intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 20 november 2022

verrekijker

Toen ik van mijn moeder kwam viel ik middenin de intocht van Sinterklaas. De goedheiligman was te voet en maakte een praatje met kinderen en ouders. De Zwarte Pieten nog echt zwart. Ik begrijp de mensen die tegen Zwarte Piet zijn en ik begrijp de mensen die voor zijn en ik vind het lastig om daar zelf een standpunt over in te nemen. Wel is het zo dat hier iedereen elkaar kent en dat de Roetveegpieten te herkenbaar zijn. Vandaar ook dat er vaak gekozen wordt voor echte Zwarte Pieten. Maar zoals gezegd: ik snap beide partijen en het is ook niet mijn bedoeling om hier een discussie over aan te zwengelen. 

Onze oudste is ook weleens Zwarte Piet geweest en ik kende mijn eigen kind niet eens! We hadden toen alleen hond Bee nog maar en die herkende hem ook niet, ook niet als zoonlief iets zei. Bee'tje blafte de hele boel bij elkaar. En de keren erna ook als onze Zwarte Piet thuiskwam. 

 🎁 🥕  🎁 🥕  🎁 🥕  🎁 

Schoonzus E. vroeg of ik meeging kringlopen. Natuurlijk had ik daar wel zin in en zo gingen we op een druilerige middag naar twee kringloopwinkels toe. Ik vond nog van alles voor in de tuin en een paar dingen voor kerst. In een bak vol met losse prullen lag de koop van de dag: een miniverrekijker! Nou wil het toeval dat ik nog maar pas tegen manlief gezegd had dat ik een kleine verrekijker voor mijn verjaardag (januari) wilde hebben, maar hij raadde dat af omdat die niet zo'n heel ver bereik hebben. Voor die paar euro kon ik dit exemplaar toch echt niet laten liggen en ik nam hem mee naar huis. Zowel manlief als ik waren verbaasd over het verre zicht dat deze verrekijker heeft. En wat nou zo mooi is, is dat ik die loodzware oude verrekijker nu niet meer hoef mee te sjouwen tijdens onze wandelingen.


De grote verrekijker is van mijn ouders geweest en toen ik in de polder ging wonen kreeg ik hem van ze. In de keuken staat hij in een hoekje op het aanrecht en ik gebruik hem vaak om naar de vogels in de tuin te kijken. