intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 21 juli 2020

toerisme en corona

Een vakantie vierende familie hield hier de gemoederen gisteren flink bezig. Zij waren begin juli in Cadzand op vakantie geweest en gingen voortijdig ziek terug naar huis. Van het uit vijftien mensen tellende gezelschap bleken twaalf mensen besmet te zijn met het coronavirus. "Waarschijnlijk op vakantie opgelopen" aldus de familie. Op aanraden van hun huisarts zouden ze het vakantiepark, waar ze op vakantie geweest waren, hierover ingelicht hebben.

Later op de dag kwam een reactie van de woordvoerder van het vakantiepark: hij betreurt het dat er met een vinger richting zijn park gewezen wordt, terwijl er verder geen besmettingen geweest zijn. Daarvoor niet en daarna niet. Daarnaast had iemand van het vakantiepark zelf contact opgenomen met de familie, om te vragen wat de reden van het voortijdige vertrek was, om dan vervolgens te horen dat de familie besmet met corona was.

Jammer dat deze familie op deze manier gehandeld heeft. Ze kwamen uit een gebied waar besmettingen waren en ze hadden voor hun vakantie nog een feest gegeven. Hier waren we al weken coronavrij. 

De discussie over de grote hoeveelheid toeristen laait gelijk nog verder op. Het is hier nog nooit zo druk geweest als tijdens deze zomer. Normaal gesproken worden plaatsen elders in Zeeland, zoals Domburg en Burg-Haamstede, het drukste bezocht. Nu zijn echt alle laatste plekjes aan de Zeeuws-Vlaamse kust ook bezet. 

Aan de lopende band worden vakantieparken en appartementencomplexen uit de grond gestampt. Goed voor de economie, dat zeker. Het is alleen zo jammer dat er veel geld in het toerisme gepompt wordt, terwijl de eigen bevolking vaak het idee heeft daardoor op een tweede plaats te komen. De gemeente weet het ook mooi te brengen hoor: we creëren een nieuw natuurgebied. 
En oh ja, er komen ook nog vierhonderd vakantiehuisjes te staan... 

Eigenlijk kan ik de toeristen zelf geen schuld geven. Ook wij gaan graag op vakantie. Ook wij waren onlangs op een vakantiepark in Limburg. Zolang er een aanbod van overnachtingsplaatsen is, komen er toeristen. En als er meer overnachtingsplaatsen komen, komen er ook meer toeristen. 

Mijn boodschappen haal ik momenteel niet in de supermarkten waar veel toeristen komen. Ik rij liever een stukje om dan me in die drukte te begeven. En in de weekenden vermijd ik de wegen naar de kust, waar het filerijden is. 
Over een week of zes wordt Zeeuws-Vlaanderen weer van de Zeeuws-Vlamingen zelf. 


28 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me best een beetje zuur als je ergens woont, dat je woonomgeving als het ware wordt overgelopen door toeristen... Zelfs al is het goed voor de economie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu met die corona vind ik het helemaal niet fijn. En ik niet alleen. Veel mensen houden zich keurig aan de regels. Velen ook niet.

   Verwijderen
 2. Wat denk je hier van Zandvoort, hutje mutje plus file rijden. En als ze even verder rijden naar IJmuiden bv. is het rustig. Ik houd me schuil, ochtend gloren doe ik me boodschappen. Ik zie de zee, waar ik overdag niet kom, lekker bij avond zie de zon in zee zakken (tja als hij er is, grijns). Groet Marlinda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij jullie is het nog een stuk erger. Op het strand is het hier vooral rond de strandpaviljoens en de campings druk. Loop je even verder dan is het nog wel te doen. Hier staan de strandpaviljoens ook best nog wel een eindje uit elkaar.

   Verwijderen
 3. Wat zijn dat toch voor mensen, die zo handelen. Ik begrijp er echt niks van. NIKS

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En waarom ze per se de pers opzoeken, terwijl al bekend was dat ze niet hier besmet waren, is voor mij ook een raadsel.

   Verwijderen
 4. Ook op Tholen is het een stuk drukker. De tijd dat ik naar de kringloop en supermarkt ging de afgelopen weken was het rustig maar vandaag weer erg druk en heel veel vakkenvullers.
  Dus zelf nog maar meer opletten, vooral op groepjes seizoensarbeiders die overal doorheen stampen en die ik maar ontloop als zij in een pas lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bleef gisteren achter een vakkenvuller staan wachten omdat aan de andere kant een mevrouw waspoeder uit stond te zoeken. Moet er per se tussen mij en die andere vrouw nog een andere klant zich wurmen. Zonder winkelwagen. Die had ze vast ergens voor het gemak laten staan.

