intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 26 augustus 2024

zaadjes

De stokrozen in onze tuin zijn uitgebloeid en eergisteren, tijdens harde wind, brak de hoogste af. 


Dit is een zaaddoos van de stokroos:


En zo ziet het er aan de binnenkant uit:


Alle zaadjes liggen netjes naast elkaar.

Een paar jaar geleden liepen wij ergens in een stad en in een hofje stond een kartonnen doos. In de doos zaten stokrooszaadjes en daar mocht gratis ven meegenomen worden. Ik stak er zomaar een paar in mijn portemonnee en zo ben ik zelf aan mijn stokrozen gekomen. 


Vorige week had ik al zaadjes geoogst en omdat het me leuk leek om er nu ook anderen blij mee te maken, heb ik zaadjes in papieren zakjes gedaan en op mijn werk gelegd. Binnen een paar dagen waren alle zakjes weg. Hopelijk groeien de zaadjes uit tot sterke planten met mooie bloemen.

Een week geleden vertelde ik nog dat ik geen heideplantjes in mijn tuin heb en nu kon ik een gratis heideplantje (tegen gespaarde punten) in de supermarkt krijgen. Dat heb ik dan toch maar gedaan. De plant heb ik in een pot gezet zodat de levenskans groter is dan in de zware zeeklei. Ik heb ook al jarenlang een veenbessenplant in een pot staan en daar past dit nieuwe heideplantje goed bij.

28 opmerkingen:

  1. Hahaha, mijn eerste stokroos kwam ook 'van de straat'. En nu geef ik ze al jaren weg!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk,die zaadjes op je werk neerleggen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Stokrozen zijn mijn favoriete zomerbloemen. Toen we hier kwamen wonen had ik zaadjes verzameld van een gele stokroos en pas na 2 jaar kwam er een plant en het jaar erop veel mooie stengels met grote bloemen, 2 jaren erna ook. Ik had ook een bijna zwarte als plantje gekocht op de Haagse Mart en die is ook mooi gaan bloeien. door kruisbestuiving is de gele 3 jaar rozig geweest.
    Tot onze grote verbazing heb ik dit jaar weer helemaal gele bloemen en ook bij de buren staan er 2. De eerst zwarte bloem is dit jaar maar heel klein gebleven en donker rood geworden.
    Op 3 plaatsen zijn er wel planten gekomen en aangezien het 2-jarige planten zijn kijken we uit wat daar volgend jaar voor kleur komt.
    Bij mijn dochter is er vorig jaar een hele donkere opgekomen die had stelen van 4 meter. Haar zaadjes heb ik weer op een andere plak gezaaid maar dit jaar nog niets gezien, ook daar volgend jaar misschien meer success.
    Ik heb in weggeefkasten ook zakjes met zaden gelegd, waren ook snel weg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind stokrozen ook erg mooi. Ik heb nu die zalmroze en donkerrode, ze bloeien voor het tweede jaar en ik ben nu ook wel benieuwd of de kleuren zullen veranderen.
      De stokroos die nu afgeknakt is, was ook heel erg hoog.

      Verwijderen
  4. Wat mooi die kleur! En hoe je de zaaddozen presenteerde, net stillevens! Charlie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze deden het dit jaar niet zo goed bij mij en veel te weinig dus ben ook zaden aan het verzamelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb er inmiddels alweer gezaaid en hoop dat ze het gaan doen.

      Verwijderen
  6. Reacties
    1. Van één collega weet ik dat ze een zakje meegenomen heeft. Wie de andere zakjes meegenomen hebben weet ik niet.

      Verwijderen
  7. Dat is nog eens een leuk idee, anderen blij maken met je eigen tuinzaadjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij mij lukken stokrozen helaas niet. Bijzonder spijtig want ik vind ze erg mooi. Ik heb al verschillende keren geprobeerd om er te zaaien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik met dahlia's: dat willen bij mij nooit echt goed lukken. Ook jammer.

      Verwijderen
  9. Bij een bezoek aan Veere heb ik jaren geleden een paar zakjes stokrozenzaad gekocht aan een kraampje. Sindsdien heb ik stokrozen in de voortuin. Helaas altijd pies-geel.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als geel niet echt je kleur is, is dat wel jammer. Hier was het maar afwachten wat het ging worden en ik ben heel erg blij met de zalmroze en donkerrood.

      Verwijderen
    2. Haha de kleur die ik dus zo mooi vindt van mijn stokrozen, zo had ik het nog nooit horen noemen.
      Als je volgend jaar rode ziet staan wat stuifmeel verzamelen en op je eigen pies-gele deppen krijg je waarschijnlijk zalmroze of gele met roze hartjes

      Verwijderen
    3. Ik houd wel van ze! En ik heb al van alles geprobeerd, maar de gele winnen steeds ....

      Verwijderen
  10. Prachtige foto's heb je gemaakt van de zaaddoos van de stokroos! Ik geniet ook enorm van deze bloemen. Leuk om ze zo op het werk weg te geven. En dat heideplantje krijgt het op deze manier vast heel erg naar zijn zin bij jou in de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Toevallig had ik vandaag contact met Lot over zaadjes van stokrozen. Wanneer we onze volgende afspraak hebben krijg ik van haar pies-gele (inderdaad een mooi woord) en zij van mij donkerpaarse.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Stokrozen, zo mooi! Bij de boerderij hadden we rode, roze, gele, donkerpaarse en zalmkleurige. Ik had zaadjes meegenomen naar ons huisje in het bos maar hier doen ze het niet. Gelukkig het vingerhoedskruid wel, daar ben ik ook zo dol op.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zag dat hier in de tuin het vingerhoedskruid alweer heel veel aan het uitzaaien is. Dat is mooi want dan kan ik nog meer plantjes over de tuin verdelen. Er bloeit ook nog steeds vingerhoedskruid. Wat dat betreft heb je er ook lang plezier van.

      Verwijderen
  13. Ik vind het altijd knap wanneer mensen stokrozen uit zaad opgekweekt krijgen. Ik geef tegenwoordig de Maaslucht de schuld van mijn falen.

    BeantwoordenVerwijderen