intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 3 november 2019

voorgevoel

Manlief en ik hadden afgelopen week vakantie en het was best wel een rustige week. We waren veel thuis. Er moest deze vakantie geklust worden door manlief. Hij was in de badkamer en buiten aan het werk en is best wel opgeschoten. Ik heb me ook niet verveeld, want naast de huishoudelijke klussen heb ik een trui en een jurk genaaid. We zijn een dag naar Amsterdam geweest. En verder zijn we op zondag, donderdag en zaterdag wezen wandelen.

Het was Halloween, Allerheiligen en Allerzielen: 31 oktober, 1 en 2 november. Wij vieren en herdenken op deze dagen niets. Met Halloween heb ik sowieso al niets en sinds het overlijden van Jus is dat alleen maar sterker geworden. En omdat ik niet met Allerheiligen en Allerzielen opgevoed ben, doen deze dagen me ook weinig. Ik krijg de laatste jaren wel steevast een lief bericht van een vriendin op 1 november, die op deze dag extra aan ons denkt.

Vandaag is het 3 november en dit is voor ons een lastige dag. Deze dag luidt voor ons een periode in die moeilijk zal worden en erg verdrietig is. Twintig jaar geleden meldde ik me 's morgensvroeg in het ziekenhuis omdat ik die dag ingeleid zou worden. Ik was achtendertig weken zwanger van onze tweede zoon en omdat zijn broer een erg grote baby was, zou deze baby eerder geboren moeten worden, wilde hij ook niet zo groot worden. Ik werd aan het infuus gelegd en Jus had die dag geboren kunnen worden, maar de inleiding sloeg niet aan en aan het eind van de middag ging ik, nog altijd zwanger, terug naar huis. Een week en drie inleidingen later, werd hij pas geboren.

In het begin van die zwangerschap had ik een bloeding, die gepaard ging met een hoop buikpijn. De huisarts zei dat ik er maar vanuit moest gaan dat het niet goed was. Toen ik een paar dagen later bij de gynaecoloog was, bleek er toch een hartje te kloppen. De hele zwangerschap ben ik bang geweest om het kindje te verliezen en toen hij geboren werd ging het niet gelijk goed met hem. "Zie je wel," dacht ik, "hij gaat het niet redden" maar hij redde het wel. Zijn hele leven lang ben ik bang geweest om hem te verliezen. Ik heb altijd geweten dat hij er op een dag niet meer zou zijn. Om zijn broer maakte ik me ook wel zorgen en was ik ook bang dat hem iets zou overkomen, maar dat voelde anders, meer normaal eigenlijk. En helaas kwam dat slechte voorgevoel uit en stierf Jus toen hij zeventien was. Misschien was ik daarom geeneens verbaasd toen hij doodging en was zijn dood een bevestiging van wat ik altijd geweten had.

Over het gevoel dat Jus nooit oud zou worden vertelde ik nooit. Ik wilde daar anderen niet mee lastig vallen, maar een paar weken voor zijn dood praatte ik daar toch met iemand over. Die persoon wuifde het weg en zei dat iedereen zich wel zorgen om haar/zijn kinderen maakte. En natuurlijk is dat ook wel zo, maar dit gevoel was anders en eigenlijk was het ook niet mogelijk om het goed uit te leggen. Ik snap zelf ook niet hoe het kan. Hoe ik het kon weten.

November, december, januari en februari zijn moeilijke maanden voor ons. Eigenlijk zijn er gedurende het hele jaar iedere maand wel moeilijke dagen of periodes, maar deze vier maanden zijn het zwaarst. Gelukkig zijn we omringd met mensen die ons begrijpen of het in elk geval toch proberen. We weten dat ze ons zullen helpen en naar ons zullen luisteren en ons er doorheen zullen slepen.

Morgen gaan we weer werken en we nemen bewust in deze komende weken geen vakantie op. Het is voor ons beter om in deze periode aan het werk en afgeleid te zijn.

Hierbij wil ik je een fijne week wensen.





