intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 31 december 2022

oude joodse wijk

 Ten zuiden van het centrum van Krakau is Kazimierz, de oude joodse wijk. Lang gelden was Kazimierz een zelfstandige stad en in de vijftiende eeuw werden alle joodse mensen uit de omgeving verplicht om hier te gaan wonen. Toen de stad in de negentiende eeuw bij Krakau getrokken werd, was het een hechte joodse gemeenschap totdat de nazi's Polen binnenvielen. Alle joden moesten naar een getto elders in de stad verhuizen en tot ver na de oorlog bleef de wijk onbewoond en raakte alles in verval. Door de film Schindler's List kwam de wijk opnieuw in de belangstelling. Er wonen nu vrijwel geen joden meer, maar er zijn nog altijd negen synagoges.


De Oude Synagoge:


Dit is de oudste synagoge van Polen, gebouwd in de vijftiende eeuw en tegenwoordig onderdeel van het Historisch Museum van Krakau. In WOII werd de synagoge door de nazi's geruïneerd en zijn hier dertig joodse gijzelaars geëxecuteerd. 


Wij bezochten een andere synagoge: de Remuhsynagoge.


Sinds 1553 heeft er op deze plaats een synagoge gestaan. De eerste brandde in 1557 af en daarna werd er een nieuwe gebouwd. De synagoge werd een paar keer verbouwd en in WOII plunderden de nazi's het gebouw. In 1957 werd het interieur hersteld.




Ik was nog nooit eerder in een synagoge en ik vond het indrukwekkend. Temeer ook door de geschiedenis van het jodendom door de eeuwen heen. Concentratiekamp Auschwitz is vlakbij Krakau, maar ook in de eeuwen voor de holocaust hadden de joden het vaak zwaar te verduren. 


Een kraampje naast de synagoge verkocht religieuze souvenirs. 


Kazimierz is nu een trendy wijk, alleen was daar nu niet zo heel veel van te merken. Het was er stil en vrijwel alles was dicht.




Na deze dag zat onze stedentrip erop. Wij waren met elf personen naar Krakau en dat is de helft van mijn schoonfamilie.

Het was kerstmis vieren op een andere manier dan anders, maar niet minder zwaar voor ons. Vroeger ging Justus ook mee als we met de familie op reis gingen. Hij was erbij in Rome, Barcelona, Lissabon en Porto. En ook als we samen in ons eigen land gingen kamperen, was hij erbij. En kerst of niet, dit soort reisjes versterkt het gemis nog meer. Toch zullen wij altijd met de familie mee blijven gaan en zo was dit ook niet de eerste reis die we naakten sinds zijn overlijden. 

De eerste dag dat we Krakau ingingen, kwamen we her en der deze stickers van een beveiligingsbedrijf tegen:


Bij het zien van de eerste sticker, was ik helemaal van de kaart. De anderen riepen gelijk dat Justus er zo toch een beetje bij was en dat het zo moest zijn en dat was uiteraard goed bedoeld. Maar Justus was er zo niet bij en het zien van die stickers deed ons alleen maar pijn.  

Toen we voor de terugreis op het vliegveld van Krakau waren en ik terugkwam van het toilet, stonden een schoonzus en manlief bij een winkel waar sieraden van barnsteen verkocht werden. Omdat ik bijna jarig ben had zij aan hem gevraagd of een hanger misschien iets voor me was. Manlief had al gezegd dat ik geen hanger zou willen en daar had hij gelijk in: sinds Justus' overlijden draag ik alleen nog maar een ashanger met as van hem erin en niets anders meer. 

De stedentrip zat er op. We vlogen naar Nederland terug en in een colonne van drie auto's reden we terug naar ons eigen Zeeuwse landje. De dag erna haalden we de honden uit het pension die de rest van de dag als een blok geslapen hebben. En ik ook. Het waren vermoeiende dagen geweest.

🎆 🎇 🎆 🎇 🎆 🎇 🎆

Vandaag is het oudjaar en de jaarwisseling is niet onze favoriet. De woorden Gelukkig Nieuwjaar waren vroeger zo gewoon, maar sinds Justus' overlijden zijn ze best wel pijnlijk voor ons. Zelf zeg ik het niet meer en wens ik anderen het allerbeste. 

