intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 13 januari 2024

een val

Manlief en ik maakten een wandeling in het Belgische Maldegem, net over de grens met Nederland.

(Bron: Google Maps)

 Maldegem is een plaats waar we vaak doorrijden, zonder verder de moeite te nemen om de plaats echt goed te leren kennen. En op zich zijn er ook niet echt heel veel bijzondere dingen te zien. Maar toch maakten we een best wel afwisselende wandeling.

Het gemeentehuis:


Al aan het begin van onze wandeling, kwamen we een minibieb tegen. Ik had juist de dag ervoor een boek uitgelezen en in mijn rugzak gestopt. Deze kon ik gelijk in deze minibieb omruilen voor een ander boek.


Mocht iemand een bouwval willen kopen:


Ondanks de vervallen staat, zal er vast iets moois (met hopelijk behoud van de oude elementen) van gemaakt kunnen worden.


In het Sint-Annapark:


De Sint-Barbarakerk:


En rond de kerk is een ommegang:


Elders op de route kwamen we een kleine Mariagrot tegen:
 

Alleen hebben we weleens mooiere Maria's gezien:


Landhuis 't Kasteeltje:


Het werd gebouwd in 1525 en had eerst een sober uiterlijk. In 1904 liet de toenmalige eigenaar de gevel verbouwen en kreeg het kasteeltje het huidige uiterlijk.


Kasteel Reesinghe:


Dit landhuis werd in 1858 gebouwd, op het terrein waar eerder een kasteel gestaan heeft. Onderstaande kapel staat aan de rand van het terrein. In de kapel kun je een kijkje nemen, voor de rest is het terrein niet toegankelijk. 



's Morgens was ik bij mijn moeder op bezoek geweest en daar vroeg iemand aan me of ik geschaatst had de afgelopen dagen. Nee, ik niet. Ik heb osteoporose en ben veel te bang om te vallen en daardoor iets te breken. Ik ga wel wandelen, dat is veiliger. Maar tijdens deze wandeling liep ik zo rond te kijken waardoor ik een boomwortel niet zag en struikelde. Keihard ging ik onderuit, manlief schrok zich rot. Gelukkig brak ik niks, maar wel doet alles nu pijn. Het is trouwens al een wonder dat ik nooit eerder gevallen ben, want ik heb altijd meer oog voor de omgeving dan voor de grond. 

En of ik hier iets van geleerd heb? Nee hoor, later attendeerde manlief me op een ander obstakel op de weg dat ik over het hoofd dreigde te zien.

36 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Blauw valt gelukkig mee, ik denk mede door de dikke winterkleding die ik droeg. Maar echt mijn hele lichaam is stijf. Armen, nek, schouders, rug en benen doen pijn.

      Verwijderen
    2. Dat komt waarschijnlijk omdat je je stijf houdt als je valt. Heb je wel eens aan een cursus valpreventie gedacht - ben je misschien nog (te) jong voro, maar het kan z;éker goed helpen om "soepeler" te vallen! Ik wens je betersschap!

      Verwijderen
    3. Een cursus heb ik nooit gedaan. Maar het ging zo snel dat ik niet eens kon nadenken.

      Verwijderen
  2. Ik geniet echt van de foto's van en de uitleg over je wandelingen. En om dan mee te ontdekken dat ogenschijnlijk niet zulke bijzondere plaatsen toch hun eigen pareltjes hebben.
    Ik hoop dat je snel herstelt van je val.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Als je goed kijkt is er toch altijd iets moois of leuks of liefs te vinden.

      Verwijderen
  3. Dat liep goed af! Mooi daar, ik ga het onthouden voor de volgende keer Groede!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt een bijzonder plaatsje is het niet hoor. Maar we hebben er toch een mooie wandeling gemaakt.

      Verwijderen
  4. Wij kwamen vaak in Waregem. Iets welvarender, denk ik. Maar wel met dezelfde echt Belgische sfeer. Heerlijk. Wat waardeloos dat je viel, ik hoop dat je je vandaag wat beter voelt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan me echt verbazen over de huizen in Vlaanderen. Bij ons is alles strikt volgens de regels, maar daar zie je soms echt onmogelijke bouwwerken. Ik hou daar wel van.

      Verwijderen
  5. Oog voor alles behalve voor obstakels zegt mijn man over mij!
    Gelukkig dat je niets gebroken hebt! Mooie foto’s en zo’n lelijke Maria zie je maar zelden.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O ja, zo ben ik ook. Laatst liep ik in een wei dwars door de poep. "Hoe krijg je het voor elkaar!" riep manlief.

      Verwijderen
  6. Deze Maria is gewoon niet zo jong meer. Ook mooi toch? Ik vind Maria's altijd bijzonder - als Protestant heb ik iets met haar....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook niet katholiek, maar ik ga altijd in kapelletjes kijken en die Mariagrotten vind ik ook altijd bijzonder. Ook vaak wat kitscherig.

