intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

vrijdag 30 december 2022

op de heuvel

Wawel is een heuvel in Krakau waarop een aantal historische gebouwen te vinden zijn, waaronder een kasteel en een kathedraal.


Het kasteel was tot het eind van de zeventiende eeuw een koninklijke residentie. Al in het begin van de elfde eeuw stond er op Wawel een villa en in de loop der eeuwen kwamen daar steeds meer gebouwen bij. 


Vanaf de vestingmuren kan je over de rivier de Wisla uitkijken.


Ook kan je verschillende straten inkijken. 


Die luchtballon is een toeristische attractie. Hij hangt vast aan kabels en wordt regelmatig naar boven gelaten zodat mensen over de stad heen kunnen kijken. 


Het hoogtepunt van Wawel is dit plein:


De kathedraal werd half de veertiende eeuw gebouwd. De Poolse koningen werden hier gekroond en ook begraven. 


De kathedraal is gotisch en later werden er verschillende renaissance koepels bijgebouwd. 


De binnenplaats van het kasteel:


We zijn in de kathedraal geweest, maar foto's nemen mocht niet. Het kasteel is ook te bezoeken, maar dat hebben wij niet gedaan.

In de heuvel bevindt zich de Drakengrot en in de Middeleeuwen woonde daar een draak die iedere dag door de bevolking met vee gevoerd moest worden. Koning Kra beloofde dat degene die de draak zou verslaan met zijn dochter mocht trouwen. De schoenmaker slachtte een schaap, vulde deze met zwavel en voerde deze aan de draak. De draak at het schaap op, vloog in brand en sprong in de rivier. Daarna is er nooit meer iets van hem vernomen. Dat is toch een leuk weetje, hè?
Ook de Drakengrot is te bezoeken, maar dat deden wij ook niet. 

🍔 🍦 🍔 🍦 🍔 🍦 🍔

Omdat wij tijdens de kerstdagen in Krakau waren, had een schoonzus al een paar maanden geleden tafels in restaurants gereserveerd. De avond van aankomst aten we voor het gemak bij McDonald's. Op kerstavond dineerden we in het restaurant van een vijfsterrenhotel en op eerste kerst bij een grillrestaurant. Op tweede kerst vlogen we 's avonds om 19.30 uur terug naar Nederland en aten we broodjes.

Hieronder zie je mijn kerstdiner:


Dat was een groot bord vol met lekker eten. Als ik uit eten ga, bestel ik vaak een maaltijdsalade, want ik ben gek op rauwkost. Nu had ik voor rosbief gekozen en tot mijn grote vreugde kreeg ik daar heel veel salade bij. Van de frietjes heb ik amper gegeten, die kwam manlief later van me bietsen.

14 opmerkingen:

  1. Mooie foto’s (zoals gewoonlijk), het drakenverhaal is een sprookje en jouw kerstdiner ziet er goed uit!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijzonder zeg! Ik moet dan altijd denken aan het feit dat er ooit echt mensen in zo'n kasteel woonden. Je kan het je nu toch niet meer voorstellen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En waar ik ook altijd aan moet denken, is aan hoe ze dat in die tijd hebben kunnen bouwen.

      Verwijderen
  3. Jullie hadden ook mooi weer voor de foto's, blauwe lucht doet veel.
    In Bordeaux zijn we ook eens in zo'n luchtballon geweest, ik vond het geweldig! Mijn grote (2 meter) stoere partner vond het doodeng 🤣

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou zoiets ook wel leuk vinden. Het zit nog steeds in de planning om eens een echte ballonvaart te maken, maar dan bij ons in de buurt.
      We hebben 24 december een heel klein beetje regen gehad en voor de rest was het gelukkig droog. Er stond geen wind, waardoor het ook niet zo koud aanvoelde.

      Verwijderen
  4. Wauw, wat een heerlijke blauwe lucht. Heb je Smog de draak oor vuur zien spuwen?

    Een goede jaarwisseling en al wat wenselijk is voor 2023!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben de vuurspuwende draak niet gezien. Doordat voor mijn schoonmoeder veel lopen best wel belastend is, zijn we gewoon niet overal geweest. We hebben eigenlijk maar een glimp van de stad gezien. Maar dat geeft niet, het was gezellig en we hebben het goed gehad.
      Voor jou ook de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.

      Verwijderen