Vanavond blijven manlief en ik thuis, net zoals we alle oudejaarsavonden sinds 2017 deden en voor morgen stond een bezoekje aan mijn schoonmoeder gepland, alleen kan dit door corona (manlief) niet doorgaan. 

Hierbij wil ik je een fijne jaarwisseling wensen en bedankt dat je dit jaar mijn weblog bezocht.
De allerbeste wensen voor 2023! 

21 opmerkingen:

  1. De foto’s, met uitleg, zijn weer erg mooi, dank daarvoor!
    Confronterend, de naam van jullie jongste zoon op een raam in Krakau te zien.
    Fijn dat jullie de reisjes, ondanks het gemis, toch in ere houden.
    Ik hoop dat 2023, ondanks alle verdriet, ook veel mooie momenten voor jullie in petto heeft.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Het eerste reisje maakten we al acht weken na Justus' dood en dat was naar Thessaloniki in Griekenland. Alles was al maanden ervoor geboekt en we hebben er heel diep over moeten nadenken of we wel mee zouden gaan. De familie was blij dat we toch meegingen, maar het waren moeilijke dagen voor iedereen. We hebben heel wat afgehuild. Maar hoe moeilijk ook, ik denk dat het toch goed geweest is om dit met elkaar te delen.

      Verwijderen
  2. Zo begrijpelijk je gemengde gevoelens van jou en de anderen bij dat bordje. Altijd en overal is Justus een deel van je lichaam en ziel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een gevoel, een gemis en een liefde die overal mee naartoe gaat.

      Verwijderen
  3. Mooie fotos en sterkte ook de komende dagen.
    Liefs Albèrtje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie reis.
    Sterkte vandaag, morgen en de dagen die hierna komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat bordje ... moet heel hard aangekomen zijn om zijn naam daar zo te zien.
    Ik wens je alle goeds voor 2023.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat was totaal niet leuk. Op sommige dingen kun je je voorbereiden, maar het zijn dit soort dingen die ons totaal overvallen.

      Verwijderen
  6. Mooie reis, maar inderdaad: de pijn zal nooit verdwijnen. Ik denk dat mensen uit onmacht soms heel pijnlijke dingen zeggen. Kun je er met hen over praten of wil je dat niet?

    Beterschap voor manlief. Hopelijk heeft hij niet al te veel klachten.

    En ik wens jullie voor 2023 alle goeds.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk zeggen we er nooit iets van. Opmerkingen komen vaak te onverwacht en komen soms te hard aan om het gelijk goed te kunnen verwerken. Maar daarnaast is het meestal goed bedoeld en hoe pijnlijk soms ook, daarom kan ik ook niet boos zijn. In het geval van die stickers zou een ander er misschien wel troost bij gevonden hebben, maar wij wiet.

      Manlief was de eerste twee dagen best wel ziek, maar gisteren en vandaag gaat het gelukkig alweer beter met hem.

      Verwijderen
  7. Jij bedankt voor je leuke stukjes en natuurlijk voor jullie een gezond 2023 met veel mooie wandelingen en andere uitjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik begrijp zeer goed dat dat zeer pijnlijk was om die naam ineens te zien staan.
    Ik heb dit jaar niet veel gefeest. Alleen op kerstavond bij mijn broer en zijn schoonfamilie en mijn moeder erbij. En gisterenavond was ik gewoon thuis en ben ik met de laptop en noise cancelling koptelefoon in bed gekropen om in alle rust naar een serie te kunnen kijken op netflix. Vroeger ging ik zeer graag feesten met oudjaar, maar de laatste jaren zegt me dat niet zoveel meer.

    Ik wens je een gezond 2023 en hoop nog veel te kunnen komen lezen op je blog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Wij waren vroeger ook altijd weg op oudjaar, maar nu kiezen we ervoor om thuis te blijven. Zoonlief gaat wel naar vrienden toe. Manlief heeft naar een oudejaarsconference gekeken en ik was op de laptop een fotoboek aan het maken.

      Verwijderen
  9. Dankjewel voor deze mooie en indrukwekkende foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een mooi reis, maar ook pijnlijk met een ontbrekende, zo belangrijke schakel. Dank je voor het delen van de mooie foto's. Ik wens je en je gezin en dierbaren alle goeds voor 2023. lieve groet Amanda

    BeantwoordenVerwijderen