    deze week door verschillende polders en hebben ook zulke mooie akkerranden gezien,
    gisteren nog met alleen maar zonnebloemen.Toch waren er een paar jaar geleden veel
    meer van die randen.
    Heb een fijne zondag,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat idee heb ik nou ook dat er toen meer waren. Bij de boeren hier in onze buurt, die dat eerst ook hadden, zien we dat nu niet meer. Dat is wel jammer, want zo'n rand ziet er geweldig uit!

      Verwijderen
  4. Wij woonden in Zuid-Holland tussen 2 melkveehouders in, die deze bermen hadden (gemixte en alleen zomerbloemen). Daar ontvingen ze subsidie voor, omdat ze daarmee meewerkten aan natuurbehoud (vogels, vlinders, kruipende dieren die zich in die gewassen schuil kunnen houden). Maar na afschaf van de subsidie, verdwenen de bermen. De ene buurman vertelde me ooit wat hij zoal aan subsidies ontving, voor die bermen, maar ook bijvoorbeeld voor vogelbeleid. Dat betekent dat zij toestaan dat er op hun weilanden wordt gezocht naar nesten, die worden dan gemarkeerd, en daar moeten ze dan omheen werken. Ik was verbijsterd over de hoge bedragen. Toen een patrijzenpaartje een keer besloot om in onze tuin te gaan nestelen in plaats van bij hem (aan de overkant van de scheidingssloot), vroeg hij mij of ik ze wilde wegjagen, zodat ze bij hem zouden gaan nestelen, dat leverde namelijk een flink bedrag op (wij als burgers ontvingen uiteraard niets). Nou, ik heb het paartje lekker met rust gelaten, en genoten (op afstand) van het jonge grut. Daar hoef ik echt geen vergoeding voor te ontvangen. Ik vond en vind het jammer dat onze buren blijkbaar alleen om geld natuurbeleid uitvoerden. Waarmee ik beslist NIET wil zeggen dat alle boeren zo zijn hoor!
    Jullie wandelingen zijn altijd zo leuk om "mee te lopen via de foto's".
    Wat vervelend dat je allergische reacties krijgt van grassen. Komt dat door aanraken, of heb je ook last van de pollen/zaadjes die door de lucht zweven? Dat lijkt me echt heel akelig voor je!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de uitleg over de subsidies. Zo hebben we weer wat geleerd! En als die subsidies verdwijnen is het ergens ook logisch dat boeren weer gewone gewassen zaaien.

      Ik heb lichte hooikoorts en heb daar via de huisarts medicijnen voor. Maar bij aanraking van sommige planten/grassen krijg ik uitslag en jeuk, ook als ik in de tuin werk. Van sommige planten weet ik dat ik last krijg en van andere niet.

      Verwijderen
  5. Wat een mooie foto's van die prachtige omgeving en wat heeft de natuur toch veel moois .Wel jammer van die jeuk want dat is erg vervelend .Ik hoop binnenkort ook weer eens lekker te kunnen fietsen .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat hoop ik ook voor je, al is het misschien maar een klein stukje, buiten zijn is goed.

      Verwijderen
  6. Jammer van de jeuk, maar de wandeling is prachtig. Leuk om zo met je mee te wandelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Gelukkig heb ik alleen maar last van die jeuk als ik echt door een veld loop. Of op een pad waarbij ik tussen lange grassen doorloop. Als ik op de weg loop of over een karrenspoor dan gaat het wel goed.

      Verwijderen
  7. Hier leer ik veel bij over de prachtige weelde langs de bermen. Van de berenklauw wist ik niet dat ze zo gevaarlijk is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook voor honden is de plant gevaarlijk. Die kunnen dezelfde klachten als mensen krijgen.

      Verwijderen
  8. Mooie wandeling weer. Lastig die jeuk dus goed dat je er rekening mee houdt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Ik heb een goedkope gel (van Action) in mijn rugzak zitten. Nestocyl helpt ook goed.

      Verwijderen
  9. heerlijke wandeling hebben we weer met jou gemaakt mevrouw W,
    zó fijn ook dat de namen weet hé, dat maakt wandelen nog fijner door zo'n gebiedje,
    dat schoepkruid noemen wij duifkruid, of schurftkruid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moet regelmatig opzoeken hoe een plantje heet, maar dat is juist leuk. Zo leer ik steeds meer planten herkennen.

      Verwijderen