   Verwijderen
 5. We zijn momenteel in Ermelo op vakantie en daar is het ook hartstikke druk maar het is goed te doen om mensen te ontwijken. En alles wat we doen is buiten dus dat scheelt ook. Denk ik, hoop ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik wel. Ik vind nog steeds de supermarkten de minst aangename plek om te zijn. Buiten zijn geeft toch een beter gevoel.

   Verwijderen
 6. Ik herken het gebrek aan regel-erkenning. Ik word een beetje niet goed van een deel van onze Oosterburen...maar ook de 'ollander kan er wat van op het gebied van eigenwijs zijn.
  En ondertussen lopen de besmettingen weer op en staat de R op 1,29. Zo hoog is de R al lange tijd niet meer geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die Oosterburen zien we hier ook. Gaan met hele gezinnen boodschappen doen.

   Verwijderen
 7. Ik had zo gehoopt deze zomer een paar dagen naar Zeeland te komen. Hier aan de Belgische kust is het overal te druk en in Zeeland vond ik altijd de rust waar ik zo van hou. Ik hoop dat in september de drukte een beetje over zal zijn. Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verwacht ik wel. Zodra de scholen weer begonnen zijn, zal de drukte ook afnemen.

   Verwijderen
 8. En een gezelschap van vijftien. Ik zou me nu niet eens in zo'n grote groep willen begeven. Wij houden ons nog aan de 1,5 meter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ging om vier huishoudens die in verschillende delen van het land wonen: vader, moeder, kinderen + aanhang en kleinkinderen. Vader en moeder waren vijftig jaar getrouwd en vierden dat met de familie.

   Verwijderen
 9. Ik had dit verhaal nog niet gehoord, maar wat zuur zeg. Die mensen zijn besmet op vakantie gegaan, anders zouden ze pas ná hun vakantie ziekteverschijnselen hebben vertoond. Ik houd m'n hart vast, hier in Drenthe hebben we 1 van de minst besmette gebieden van West-Europa en dat zou ik graag zo houden, maar de campings staan voller dan ooit tevoren, voornamelijk Nederlanders uit andere delen van het land. Ik had gehoopt dat de campings e.d. tot 1 september niet open mochten, om verspreiding van het virus te beperken, maar economische belangen waren blijkbaar toch groter dan gezondheid. En de R staat nu alweer op 1,29, zo hoog is het sinds half maart niet meer geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier zijn ook nog niet veel besmettingen geweest en het ziekenhuis kon daardoor ook coronapatiënten uit Brabant opnemen. Een tijdlang mochten hier geen toeristen meer komen, maar nu is het echt overvol.

   Verwijderen
 10. Wat dacht je van Goes, gisteren zelfs op het Journaal. Wij hadden hier 1 juli geen
  enkele besmetting meer, nu 68! En dat omdat jongeren zo nodig feestjes moesten
  houden, het zijn u voornamelijk mensen tussen 20 en 40, maar de maatregelen in de
  verpleeghuizen zijn al weer aangescherpt.En ik snap ook de toeristen wel, die hier
  komen, maar vervolgens trekken ze zich niks aan van alle Corona maatregelen.Op dit
  moment voel ik me echt niet zo veilig in mijn eigen woonplaats en mijd ik alle
  drukte, hopelijk wordt het snel weer wat rustiger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat je je onveilig in Goes voelt, begrijp ik heel erg goed. Ik zou er nu ook niet zomaar heengaan.
   Van het SVRZ kreeg ik vorige week al bericht dat voor de verpleeghuizen in Goes maatregelen genomen zijn en het bezoek weer beperkt is tot twee vaste personen. Zekerheid voor alles, hoor, in deze situatie.

   Verwijderen
 11. he bah mevrouw W, wat naar

  ik hou me nog steeds aan de regels in de winkels, velen ook niet die letten nergens op...

  veel sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel mensen zijn te laks (geworden). Gelukkig zijn er ook nog genoeg mensen die wel goed opletten.

   Verwijderen
 12. Als ik het me juist herinner, kwamen deze mensen uit België? Hier mogen 'bubbels (hatelijk woord) van 15 worden gemaakt, dus de familie was 'wettelijk' in orde. Dat ze besmet vertrokken, zullen ze wellicht zelf niet geweten hebben, dat denk en hoop ik toch. Anders zou het wel heel kras zijn geweest.

