intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 8 februari 2024

lekker

Gisteravond had ik een lekker uitstapje: samen met 31 anderen ging ik Zeeuwse bolussen en schuimtaart maken. Voor wie de bolus niet kent: dat is een typisch Zeeuwse koek van wit brooddeeg en een suikermengsel.

We werden in de bakkerij met koffie/thee en zoete hapjes verwelkomd en daarna gingen we aan de slag. De bakker had het deeg al gemaakt en iedereen kreeg acht deegbolletjes en een grote hoop suiker.


Na het uitrollen van de bolletjes tot lange slierten, werden deze door de suiker gehaald en daarna opgerold. 


Na een uur rijzen en 6 minuten bakken, waren de bolussen klaar!



Voor de schuimtaart had de bakker het schuim ook al gemaakt, een onder- en een bovenkant per taart. Logisch, anders zou de avond veel te lang duren. Het enige wat wij moesten doen was de slagroom er tussen smeren en de taart verder versieren met slagroom, chocolade en/of gemalen nootjes. 


 De mensen van de bakkerij deden echt hun best om ons een fijne workshop te geven. We hadden een gezellige avond en toen ik thuiskwam, hebben manlief en ik gelijk een bolus gegeten. 

Vandaag gaan mijn schoonzussen en ik weer verder in het huis van schoonmoeder. En ik trakteer op eigen bolussen. Lekker!


33 opmerkingen:

  1. Doet die bakker dat vaker, Mevrouw W.? Want als wij er weer zijn zou ik het super vinden om zo'n workshop te doen. Welke bakker is het?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij waren bij bakker Dees in Zaamslag en het was geregeld via mijn werk. Ze doen wel vaker workshops voor bedrijven en ik weet niet of ze ook zo workshops geven. Je zou het eens moeten navragen. Ze vertelden wel dat ze dit niet tijdens de zomermaanden doen.

      Verwijderen
    2. Dank! En jammer! (Maar ik ga er toch eens achter aan)

      Verwijderen
  2. Dat is leuk om zo'n workshop te volgen! Ik heb ook wel eens een kookworkshop met vriendinnen gedaan, dat was ook gaaf.
    Je bolussen en schuimtaart zien er uit als een prof!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel!
      Ooit heb ik met een collega kooklessen bij een sterrenrestaurant gevolgd. Dat was ook wel leuk.

      Verwijderen
  3. Heerlijk zijn ze, ik heb ze wel eens helemaal zelf gemaakt maar de vorm was niet echt goed, deeg was te slap denk ik. Maar voor de smaak maakte het niet veel uit, het is roch de suiker en kaneel die de smaak maken en de heerlijke kleverigheid ook.
    Bij de Jumbo verkopen ze in de zomer een boterkoek met bolus smaak en die is ook erg lekker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik koop soms boluscake en dat is ook erg lekker.
      Vroeger heb ik ook weleens zelf bolussen gebakken en die waren qua smaak ook goed, alleen ze zagen er ook niet uit.

      Verwijderen
  4. oh, heerlijk. Ik heb ook ooit bolussen gebakken. Al heel lang geleden, maar je brengt me weer op een idee. Dat ga ik bakken volgende week.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat ‘n leuke workshop! Ik vind bolussen heerlijk. Mijn dochter, hier in Australië, maakt soms een schuimtaart met vers fruit en slagroom, ook zo lekker!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind schuimtaart ook lekker. Als er (op een verjaardag) schuimtaart is, dan zal ik dat altijd kiezen.

      Verwijderen
  6. Die schuimtaart ziet er heerlijk uit. Zo'n bolus lijkt me tamelijk droog. Of toch niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Door de suiker is een bolus heel erg plakkerig en daardoor allesbehalve droog.

      Verwijderen
    2. Oké, moet ik dan eens kopen als we nog eens in Zeeland zijn.

      Verwijderen
  7. Heerlijk een verse bolus bij de koffie, vroeger thuis elke zaterdagochtend ☕

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk die tradities. Mijn vader ging ook altijd bolussen kopen en smeerde er dan ook nog een dikke laag roomboter op.

      Verwijderen
  8. Aan bolussen heb ik goede herinneringen.
    Zo'n vijfenvijftig jaar geleden zat ik op de middelbare school en had zaterdagochtend nog school. Mijn ouders waren dan die ochtend in de stad boodschappen gaan doen. En altijd werd en bij de warme bakker ( in Nijmegen) dan ook bolussen gekocht.
    En als ik dan naar huis fietste, verheugde ik mij daar al oo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heerlijk! Als je dan nu weer zou eten, denk je daar gelijk weer aan terug.

      Verwijderen
  9. Ik vind bolussen heerlijk. En denk dat zelfgebakken helemaal lekker zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Echt bolussen zoals ze er uit moeten zien, wij hadden hier een bakker die waarschijnlijk niet goed wist hoe het moest. Het waren hele bleke gedrochten, die er niet aanlokkelijk uitzagen.
    Als onze dochter en gezin uit Drenthe hier komen zijn er altijd bolussen (met roomboter).
    Ooit had ik voor mensen in Drenthe bolussen meegenomen en gezegd lekker vers opeten bij
    de thee of koffie. Bij navraag of ze het lekker hadden gevonden was het antwoord: we vonden ze erg droog worden
    Wat bleek, ze hadden er een week mee gedaan, iedere dag een klein stukje!
    Tja, dan is het lekkere er snel af.
    Je taart ziet er trouwens ook heerlijk uit,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen we na de workshop weggingen, zeiden ze bij de bakker dat de bolussen eigenlijk niet langer dan een dag bewaard mogen blijven. Daarna zijn ze niet lekker meer. Ik heb er twee ingevroren voor later en de andere zes zijn inmiddels op.

      Verwijderen
  11. Dat zou ik nu eens heeeeeerlijk vinden om doen! Alleen ken ik geen enkele bakker hier die workshops geeft. Zo'n schuimtaart zou hier te snel op zijn vrees ik....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet ook niet of er meer bakkers zijn die zoiets doen.
      We kregen ook nog een rondleiding door de bakkerij en uitleg over bepaalde processen. Het was leuk om zo eens achter de schermen van een bakkerij te kunnen kijken.

      Verwijderen
  12. Wat een leuk bedrijfsuitje!
    Ik ken bolussen uit mijn jeugd, nooit bij stil gestaan dat het Zeeuws is. Ik groeide op op 1 van de Zuid-Hollandse eilanden en elke bakker verkocht ze. Zelfs in de supermarkten werden ze in zakjes met 5 of 6 stuks verkocht, maar je begrijpt, die waren gortdroog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Zeeuwse bolus... dat is toch echt Zeeuws, hoor.

      Verwijderen
    2. natuurlijk, maar bij ons werd het alleen maar bolus genoemd, dat woordje Zeeuws werd er nooit bij benoemd.

      Verwijderen
  13. Wat een gezellig uit je lijkt me dat. En wat zien ze er mooi uit ook. Goed gelukt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het leuke van workshops is dat je dingen maakt, die je niet eerder gemaakt hebt. Of ergens een variant op. Ik vind het ook altijd heel erg gezellig en je leert vaak ook nieuwe mensen kennen.

      Verwijderen