28 opmerkingen:

  1. Je zoon is er dus wel bij in deze tijden en dagen, in jou rn iedereen die het ook zo byeleeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat voorgevoel, daar geloof ik sterk in, dat is iets wat je echt hebt gevoeld. Het zijn zulke loze woorden, maar toch: alledrie heel veel sterkte, nu, de komende maanden, altijd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel en nee, dat zijn zeker geen loze woorden. Ik hecht aan dat 'sterkte' altijd heel veel waarde.

      Verwijderen
  3. Dat is wel heel bijzonder vind ik, dat je dat voorgevoel zo lang had. Een moederinstinct misschien wel. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou kunnen, ik weet het niet. En ik ben absoluut geen zweverig type, maar eerder nogal erg nuchter.

      Verwijderen
  4. Ik heb geen mooie troostende woorden .Voorgevoel ken ook ik helaas erg goed en meestal komen ze ook uit .Ook ik ben geen zweverig iemand maar wel een 100 procent gevoelsmens .
    Liefs en sterkte Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het akelige is dat ik na Jus' dood op een dag tot de ontdekking kwam dat mijn angst weg was. Logisch, maar ook dat deed me erg veel verdriet. Ik hoefde niet meer bang te zijn om hem kwijt te raken omdat hij overleden was.

      Verwijderen
    2. Gewoon even een virtuele knuffel van mij

      Verwijderen
  5. Vlasje heeft het mooi gezegd, Jus is er nog op vele manieren, ook voor ons die je blog mogen lezen.
    Sterkte de komende, in letterlijke en figuurlijke zin, donkere maanden.
    Daarna zullen er lichtere dagen komen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Voor veel mensen is dit een moeilijke tijd. Voor ons, voor de familie en voor zijn vrienden. Maar het raakt ook mensen die hem niet persoonlijk kenden, waaronder ook de lezers van dit blog, dat besef ik maar al te goed.
      Toen ik dit log geschreven had, vroeg ik me eerst wel af of ik het zou posten, maar iedereen in onze omgeving kent mijn verhaal.
      Na het overlijden van Jus had ik een brief geschreven die gericht was aan hem en waarin ik ook vertelde over dat voorgevoel. Die brief is op de crematie voorgelezen.

      Verwijderen
  6. Wat een ontroerend mooi blog heb je geschreven. Mooi dat je het met ons wilde delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zolang iemand nog je naam zegt is hij niet dood/vergeten, is een gezegde. Lijken me ingewikkelde maanden, waarin veel mensen juist vreugde kennen en plezier. Hoop dat ondanks de zwaarte van alles ook dat in je leven voorkomt.
    Bedankt voor het delen, dat lijkt me niet makkelijk voor je.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je woorden en zinnen snijden me door mijn ziel. Afschuwelijk, dat er zeventien jaar zijn overschaduwd door die nare gedachte. Alsof er ergens iets was dat je alvast wilde waarschuwen, weerbaar wilde maken voor wat komen ging. Ik snap dat het vaak ver weg, fluisterend aanwezig was, maar kan me je 'zie je wel' reactie zo goed voorstellen. Onmenselijk, dat je zo'n verlies moet dragen om van dat ene geniepige angstgevoel af te zijn. Het is en blijft verschrikkelijk. Hou je haaks samen, de komende tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Ik ben altijd heel erg bezorgd om hem geweest, maar ik heb geprobeerd om dat nooit al teveel te laten blijken. Het kind moest tenslotte normaal kunnen leven, zonder een moeder die steeds in zijn nek zat te hijgen.

      Verwijderen
  9. Wat een aangrijpend verhaal weer lieve mevrouw W. Ik wist nog dat deze maanden heel zwaar voor jullie zijn. Ik wens jullie veel sterkte en dat er veel mooie dingen op jullie pad mogen blijven komen zoals liefde, vriendschappen en steun. liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jus blijft altijd een onderdeel van jullie leven. En de moeilijke momenten ook. Maar jullie hebben elkaar .Voor steun, een traan en ook soms een lach.
    Het is goed dat je het opschrijft en ook moedig dat je het met ons deelt.Dikke kus.

    Liefs Joanne

    BeantwoordenVerwijderen