intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 7 september 2024

moes

Na het oogsten en koken van de vlierbessen een paar weken terug, is het nu tijd voor de appels en peren. De hoeveelheid is minder dan voorgaande jaren en dat is best vreemd: hond Bee trok altijd appels en peren uit de bomen, ook als deze nog heel klein waren, om op te eten. Nu Bee er niet meer is blijft het onderste fruit hangen en dat is dan wel weer makkelijk om te plukken.

Onze appels en peren zijn niet echt geschikt om een winterlang te bewaren en daarom heb ik nu de eerste volle emmer fruit geschild en tot moes gekookt en in bakjes voor in de vriezer gedaan. De kleine bakjes zijn om door smoothies te doen, de grote zijn om als bijgerecht te eten.


🍎 🍏 🍎 🍏 🍎

 Omdat veel van mijn zaaigoed dit voorjaar niet opgekomen is (te nat en te koud), zaaide ik in juli nog Oost-Indische kers. De plantjes doen het goed en bijna alles staat nu in bloei. 


☔ ☔ ☔ ☔ ☔

De komende week wordt er best veel regen verwacht en vanonder alle bloempotten heb ik de schotels gehaald, zodat de wortels niet kunnen gaan rotten. Mocht het hierna toch nog langere tijd droog worden, dan kan ik ze er altijd weer onder doen.

🐶 🐶 🐶 🐶 🐶

Om nog even op Bee terug te komen... ik mis onze honden nog steeds heel erg. Het is zo stil zonder ze. En toch gaat er geen andere hond komen. Het is ook wel heel erg makkelijk om geen hond meer te hebben en het scheelt ontzettend veel in de troep. Gelukkig hebben we de poezen nog, anders zou het nog stiller zijn.

20 opmerkingen:

  1. Mooi gezicht, al die bakjes. Als het erin zit heb je een voldaan gevoel. Ik ben mijn vriezer aan het leegmaken, mijn fruit moet in potten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook nog best een werkje. Maar dan heb je er hier een winter lang plezier van.

      Verwijderen
  2. Ja die honden mis je vreselijk. Maar het is soms ook wel heel makkelijk, jullie konden makkelijk een paar dagen weg en zoon hoefde niet steeds op tijd om thuis te komen voor hen. Ik vond het heel prettig de paar dagen dat we na Hera's overlijden weg konden zonder ergens op te letten. Over twee weken gaan we paar dagen weg en dan gaat Sienna natuurlijk mee. Is toch weer meer werk, en meer meenemen en meer rekening met haar houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor onze zoon is het inderdaad een stuk makkelijker.
      De honden waren niet helemaal zindelijk meer en het was altijd een verrassing of er tijdens de nacht of afwezigheid in huis geplast of gepoept was.
      Nu zijn het alleen de kattenbakken die verschoond moeten worden, maar omdat twee van de drie katten veel buiten zijn, valt dat ook wel mee.

      Leuk dat jullie ook nog een paar dagen weg gaan. Alvast hele fijne dagen gewenst.

      Verwijderen
  3. Wat hebben jullie een mooie vakantie gehad, dat gebied in Luxemburg vind ik ook prachtig.Jaren geleden hebben wij daar ook gekampeerd en heel veel gewandeld.
    En nu weer met het fruit aan de slag, ik heb best veel appels dit jaar, maar ze vallen nu al van de bomen, deze week maar eens appelmoes van maken.
    Het is nog maar zo kort geleden dat jullie honden overleden zijn, het zou gek zijn als je ze niet meer zou missen.Maar inderdaad, poezen zijn wat makkelijker thuis te laten,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier vallen de peren en appels ook al. Wat niet op het gras valt, laat ik liggen. Daar eten dan weer allerlei beestjes van en ook vlinders komen er op af.

      Verwijderen
  4. Dat missen van de honden zal nog wel even duren. Heb je op een avond met stortregen al eens gedacht "Nu hoef ik niet naar buiten?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik snap het. Honden zijn zo fijn in huis dus logisch dat je ze mist!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alleen al die twee kopjes voor het raam als we thuiskwamen...
      Gelukkig zijn de poezen ook blij als ze ons zien.

      Verwijderen
  6. We hadden laatst een enorme storm, en de vlierbes heeft blijkbaar toen toch schade opgelopen, een paar dagen later splitste hij in 2 delen! We wonen hier nu 3 jaar, maar heb nooit iets met de vruchten gedaan. Ben er toch altijd huiverig voor, zou ook nooit paddestoelen uit de natuur durven eten. Ach, de vogels kunnen er hun maagjes fijn mee vullen.
    Heel begrijpelijk dat je de honden mist, het is nog zo vers! Maar ik begrijp ook goed je argumenten om niet weer een hond te nemen. Ik vind het toch wel heel anders hoor, honden of poezen in huis. We hebben nu 2 poezen, maar mis het nog altijd dat we geen hond hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De vlierbessen moet je wel eerst koken voordat je ze wil eten, anders is het niet gezond. Paddenstoelen plukken doe ik ook niet, dat vind ik toch te eng. Je zou je maar vergissen...
      Hier komt vlier overal op in de tuin, ik moet het een beetje in toom zien te houden. Net zoals de bramen. Alle stekjes verwijder ik gelijk.

      Verwijderen
  7. Misschien komt het door de rare seizoenen die we gehad hebben? En al die regen??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk het wel. De bomen stonden goed in de bloesem, maar daarna is het toch te koud of te nat geweest, denk ik.

      Verwijderen
  8. Ik weet niet hoe het komt, maar wij hebben bitter weinig appels noch peren aan onze fruitbomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Peren gaat bij ons wel, maar de appels is een stuk minder.

      Verwijderen
  9. Een goede manier om het fruit zo in te maken, want het is echt zonde om er niets mee te doen.
    Bij ons valt de oogst dit jaar best tegen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu eet ik nog verse appels en peren door mijn dagelijkse smoothie, als die op zijn kan ik overgaan door zo af en toe mijn ingekookte prutje. Aangevuld met vers fruit, dat wel.

      Verwijderen
  10. Wij hebben ook veel minder appels dan normaal. Daar zal het natte weer wel voor iets tussen zitten. Morgen of zo ook maar eens appelmoes maken en invriezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is altijd makkelijk om appelmoes in de vriezer te hebben.

      Verwijderen