intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

woensdag 24 januari 2024

kaart

Dit is de voorkant van de rouwkaart:


 Met een foto die ik gemaakt heb en dat vind ik erg bijzonder. Schoonmoeder wilde iets met zee en strand, maar de uitvaartondernemer had daar geen voorbeelden van. Een schoonzus vond een foto met paalhoofden op internet en vervolgens ging ik maar eens op zoek tussen mijn eigen foto's en kwam toen deze foto met paalhoofden tegen. De anderen vonden het ook een mooie foto en we kozen dus hiervoor.

We hebben veel geregeld. De rouwkaart en de advertentie voor in de krant maakten we zelf. De uitvaartondernemer en de pastoor zijn geweest. We bestelden zelf een kist (wordt morgen bezorgd), geheel naar de wens van mijn schoonmoeder. De bloemstukken gaan we ook zelf maken.

We zijn altijd al een hecht clubje geweest, maar dit brengt ons nog dichter bij elkaar. We hebben het ook alweer over een paar dagen samen op stap gaan gehad. Toen ik afscheid van mijn schoonmoeder nam, heb ik ook tegen haar gezegd dat we samen reisjes zouden blijven maken. En dat moesten we zeker blijven doen, zei ze. 


46 opmerkingen:

  1. Hele mooie foto. Zo fijn dat jullie dit samen als een (h)echte familie kunnen regelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Het is goed om het zo samen te kunnen doen.

      Verwijderen
  2. Mooi,die foto. En ook fijn,dat je zoveel zelf kunt doen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto en zo passend. Het is zo mooi dat het tegenwoordig heel gewoon is eigen foto en eigen invulling aan de rouwkaart te kunnen geven, zoveel persoonlijker dan die de meeste uitvaartondernemingen in huis hebben.
    Bij het overlijden van een oom stond op de voorkant een foto van hem op zijn laatste verjaardag breed lachend met bos fleurige bloemen, op de bedankkaart stond een foto waarbij hij op een bankje voor een heel kleurig schilderij zat, je zag dus hem op de rug. Het was een kleurrijk man, 97 geworden en ook zijn huis was zeer kleurig, ze hadden bv een oranje keukenblad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je zelf de mogelijkheden niet hebt of het niet ziet zitten om zelf iets te doen, is het natuurlijk wel handig als de uitvaartonderneming met veel dingen kan helpen. Wij vinden het fijn om zelf dingen te doen en overleggen de hele dag met elkaar.

      Leuk om te lezen dat je oom zo van kleur hield.

      Verwijderen
  4. Een mooi afscheid toegewenst.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel bijzonder en fijn dat jullie het samen zo mooi kunnen regelen allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Klinkt heel goed, en een eer dat ze jouw foto gebruiken. Echt mooi. Het beste de komende dagen...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gecondoleerd. Het is een mooie kaart, fijn dat je zelf een passende foto hebt. Sterkte.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Een eigen foto geeft het nog net iets extra's. Ik ben blij dat we hiervoor gekozen hebben.

      Verwijderen
  8. Zo mooi allemaal en vooral dat jullie het samen doen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi hoe jullie het doen en zo belangrijk. Wij hebben als (groot) gezin mijn moeder met veel aandacht en liefde begraven. Ik had als regelaar van de familie alles met haar doorgenomen, al haar wensen genoteerd, zelfs de gezangen in de kerk. Nu nog, bijna twintig jaar later zeggen we tegen elkaar: wat hebben we moeder toch mooi begraven. We hadden er achteraf met elkaar een heel goed gevoel over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn schoonmoeder heeft nog van alles zelf gedaan, zoals de muziek uitzoeken en ook gedichtjes die ze op de rouwkaart en het bidprentje wilde hebben. Samen met haar dochter en een andere schoonzus, heeft ze de kist uitgezocht. En zo zijn er nog meer dingen die ze zelf aangegeven heeft.
      Mijn eigen ouders hadden hun wensen lang geleden al op papier gezet. En zoiets is heel erg makkelijk.

      Verwijderen
  10. Prachtige foto, zo te lezen precies zoals je schoonmoeder het wilde. Mooi dat ze zoveel nog zelf heeft kunnen regelen, en dat jullie zo hecht met elkaar zijn en het samen allemaal kunnen regelen en doen. Het zal haar een genoegen zijn geweest om te horen dat jullie de reisjes blijven maken. Veel sterkte de komende tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die reisjes, dat moesten we blijven doen en dat zijn we ook echt van plan. We vinden het namelijk zelf ook altijd leuk en gezellig.

