intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 21 januari 2023

fazanten

Onze tuin is een paradijs voor vogels en daar ben ik mede de oorzaak van. Ik geloof niet dat we ooit zoveel vogeltjes in de tuin hebben gehad als nu. Wat een beetje bijvoeren en uitgebloeide planten laten staan al niet kunnen doen! 

Er zijn ook vogels in de tuin die niet op de voederhuisjes afkomen, maar waarschijnlijk wel van de uitgebloeide planten profiteren, zoals meerkoeten en fazanten en ook van deze vogels zijn er dit jaar veel. De meerkoeten zijn meestal met een stuk of acht vogels en een groepje damesfazanten loopt ook vaak in de tuin te scharrelen. Die fazanten slapen ook in onze tuin, zoals deze drie hier in de sneeuwballenboom:


De hele dag lopen ze door de tuin of in het omgeploegde land van de buren en tegen de avond zoeken ze een veilig hoog plekje in een boom op.

Toevallig hadden we er van de week nog op zitten kijken hoe een fazant een vergeefse poging deed om bij harde wind in de sneeuwballenboom te blijven zitten. Uiteindelijk vloog ze weg en koos ze een wat stevigere boom uit om in te slapen. Gisteren, toen ik deze foto's nam, stond er een stuk minder wind en konden de dames wel in deze boom overnachten.



Ik vind het toch zo leuk, al die vogels!
 En laat die fazanten maar lekker in onze tuin bivakkeren, veilig voor jagers en verkeer. 

22 opmerkingen:

  1. Het ìs ook leuk, al die vogels in je tuin en er naar kijken... Hun gedragingen observeren en daarover nadenken. Wij doen het ook graag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vaak sta ik ook door de verrekijker te turen om ze goed te kunnen bekijken.

      Verwijderen
  2. Leuk de vogels in de tuin .fazanten is wel heel bijzonder .geniet er van .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is zeker leuk. Ik heb een kleine tuin en kan het nu niet zien, maar toch hebben we hier ook heel wat vogels.
    Misschien omdat de buurtuinen alleen steen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel leuk, al die vogels in de tuin. Het valt ons juist op dat dit jaar het vogelvoer minder snel op raakt. We hopen dat dat komt doordat er meer mensen bijvoeren. Het lijkt er gelukkig niet op dat er minder vogels onze tuin bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onze buren wonen allemaal wat verder weg, maar ook zij voeren de vogels en één van hun had vorig jaar een hele lange brede strook met veldbloemen. Net als ons hebben zij de uitgebloeide bloemen laten staan en daardoor zijn er meer insecten die kunnen overwinteren, maar is er ook meer voedsel voor de vogels.

      Verwijderen

  5. We hebben een verwend stel vogels in de buurt. Ze lusten geen aardappel of stukjes appel en de rijst wordt nauwelijks gegeten. Verse pompoenzaden hoeven ze ook niet.
    De vetbollen willen ze alleen als ik ze al een beetje klein geprakt in de voederschaal leg. Als ze in het netje in de voederboom hangen eten ze er niet van. De eigengemaakte halve kokosnoten met kokosvet, zaden en zonnebloempitten en pinda's vinden ze gelukkig wel lekker. Vandaag ga ik de halve kokosnoten vullen met rundvet en de zaden etc. We zijn botten aan het koken en het vet dat vannacht gestold is buiten gebruik ik hier voor. Ben benieuwd wat ze daar van vinden. We hebben 3 bonte spechten.
    Vorig jaar een familie vlaamse gaaien die erg veel pinda's in hun bek propten, maar die hebben we nog niet gezien dit jaar.
    Fazanten een man en 3 vrouwen komen elke dag in de middag de gevallen restjes opruimen en soms ook de waterhoentjes.
    We genietenn enorm van het gedoe zo vlak voor het raam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heerlijk hè en er is altijd wel wat te zien. Ik had laatst vetbollen gekocht die ze in het begin niet wilden, maar nu wordt er toch volop van gegeten. Het eigen vet (ossewit, pindakaas en zaadjes) vliegt er echt doorheen. Onder een afdak heb ik een schaal met dat eigen brouwsel staan en daar komen ook de vogeltjes die niet zo lenig als koolmeesjes zijn van eten.

      Verwijderen
  6. Echt fijn lijkt me dat, zo'n tuin. Hier rondom water en eenden. Min favoriete, want de mooiste zijn de grote zaagbek en de smient. Maar ook de brutale aalscholvers en de stoere, ijverige waterhoentjes zijn leuk. En af en toe is er de ijsvogel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een ijsvogeltje heb ik echt nog maar 1x gezien toen we een keer aan het wandelen waren. Dat blauw...echt prachtig! Heel af en toe zitten er weleens eenden in onze vijver, maar vaker zie ik die in de sloot voor ons huis.

      Verwijderen
  7. Wat ontzettend leuk om zo de fazanten te zien. Bij mijn broer zie ik ze wel eens op het land, maar omdat we meestal met de honden lopen fladderen ze dan snel weg. Echt tof dat je ze zo op de foto hebt kunnen vastleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ze hier overnachten blijven ze gewoon in de bomen zitten, ook als de honden buiten lopen. Maar overdag weten ze niet hoe snel ze weg moeten komen als ze iemand zien. Of ze houden zich helemaal plat in de hoop niet gezien te worden.

      Verwijderen
  8. Ik heb dit jaar ook extreem veel vogels in de tuin bij het voederhuisje. Dat hangt in een perenboompje in mijn voortuin. Dat er aan de overkant van de straat een park is, speelt zeker mee in de hoeveelheid vogels dat ik hier zie afkomen op dat éne voederhuisje. Ik haal zonnebloempitten en pinda's met de kilo's, ben zeker al aan een kilo of 15!
    En deze week zag ik voor het allereerst van dichtbij een specht! Die haalde acrobatische toeren uit om ook aan de zaadjes te kunnen maar ging helaas vliegen toen ik rechtstond om mijn fototoestel te pakken (ik zit met mijn opklapbureautje te werken aan het raam, zicht op de vogeltjes). Ik had nog nooit een specht van zo dichtbij gezien en al zeker niet in mijn tuintje! Ik hoop dat meneer of mevrouw nog terugkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Spechten zijn best wel schuw en vliegen snel weg. Ik hoop dat je het toch voor elkaar krijgt om er een foto van te maken. Hier komen de spechten op de pindakaaspot en op de pindaeikel af.

      Verwijderen
  9. Wat een leuk gezicht!
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De volgende ochtend, bij het eerste beetje licht zijn ze weer weg.

      Verwijderen
  10. Ik vind het zo leuk als mensen ook zo genieten van alles wat leeft om het huis. Wat leuk die fazanten. Zelf heb ik voor het eerst mussen in de tuin en zo leuk om te zien hoe ze steeds brutaler worden en hun eten opeisen als ik niet snel genoeg bent.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mussen zijn heerlijke vogeltjes om naar te kijken. Echt een groepsvogeltje. We hebben een struik voor het huis staan waar er altijd wel inzitten. Als ik te dicht in de buurt van hun struik in de tuin aan het werk ben, gaan ze in de dakgoot zitten en naar me roepen. Ik moet daar altijd om lachen.

      Verwijderen
  11. Dat is wel heel speciaal zulke vogels in de tuin dan woon je vast wat buitenaf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij wonen echt in het buitengebied. Het dichtstbijzijnde dorp is hier 3 km vandaan.

      Verwijderen