      Verwijderen
  7. In Maldegem doe ik wel eens boodschappen met dochter en dan zie we ook alleen de doorgaande weg waar alle winkels en bedrijven aan liggen. Meestal eten we bij de Mac, lekker centraal en kan dan meteen bij de Aldi en een andere supermarkt die 3 soorten Gentse kop verkoopt inslaan. De kringloop bezoeken we ook natuurlijk. En er is een Poolse winkel gekomen, mocht je eens stukken taart nodig hebben dan moet je daar echt eens kijken. Hele grote staan er waar je zelf de maat kan aangeven die je wilt.
    Leuk om jouw foto's van de omgeving te zien.
    Om te vallen ben ik ook erg bang, loop op ongelijke ondergrond ook met stok meestal.
    Een valcursus hebben we eind vorig jaar ook gedaan, en daar leer je inderdaad wel waar je op moet letten als je valt maar of je daar nu echt iets aan hebt als je echt valt weet ik niet. Zo precies als geleerd zal je niet vallen. Maar van opsta methodes en dat oefenen heb ik wel veel geleerd. Omdat ik 2 knieprotheses heb kan ik daar maar heel beperkt op steunen, met hun aanwijzingen ging het wel snel en makkelijk al doe je dat op een groot zacht kussen en in de praktijk val je op harde grond.
    Van veel anderen hoorden we ook dat het meeste geleerd is en zelfvertrouwen gekregen over het opstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Maldegem ga ik naar de Kringloop, de Euroshop en de Colruyt. Die Poolse winkel heb ik nog niet gezien. En als ik naar de kringloop geweest ben, dan rij ik soms door naar de kringloopwinkel in Eeklo.
      Gelukkig val ik niet zo vaak en dit ging zo snel dat ik op de grond lag voordat ik kon nadenken. Manlief stak me een hand toe om me overeind te helpen, maar dit kan je natuurlijk ook overkomen als je alleen bent en dan lijkt het me inderdaad wel handig om te weten hoe je het beste kan opstaan. Ik zal eens over zo' n cursus nadenken.

      Verwijderen
    2. Vergat je nog sterkte wensen bij de spierpijn en stijfheid.
      De Poolse winkel zit vlak na de rotonde bij de Mac, aan de rechterkant, Kon. Astridlaan 3 en heet Bel Pol parkeerterreintje voor de deur.

      Verwijderen
  8. Fraaie plaatjes. Die Maria is inderdaad anders dan we gewend zijn. Vallen is ook iets waar ik bang voor ben. Nou ja, meer het niet meer kunnen opstaan. Dus kijk filmpjes op Youtube hoe op te staan in je eentje. Onderweg heb je dan inderdaad geen stoel of kussens bij de hand. Dus train ik mijn beenspieren bewust om dat op eigen kracht te kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan zal ik daar ook eens naar op zoek gaan. Eerlijk gezegd heb ik er nooit over nagedacht, maar we worden er natuurlijk ook niet jonger op ;)

      Verwijderen
  9. lastig dat vallen mevrouw W,
    Tom is zó sterk die trekt me soms om, of in een speelse bui met Damian loopt hij me om...
    dan weet ik bijna niet overeind te komen,
    dat is erg lastig

    leuke wandeling was het, mooie plaatjes, ik heb er van genoten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.

      Ik ben ook wel al omgelopen door een hond en als grote honden met elkaar spelen, maak ik me uit de voeten. Dan letten ze zelf ook niet meer zo goed op.

      Verwijderen
  10. Weer mooie foto’s. Ik ken het Vlaamse platteland eigenlijk niet en dan is dit leuk. Ja je kunt inderdaad, ook als je niks breekt, toch behoorlijk napijn hebben. Ik heb een keer met mijn fysiotherapeute alle mogelijkheden om op te staan doorgenomen. Weliswaar voornamelijk binnenshuis maar ik vond het wel leerzaam. Maar tijdens de wandelingen heb je meestal je lief om je weer overeind te helpen. Groet Rita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het Vlaamse platteland is mooi. Zodra wij de grens overrijden ziet het er anders uit, ook al is het zo dichtbij.
      Ik wandel vaak met manlief en soms met een collega. Mijn vriendin zit nu middenin de bestralingen en hopelijk heeft ze daarna de fut om ook weer te gaan wandelen, maar nu ligt dat allemaal even stil. Ik ga ook wel alleen wandelen, meestal langs de kust want daar ben ik niet alleen.

      Verwijderen
  11. Mooie foto's en die boomwortels die ineens van rechts komen, daar moet staatsbosbeheer eens wat aan doen...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hopelijk niet teveel naweeën? Uit eigen ervaring, jammer genoeg, weet ik dat een val lang gevolgen kan hebben. Maar een mens kan toch niet constant naar beneden kijken als er zoveel moois te zien is!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben op mijn linkerarm gevallen en daar heb ik nu eigenlijk het meeste last van. Een beetje in beweging blijven voelt beter dan rust houden.
      Als het paddenstoelentijd is, kijk ik meer naar beneden. Verder loop ik nou eenmaal niet graag naar de grond te kijken.

      Verwijderen
  13. Oh, dat is balen... Geen leuk einde van een fijne wandeling! Ik kijk juist altijd teveel naar de grond i.p.v. om me heen, en dan mis je ook veel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook waar. Ik kijk altijd heel veel rond, maar ja, dan kan het dus ook weleens misgaan.

      Verwijderen
  14. De wandeling is prachtig. Wat een schrik en pijn als je zo valt, en dan ook nog bijna twee keer. Het is ook echt iets voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het valt gewoon nog mee dat ik niet eerder al eens gevallen ben. Ik struikel regelmatig ergens over en dat loopt gelukkig altijd goed af.

      Verwijderen
  15. Zo, dan heb je, ondanks de pijn nu, toch geluk gehad. Ik ben ruim vier weken gevallen en heb mijn onderarm zwaar gekneusd. het begint nu iets beter te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zwaar kneuzen is echt enorm pijnlijk en het kan ook lang duren.
      Beterschap met je arm.

      Verwijderen
  16. Nog nooit in Maldegem geweest. Wel honderden keren voorbij gereden op weg naar Knokke. Zo dom struikelen kan toch zo'n pijn doen als je verkeerd valt. Ik loop ook altijd met mijn hoofd naar beneden om niet te vallen.
    Beterschap!

    BeantwoordenVerwijderen