intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 10 september 2024

vitaminebommen

Om mijn wintervoorraad fruit nog meer aan te vullen, nam ik tijdens het wandelen langs de kust een klein doosje mee. Ik wilde duindoornbesjes plukken, wat ik ook deed, maar de rozenbottels zagen er ook mooi uit en daar plukte ik ook een handvol van. Niet teveel, het doosje was maar klein en ik wist niet of ik het allemaal lekker zou vinden. 

Thuisgekomen zette ik de besjes en de bottels een tijdje in zout water, waarna ik ze afspoelde. Daarna kookte ik ze een kwartier in een beetje water met suiker. En vervolgens draaide ik alles door de passeerzeef. En wat er toen overbleef... HEERLIJK! Ik kon een paar porties in een ijsblokjesvorm doen en dat vervolgens invriezen. 

Zowel duindoornbesjes als rozenbotels bevatten heel veel vitamine C. Tijdens het koken gaat hier wel iets van verloren, maar rauw eten is niet echt een optie, want beide vruchten zijn erg zuur/wrang van smaak. 

Ik moet mezelf aanleren om in het vervolg altijd een klein doosje mee te nemen als ik ga wandelen. Mocht ik dan iets eetbaars tegenkomen dan kan ik daar wat van verzamelen. Zo heb ik een tijdje terug ook al bramen geplukt. Met wildplukken is het trouwens niet de bedoeling dat je emmers vol plukt. Het is toegestaan om een klein beetje voor eigen gebruik te plukken en de rest is voor de dieren. 


14 opmerkingen:

  1. Heerlijk zeg. En een doosje meenemen is slim. Wie weet wat je nog meer aan lekkers tegenkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toch wel leuk dat wildplukken... ik heb best wel de smaak te pakken.

      Verwijderen
  2. Lekker! Ik maakte op de boerderij allerlei soorten marmelade en ook van rozenbottels.
    Duindoorbesjes ken ik niet.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De duindoorn is een echte kustplant. De besjes zijn oranje en enorm zuur, rauw vind ik ze echt niet lekker.
      Ik ben geen jam-eter (ik eet altijd hartig op brood), maar ik doe sap dan wel door de smoothie of de yoghurt.

      Verwijderen
  3. De afgelopen dagen heb ik peren geraapt in boomgaard waar al van de bomen geplukt is, dat mag hier. Staat nu zo'n 10 kilo, maar omdat het valfruit is zijn ze veel ook beschadigd. Staan nu op 2 deksels van vroegere fornuizen en zo kan ik goed zien of er rotte plekken inkomen en wanneer ze gaan rijpen.
    In Belgie rollen blader en kruimeldeeg meegenomen, veel makkelijker dan pakjes en ga zaterdag tarte tatin van peren maken en ook ga ik een deel in stukjes invriezen en deel moes van maken. Als het morgenmiddag redelijk weer is ga ik nog wat halen want ze zijn heerlijk.
    Ook kregen we nog een emmer vol tomaten van de buurman. Die moeten ontveld even de kook erover, staafmixer erdoor en deels in porties ingevroren, deels tomatensoep van gemaakt worden.
    Kortom, ik zit weer tot over mijn oren in de vitamines al heeft dat allemaal iets minder dan jouw oogst

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker allemaal! Het is fijn om nu van alles in te vriezen zodat je er later iets mee kunt doen.
      Ik heb nu vooral fruit ingevroren.
      De tomatenoogst van een verre buurman viel tegen dit jaar. Ik heb wel tomaten bij hem gehaald, maar die heb ik gewoon zo opgegeten. En dat geldt ook voor de pruimen.

      Verwijderen
  4. Lekker, dat zurige van de duindoorn, maar idd niet te veel. Goed plan om een doosje mee te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rode aalbessen kan ik zo, zonder suiker, eten. Duindoorn besjes niet. Daarom kook ik ze maar met een beetje suiker.

      Verwijderen
  5. Als kind gingen we vroeger met vader altijd bramen plukken in de duinen waar moeder dan bramensap van maakten. Met emmersvol kwamen we thuis. Pa wist precies waar de goede stonden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker! Ik had tot een paar jaar terug wilde bramen in de tuin, maar dat woekerde en zaaide uit. Ik hou niet van planten met stekels en ben het gaan verwijderen. Nu komt er hier en daar nog wel een stekje op, maar ik heb het gelukkig aardig onder controle. Bramen pluk ik daarom als ik er onderweg tegenkom. Als ik van mijn werk op de fiets kom, dan weet ik ook de juiste planten te staan.

      Verwijderen
  6. Bramen en frambozen hebben we in ons achtertuintje. Rozenbottels zie ik hier nooit, ik zal eens beter opletten. Maar ik kocht heel toevallig een potje rozenbotteljam. Waarschijnlijk geïnspireerd door Groede. En ik kocht een flesje duindoornsiroop. Nog niet geproefd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik koop af en toe online Searoop (Biologische Zeeuwse siroop) met duindoorn, meidoorn en salie. Smaakt prima. Ik ben wel een beetje een zoetekauw, maar toch vind ik dingen vaak te zoet en dit soort siropen zijn gelukkig niet al te zoet.

      Verwijderen
  7. Dat is een goed idee om zo'n doosje mee te nemen en het fruit in te vriezen! Ik vind het ook altijd leuk om tijdens een wandeling iets te doen te hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tijdens deze maanden heb ik ook altijd een klein papieren zakje mee, waar ik bloemzaadjes in kan doen. Zo heb ik vorig jaar klaprooszaadjes tijdens het wandelen verzameld en mee naar huis genomen.

      Verwijderen