  Het feit dat verder niemand in het park is besmet geraakt, is een teken dat die groep wellicht in de bubbel is gebleven.

  Kan het park iets verweten worden? De familie? Zelf denk ik van niet?
  Belangrijkst is zelf je verantwoordelijkheid nemen, maar duidelijk niet gemakkelijk.

  We kunnen alleen maar hopen dat iedereen oplettend blijft, maar ik zie vaak andere zaken gebeuren, en op feestjes zien ze me nog niet.

  Ik vind het heel moeilijke tijden en voel me vaak onzeker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof dat de (klein)kinderen wel van het park af geweest zijn. Maar als je niet weet dat je besmet bent, kun je ze dat natuurlijk niet verwijten.

   Wat jammer is, is dat deze mensen gelijk gezegd hebben dat ze het in Nederland opgelopen hadden. En ook dat ze het advies van hun huisarts, om het park in te lichten, niet opgevolgd hadden.
   Zodra bekend was op welk park ze geweest waren, werd door het eerdere bericht (dat ze daar besmet geraakt waren) het park gelijk plat gebeld door andere en toekomstige gasten. En waarschijnlijk zullen andere verhuurders in Cadzand daar ook wel last van gehad hebben.

   Die familie zocht de pers op, staan met hun namen en foto's in de kranten met een verwijt naar Cadzand toe en dan blijkt het verhaal toch anders in elkaar te steken.

   Komend weekend moeten wij naar een verjaardag van een familielid toe. En het is gewoon heel erg moeilijk om 1,5 meter bij mensen uit de buurt te blijven die je zo goed kent.

   Verwijderen
  2. Wellicht kwamen ze zonder symptomen toe in Nederland, en wisten ze niet waar ze het hadden opgelopen? Waarom ze het park niet wilden bellen, begrijp ik niet? En nog minder waarom ze zelf de pers opzochten?
   Zijn ze dan toch lichtjes ziek vertrokken? Wie zal het zeggen?
   Vreselijk toch dat we de medemens moeten ontwijken als de pest? Daar heb ik het mentaal vaak heel moeilijk mee.

   Verwijderen
 13. Wij hebben vroeger in Hindeloopen gewoond. Inwonertal ong. 850 (toen) en tijdens de zomermaanden een ruim 8000 door 2 campings, een jachthaven en heel veel dagjestoeristen. Ik herken de drukte door de toeristen dus wel. Maar zonder toeristen minder inkomsten. Dubbel gevoel dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad een dubbel gevoel. We kunnen niet zonder ze, maar aan de kust wordt steeds meer en meer voor de toeristen gebouwd. Maar een leuke speeltuin of kinderboerderij voor de eigen kinderen is er niet. En een leuke uitgaansgelegenheid voor de jeugd ook niet. Ook fatsoenlijk openbaar vervoer is er niet, terwijl dat voor de toeristen wel geregeld wordt en nog gratis ook.

   Verwijderen
 14. Naam: ....... Zalina Diato
  Beroep ....... Directeur
  Leningbedrag Ontvangen ... € 6,4 miljoen
  Rentevoet ..... 1%
  Lening bedrijf ...... AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM
  E-mail ..... aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

  Mijn naam is zalina uit Azië, ik woon hier in Linz, ik ben een grote investeerder in onroerend goed, ik ben getrouwd met een slechte man die alles heeft vernietigd dat ik heb gewerkt en voor 31 jaar heb gebouwd. Hij bracht me bankschuld en ik kon niet betalen, mijn eigendommen aan zee werden gesiez ik benaderde veel banken en geen bank stond klaar om me een lening te geven omdat ik een slechte krediet kreeg, ik dank ALLAH voor het beëindigen van mijn verdriet door AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM.Ik las een paar dagen geleden een zakelijk tijdschrift toen ik veel getuigenissen tegenkwam over het gerenommeerde leningsbedrijf dat mensen in schulden helpt en leningen verstrekt voor investeringen zonder stress zoals de commerciële banken. Ik nam de e-mail en solliciteerde, hoewel ik een grapje vond toen ik mijn lening op mijn rekening kreeg. AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM gaf me (€ 6,4 miljoen), tegen een rentetarief van 1%, ik wil iedereen die een legitieme leningfirma wil, adviseren om contact op te nemen met AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM die 100% Geniue biedt en lening garandeert. Ik heb begon mijn schuld te betalen en mijn bedrijf nieuw leven in te blazen.

  Solliciteer op: aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen