intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 16 december 2023

moeilijk

We moesten naar een uitvaart van een tante in het verre Gelderland: vanaf ons drie uur rijden. We vertrokken om half negen 's morgens en stapten om kwart over acht 's avonds ons huis weer binnen. Het was een lange dag en ik was dan ook behoorlijk gaar. Na een kop koffie ben ik naar bed gegaan. 

Als manlief en ik alleen geweest waren, hadden we nog kunnen overwegen om er te overnachten. We waren echter met zeven personen, waarvan er één sowieso vandaag moest werken. Op de heenweg dronken we ergens koffie, na de uitvaart waren er hapjes en op de terugweg hebben we een snelle hap bij McDonalds in Goes gedaan. 

Een uitvaart is nooit leuk, maar nu woog de wetenschap dat we hier binnenkort zelf voor staan zwaar. Want ja, mijn schoonmoeder zou weleens de volgende kunnen zijn die we moeten wegbrengen. We hadden het daar gisteren allemaal moeilijk mee. 

Schoonmoeder heeft uitgezaaide kanker in de botten en buikvlies. Het is niet bekend waar de hoofdtumor zit, maar in haar bloedwaardes en op de CT-scan waren aanwijzingen dat deze tumor best weleens in de alvleesklier kan zitten. Schoonmoeder wil daar verder geen onderzoek naar, want wat de uitslag ook zou zijn, het is gewoon een gelopen race. Ze is ziek en ze is op. Vanmiddag gaan manlief en ik naar haar toe. We vonden het gisteren geen van allen een prettig idee dat we zo ver weg waren en zij daardoor alleen thuis was. Gelukkig was haar buurvrouw even een kijkje bij haar wezen nemen. 


32 opmerkingen:

  1. Wat moeilijk voor je schoonmoeder en jullie. Sterkte met die laatste periode

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verdrietig en moeilijk voor jullie. Sterkte gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een zware tijd voor allen en schoonmoeder maar mooi dat jullie haar zo veel steun en liefde kunnen geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ai, dat ìs ook moeilijk! En bij je schoonmoeder zie je het al aankomen dat het afscheid nemen wordt... Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Het is best wel onwezenlijk, dat vindt ze zelf ook.

      Verwijderen
  5. Wat een verdrietig vooruitzicht. Maar ook mooi en fijn dat dat jullie samen voor je schoonmoeder zorgen. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen onze zoon plotseling overleed zeiden veel mensen dat we geen afscheid hadden kunnen nemen en dat het fijner geweest was als we dat wel hadden gekund. Maar ik weet het niet hoor...De wetenschap dat schoonmoeder binnen niet al te korte tijd komt te overlijden is best wel raar. Mijn vader is in zijn slaap overleden en dat overviel ons ook wel, maar we konden daar toch gelijk vrede mee hebben. Toch zeker als iemand oud is. Het is vooral te hopen dat schoonmoeder niet teveel zal moeten afzien.

      Verwijderen
  6. Sterkte de komende tijd. Wat fijn dat het weekendje samen nog zo goed gegaan is, een fijne herinnering

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zijn blij dat ze er nog bij kon zijn en dat ze het naar haar zin gehad heeft.

      Verwijderen
  7. Mooi te lezen hoe liefdevol jullie met elkaar omgaan. Sterkte met alles wat komen gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ‘n verdrietige dag.
    Gelukkig zorgen jullie samen goed voor je schoonmoeder en heeft zij er vrede mee. Sterkte de komende tijd en ik hoop dat jullie, met schoonmoeder, nog gezellige kerstdagen mogen beleven.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hopen het ook. Ze wil het per se met iedereen(kinderen en kleinkinderen) thuis houden. Normaal gesproken mogen we nooit ergens mee helpen, maar dit jaar zullen wij (kinderen en aanhang) ervoor zorgen dat alles gedaan wordt.

      Verwijderen
  9. Geniet nog van je schoonmoeder voor de tijd die haar nog rest.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn vader is aan alvleesklierkanker overleden, helaas ook uitgezaaid in de hersenen.
    Daardoor konden we al heel snel niet meer met hem communiceren, wat het extra moeilijk maakte, zeker voor mijn moeder.
    Ik hoop, dat je schoonmoeder niet veel pijn hoeft te lijden en nog een waardevolle Kerst en oud en nieuw mag beleven.
    Heel veel moed en sterkte de komende periode,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Wat moet het triest geweest zijn voor je moeder, om iemand zo te verliezen. En ook voor jullie.

      Verwijderen
  11. Dat zijn zware tijden als je weet dat iemand komt te overlijden.
    Het laat je niet los en het lijkt alsof je steeds op scherp staat.
    Mijn moeder heeft na een herseninfarct drie maanden in coma gelegen en iedere dag dat ik naar het ziekenhuis reed dacht ik leeft mijn moeder nog. Is zij, terwijl ik naar haar toe rijdt misschien overleden.
    Ik wens je veel sterkte ....
    Marja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was waarschijnlijk ook een enorm zware en onzekere tijd. Zoiets valt niet mee.

      Verwijderen
  12. Dat is moeilijk en het worden zeker zware tijden voor jullie allemaal. Je bent met niets anders meer bezig. Het zal waarschijnlijk de laatste kerst zijn dat jullie haar nog in jullie midden hebben. Maak er een mooie herinnering van want die gaat zo kostbaar worden. Heel veel sterkte voor jullie allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Dat dit de laatste Kerst is, is vrijwel zeker. We zullen ervoor zorgen dat alles goed zal verlopen en mijn schoonmoeder zoveel mogelijk ontlasten. Normaal doet ze graag alles zelf, maar ze laat nu al meer aan ons over.

      Verwijderen
  13. Wat is het fijn dat jullie onlangs nog een weekend met haar weg konden gaan. Heel veel sterkte de komende tijd, hopelijk hoeft ze niet te lijden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De dag voor dat weekend kreeg ze de uitslagen van de onderzoeken en de CT-scan. We wisten al dat het niet goed was, dus het kwam allemaal niet als een verrassing. Maar ze gaf aan dat ze toch heel veel zin in dat weekend had en we hebben het ook gezellig gehad.

      Verwijderen
  14. Het is zwaar als je weet dat er geen hoop meer is op herstel . Uit je verhalen blijkt dat ze een verstandige vrouw is die de regie in eigen hand houdt. Fijn dat jullie met alle familieleden haar kunnen begeleiden. Je zult ook wel weten dat er een hoop aan pijnbestrijding gedaan kan worden als je dat op tijd bespreekt. Ken je het boek: leven toevoegen aan de dagen (van slecht nieuwsgesprek tot laatste adem en rouw) je kunt daar veel aan hebben. Sterkte en groet Rita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip. Ik ken het boek niet.
      Schoonmoeder is inderdaad een heel erg zelfstandig persoon. We hebben gisteren van alle met haar besproken over wat ze wil de komende tijd en omtrent haar uitvaart. Ze is daar behoorlijk nuchter in en ze wil geen zielig gedoe.

      Verwijderen