      Verwijderen
  11. Wat een mooie, toepasselijke foto voor op de kaart en zo fijn dat je alles samen kunt doen.Mijn moeder had ook al veel wensen kenbaar gemaakt, dat is i.d.d. makkelijk. Ik houd ook niet van standaard rouwstukken en zo, mijn moeder had veel met boomgaarden, wij hebben een tak van een pereboom laten bekleden met allerlei bloembolletjes en mos. Na de crematie werd die tak een week in de kerktuin gelegd, daarna kon ik hem ophalen en de uitgebloeide bolletjes in onze tuin planten. Ben daar nog steeds blij mee.
    Ik denk dat jullie een heel goed gevoel kunnen hebben over zo'n mooi afscheid van een bijzondere moeder/schoonmoeder.
    Sterkte bij de afscheidsdienst,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Iets met bloembollen lijkt me ook mooi, dat is wel een goed idee. Zo heb ik ook nog altijd narcissen in de tuin van bloembollen die ik van een cliënt gekregen heb, kort voordat zij overleden is.

      Verwijderen
  12. Prachtig, jouw foto op de kaart!
    Toen mijn vader in 2001 overleed hebben mijn moeder, de tien kinderen met aanhang en kleinkinderen ook samen alles geregeld. Net als jouw schoonmoeder had mijn vader zelf een slotlied (Blijf mij nabij) en een gedichtje voor zijn bidprentje uitgekozen. Het ware zulke fijne, intieme dagen samen!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is ook mooi als je samen op één lijn zit en dat ieders mening gerespecteerd wordt. Wat ook fijn is, is dat de uitvaartondernemer meedenkt, maar niet zijn of haar zin doordrukt. Ze geven tips en regelen de praktische zaken en nemen zo ook een stuk werk uit handen, maar de invulling van een dienst of een advertentie blijft bij de familie.

      Verwijderen
  13. Mooie foto en ook een beetje symbolisch vind ik. Wens jullie sterkte de komende tijd. Fijn die hechtheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Dat het ook minder goed kan gaan, weet jij helaas maar al te goed. Het is triest dat sommigen van die enorme egotrippers kunnen zijn en niet aan de gevoelens van anderen denken.

      Verwijderen
  14. Wat een mooie symbolische foto. Een begrafenis regelen valt niet mee, maar het kan ook fijn zijn om het goed voor de overledene te mogen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een mooie symbolische foto. Wat fijn dat jullie dit samen zo goed kunnen regelen. Het maakt het verdriet zoveel beter te dragen. Rita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt. De sfeer onderling is goed. De tranen van de eerste dagen zijn gedroogd en nu is er plaats voor wat luchtiger dingen en het toeleven naar de uitvaart.

      Verwijderen
  16. Prachtig om dit samen te mogen doen. Dat versterkt zeker jullie band onderling.
    Zij was, volgens mij, zeer geliefd.
    Marja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was ze zeker. Ze zal nog heel vaak in onze gesprekken voorkomen.

      Verwijderen
  17. het is een prachtige foto met een mooie symboliek. je hoort vaak dat dit soort dagen mensen nog dichter bij elkaar brengt. F

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We overleggen echt alles en niet alleen over de uitvaart: we hebben het ook al over een paar dagen vakantie in april met iedereen gehad. Schoonmoeder was de spil van het gezin, maar zonder haar willen we toch gewoon doorgaan met alle uitstapjes en reisjes. Het zou zonde zijn als we minder contact met elkaar zouden krijgen.

      Verwijderen
  18. Door zo samen de begrafenis te kunnen regelen verweef je haar leven eigenlijk nog meer in jullie leven. Wat mooi dat dat kan. Ik gun jullie goede dagen met deze voorbereidingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Er komen veel verhalen naar boven over haar. En iedereen heeft eigen herinneringen, mooi om alle verhalen te horen en met elkaar te delen.

      Verwijderen
  19. Zoals op de foto volgt ze de weg naar de oneindigheid. Heel mooi. Jullie hebben als familie een sterke verbondenheid, daar kan je schoonmoeder alleen maar fier op zijn. Ik lees dat ze zelf ook reeds veel uitkoos, dat lijkt me niet simpel, maar jullie kunnen nu hard wens volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze heeft zelf heel veel inbreng in de uitvaart gehad. Het lijkt me ook vreselijk moeilijk om dit voor jezelf te moeten bedenken, voor ons nabestaanden is het alleen maar makkelijk.

      Verwijderen
  20. Dat is een prachtige foto voor een rouwkaart, de afbeelding is zo sterk!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat een prachtige foto en een hele mooi kaart. Hij heeft ook iets symbolisch vind ik van een pad dat je als mens gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan de foto kun je op verschillende manieren een verhaal toekennen. Dat is inderdaad wel mooi.

      Verwijderen
  22. Een mooie foto op de kaart. Fijn dat ze haar wens kon doen hoe ze dat graag wilde. Mooi om zo n hechte familie te hebben en de dingen mooi samen kunnen doen❤️

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Een stukje zelf maakt een kaart altijd persoonlijker.

    BeantwoordenVerwijderen