intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

woensdag 28 december 2022

huurkazernes

Krakau dus. 

We waren daar drie volle dagen, maar we hebben echt maar een heel klein stukje van de stad gezien. We hadden mijn schoonmoeder van 81 jaar mee en die loopt wel goed, maar grote afstanden afleggen kan ze niet meer. Een geluk bij een ongeluk was dat we ook nog een rolstoel mee hadden, waar mijn nichtje in zat die een paar weken geleden haar been gebroken had. Schoonmoeder kon de rolstoel duwen en had daardoor wat extra steun tijdens het lopen.

We huurden appartementen in een straat die vanaf 1872 aangelegd werd.

De gebouwen waren zogenaamde huurkazernes: appartementsgebouwen met meerdere verdiepingen, die gebouwd werden omdat door de industrialisatie de bevolking explosief groeide.


Destijds waren de leefomstandigheden daar slecht. Er was overbevolking en de gebouwen waren vochtig, de luchtkwaliteit was slecht en er heerste grote armoede. 


Tegenwoordig denk ik dat je toch best wel wat geld moet neerleggen om een appartement in deze buurt te kopen. 


Vanaf 'onze' appartementen was het een kilometer lopen naar de binnenstad.
Tijdens de weken voor kerst had het gesneeuwd, maar inmiddels was het aan het dooien.


Toch konden we de eerste dag nog een klein beetje het winterwonderland-gevoel ervaren. 




Bovenstaand zie je een szopka oftewel een kerststal. Het maken van deze kerststallen is een traditie die in de negentiende eeuw ontstaan is. Kenmerkend is dat er, naast de traditionele kerstfiguren (Jozef, Maria, Jezus, herders, schapen enzovoort),  historische gebouwen en figuren uit Krakau in het tafereel verwerkt zijn. We zijn op verschillende plaatsen in de stad szopka's tegengekomen. 

De volgende keer zal ik verder vertellen over Krakau, want anders wordt dit bericht veel te lang. 

12 opmerkingen:

  1. Mooi om te lezen. Ik ven in Krakau geweest, maar slechts op doorreis, Ik zal dus niet veel herkennen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo hebben wij een paar jaar geleden Lille bezocht. We zijn jarenlang op vakantie in Frankrijk geweest en altijd reden we langs Lille. Tijdens een uitstapje van mijn werk ontdekte ik de schoonheid van deze stad en later zijn manlief en ik er op vakantie geweest.

      Verwijderen
  2. Ik ben er nooit geweest en het spreekt me ook niet meteen aan. Maar misschien verander ik van gedacht als ik je volgende bericht gelezen heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wie weet... Natuurlijk vindt niet iedereen hetzelfde mooi. Zo zou ik niet zo snel naar Vietnam of Thailand gaan, dat spreekt mij dan weer niet aan.

      Verwijderen
    2. Ik ook niet hoor. Maar bij Polen denk ik allereerst aan Auschwitz en de gruwel van de oorlog.

      Verwijderen
    3. Wij zijn niet naar Auschwitz geweest en niet alleen omdat we daar geen tijd voor hadden, maar anders zouden we er ook niet heen gaan. Ik heb echt geen behoefte om een concentratiekamp te bezoeken, aan de verhalen alleen al heb ik genoeg. Krakau is ongeschonden door de oorlog heen gekomen, wat de gebouwen betreft. De nazi's waren wel in de stad.

      Verwijderen
  3. Die stad hadden we bijna gedaan toen we Berlijn deden. Maar ik ben toen ziek geworden. Het staat nog altijd op ons verlanglijstje. Het is een stad die ons aanspreekt. Knap dat je schoonmoeder dit nog mee doet op haar leeftijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn schoonmoeder heeft wel haar gebreken, maar daar wil ze gewoon niet aan toegeven. Je moet je bij haar ook geen oud grijs vrouwtje voorstellen.

      Verwijderen
  4. Ik verheug me op het vervolg! De szopka is prachtig.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geweldig, dit is fijn thuis van Krakau genieten... ben benieuwd naar je vervolg.

    BeantwoordenVerwijderen