intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 27 juni 2023

koeien en schapen

Na een weekend klussen gingen we gistermiddag wandelen. Manlief had een wandeling tussen Retranchement en Sluis uitgestippeld over voornamelijk onverharde paden.

(Bron: Google Maps)


Wij zijn wel vaker in deze buurt wezen wandelen, maar nu was het alweer even geleden.


Het eerste wat we tegenkwamen waren jonge koeien.



Ze vonden ons best wel een beetje eng, maar waren toch ook wel weer nieuwsgierig.



Altijd als we hier lopen maak ik een foto van onderstaande twee huisjes. 



Gewoon omdat ik ze er zo lief vind uitzien. Er staan meer mooie huisjes, alleen zagen we tijdens deze wandeling voornamelijk akkers en weinig bebouwing.


Omdat we regelmatig de grens met België passeerden, kwamen we ook verschillende grenspalen tegen. 


En we liepen regelmatig door weides, maar de koeien waren steeds ver weg.



Na de wandeling van Retranchement naar Sluis en via andere paden weer terug, kwamen we bij Het Zwin uit. Het was laag water en de geul was hierdoor goed te zien. 


Voor meer informatie over het gebied en duidelijke foto's, kun je hier kijken: klik!


Er liep een kudde schapen met lammetjes. Ik denk dat het Kameroenschapen zijn, in elk geval is het een soort die niet geschoren hoeft te worden en zelf de vacht verliest. Op onderstaande twee foto's is te zien dat er plukken vacht bij de schapen loshangen.



Een aantal schapen lag lekker achter een muur in de schaduw.


En als je dan over het randje keek... ⬇⬇⬇




Lief hè?

We eindigden de wandeling met een drankje op een terras in Retranchement. Ik ruilde een boek in de minibieb om (een uitgelezen boek tegen een vers boek) en we kochten aardbeien bij een kraampje. Het was een fijne middag geweest.

17 opmerkingen:

  1. Wat een leuke wandeling had je man uitgestippeld! Jouw foto’s zijn weer erg mooi.
    Vrienden in Australië hebben ook schapen die zelf hun vacht afstoten. Soms zien ze er daardoor erg ‘haveloos’ uit.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt dat ze er wat haveloos uitzien met al die losse plukken vacht. De keuze voor dit soort schapen lijkt me logisch: de wol levert niks op en de boeren blijven ermee zitten.

      Verwijderen
  2. Wat wonen jullie in een bijzonder gebied.
    ik geniet van al jouw potplanten en de zaailingetjes van de cyclaam.
    Wat word je daar blij van..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Ik loop iedere dag een rondje (of meer) langs alle potten en borders. Ik geniet er echt van.

      Verwijderen
  3. Die akkers met die rij bomen op de achtergrond... dat is nou precies waar ik zo van hou in Z.Vl. Ik maakte vorige week net zo'n foto!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De populieren op de dijken... dat zie je hier veel. Helaas moeten er regelmatig gekapt worden, door ziekte en omdat er takken uitvallen en zo'n tak wil je echt niet op je hoofd krijgen. Gelukkig zijn het wel snelgroeiende bomen, alhoewel er tegenwoordig ook wel voor andere en duurzamere bomen gekozen wordt om te planten. Langs de dijk waar wij wonen stonden vroeger ook hoge populieren. Vijfentwintig jaar geleden zijn die gekapt. Aan de oostkant van de weg zijn opnieuw populieren gekomen en op de westkant (knot)wilgen. De wind waait vaak uit het westen en van die wilgen zullen er niet snel takken afwaaien en op de weg terechtkomen.

      Verwijderen
  4. Ik denk dat dit weer een aardige tippel was. Het Zwin vind ik prachtig. Zijn er laatst ook geweest en één van mijn lievelingsboeken speelt zich daar af.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 11,5 km. Halverwege zei manlief dat hij de wandeling nog kon inkorten als ik het te ver vond, maar dat hebben we niet gedaan. Het was mooi weer om te wandelen: niet te warm en er stond een lekker windje.
      Het Zwin is heel erg mooi en het is er ook altijd anders. We hebben er ook weleens zeehonden gezien. Tegenwoordig heb ik vaak een kleine verrekijker mee als ik wandel en nu waren er voornamelijk bergeenden te zien.

      Verwijderen
  5. Lijkt me een heerlijke wandeling, ik hou van dit soort natuur. Ik mis het wandelen, ben eigenlijk meer een wandelaar dan een fietser maar het lukt hier niet door de hoogteverschillen, teveel pijn. Heel jammer!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat snap ik heel goed. De reumatoloog heeft ooit tegen mij gezegd dat klimmen en traplopen teveel energie kost en dat ik dit moet beperken. Dat zal met jou misschien ook zo zijn.
      Mijn Australische nicht had gevraagd of we dit jaar samen met haar en haar vrienden een wandeltocht in Nepal wilden maken. We hebben erover nagedacht maar ik ben bang dat ik het niet ga aankunnen en anderen tot last zal zijn. Het is jammer maar wel de juiste beslissing.

      Verwijderen
  6. Jullie hadden een fijne middag! En ik vond het heel leuk om je verslag te lezen... Wat een prachtige wandeling maakten jullie. Die jonge koeien waren nog weinig mensen gewend denk ik. Maar wel heerlijk dat ze buiten mogen lopen.
    Schapen die zelf hun vacht verliezen is nieuw voor me!
    En bij het zien van zulke huisjes ga ik altijd dromen... Daar moet je toch een foto van maken!
    Groetjes, Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je ziet hier helaas ook stallen waar de koeien altijd binnen moeten blijven. Ik zie ze toch ook veel liever in de wei en varkens ook, maar dat is helemaal een zeldzaamheid.

      Verwijderen
  7. Prachtig! Wij waren er onlangs ook in de buurt, met de fiets dan.
    Handig als schapen zelf 'vervachten'.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie wandeling! Moet ik proberen onthouden, die mooie plek.
    Koeien zijn echt nieuwsgierig hè, die komen altijd eens kijken wie er langskomt :-) Ik ben niet veel van zeg, maar mijn man houdt altijd hele conversaties met de dieren die hem komen groeten :-)

    BeantwoordenVerwijderen