intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 21 december 2023

moeders

Dinsdag ging de telefoon en op de nummermelder stond 'ma'. Ik kreeg alleen eerst iemand van de verzorging van het verpleeghuis aan de lijn, die vertelde dat mijn moeder erg verdrietig was en me graag even wilde horen. Er waren kindertjes kerstliedjes komen zingen en mijn moeder was daardoor erg emotioneel geworden. Ze was naar haar kamer gebracht en ze had over Justus verteld: over het ongeluk, over onze andere zoon die zijn broer moet missen en over mij.  Het was goed dat de verzorgende me even uitleg gegeven had, anders had ik er waarschijnlijk niet veel van begrepen. Mijn moeder is heel erg moeilijk te verstaan en nu ze aan het huilen was, was er helemaal geen touw aan vast te knopen.

Laatst was ik in een zwemparadijs en ik had net al mijn spullen in een kleedhokje gelegd toen mijn telefoon ging. Het was ook mijn moeder, die hele verhalen vertelde over een bloemetje dat ik namens haar bij iemand had laten bezorgen en over de Chippendales. Ik zei een paar keer dat ik haar wel terug zou bellen, want in de kleedruimte van het zwembad was het een hoop herrie door kinderen die uitgelaten naar elkaar riepen. En verder galmde het nogal in het gebouw. Maar blijkbaar luisterde ze niet of verstond ze me niet, want ze bleef maar door praten. "Wie was dat nou?" vroeg een schoonzus toen het gesprek eindelijk beëindigd was. Ja, mijn moeder dus. Toch belde mijn moeder de volgende dag terug en kreeg ik weer dezelfde verhalen te horen, want ergens had ze denk ik toch begrepen dat ik het gesprek niet goed kon volgen. 

Vanmorgen heb ik het gepimpte kerstboompje naar haar gebracht. Ze was er blij mee en ook met de andere boodschappen die ik bracht. 

🌀 🌀 🌀 🌀 🌀 🌀

Storm Pia raast over het land. Hier waait het flink, maar het is nog wel te doen. Ik ben even wezen uitwaaien en ondanks de harde wind was het zacht. Eigenlijk was het best wel lekker. 



Nog een dagje werken en dan begint het kerstweekend. Morgen ga ik met twee schoonzussen kerstboodschappen voor schoonmoeder doen. Kerst vieren we met iets van negentien personen bij haar. Haar laatste kerst en we gaan er alles aan doen om het goed te laten verlopen. 

20 opmerkingen:

  1. Wat moeilijk,ook voor je moeder.
    Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach wat vervelend allemaal. Mijn moeder kon dat ook hebben. Ze kon dan maar niet begrijpen dat mijn broer er niet meer was, haar zoon. Ik denk ook dat vooral deze tijd voor kerst een moeilijke tijd is.
    En dan nog de zorg voor je schoonmoeder. Maak er maar een extra mooie kerst van voor de moeders en voor jou, sterkte en een dikke knuffel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. December is een moeilijke maand en het zal fijn zijn als alle feestdagen weer achter de rug zijn.

      Verwijderen
  3. Ik wens je heel fijne dagen met je moeder, schoonmoeder en alle geliefden om je heen. En met natuurlijk een gedachte voor je zoon die zo gemist zal worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Gelukkig kunnen we het vaak over Justus hebben, zijn naam wordt nog heel vaak genoemd.

      Verwijderen
  4. Ach, het raakt me, je moeder die zo emotioneel wordt. Wat gaat er allemaal om in dat hoofd.
    Fijne dagen voor jou en de jouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. We hebben het er allemaal moeilijk mee, maar het verdriet van mijn moeder raakt me soms nog het meest.

      Verwijderen
  5. Pittige tijden voor jullie. Sterkte. En ik hoop dat jullie ondanks alles een goede kerst hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Indien mogelijk gaan we er gewoon het beste van maken.

      Verwijderen
  6. Fijn dat je met zovelen kerst bij je schoonmoeder gaat vieren.
    Hopelijk wordt het, ondanks het naderende afscheid, toch een fijne, warme kerst.
    Marja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. We zullen er alles aan doen om haar een mooie laatste kerst te bezorgen.

      Verwijderen
  7. Och, wat verdrietig voor je moeder en het lijkt me ook naar voor jou. Zij is natuurlijk ook een kleinkind verloren....

    Het klinkt misschien raar, maar jij voelt voor mij als een soort vaste lijn na het verlies van mijn dochter. Iemand waaraan ik kan zien dat het leven verder kan gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Fijn om te lezen dat je iets aan mijn blog hebt. Vroeger schreef ik wel meer over het verlies van Justus, maar toch is daar op mijn weblog een beetje een andere invulling voor gekomen. Ik volg ook met interesse jouw (nieuwe) weblog. Jij leest dan weer meer over rouw en bij jou is het allemaal nog heel erg vers.

      Verwijderen
  8. Mooie reacties zijn er al gegeven, kan ik weinig meer aan toevoegen dan jullie fijne dagen samen toe te wensen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Och, je moeder, zo sneu!
    Fijn dat jullie je schoonmoeder een, waarschijnlijk, laatste mooie Kerst willen geven.
    Sterkte deze dagen, ook voor jou zal het best moeilijk zijn.
    Gezellige dagen samen!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      De boodschappen voor het kerstdiner zijn binnen. Mijn schoonzus die zorgverlof opgenomen heeft en een andere schoonzus die momenteel maar acht uur per week werkt, doen veel voor mijn schoonmoeder. Ik spring hier en daar bij.

      Verwijderen
  10. December is een extra moeilijke maand voor jullie, en dan nu de zorgen om de moeders erbij. Ik wens jullie een mooie dag met z'n allen bij je schoonmoeder, dat die dag een fijne herinnering mag opleveren, waaraan je in moeilijker tijden terug mag denken.

    BeantwoordenVerwijderen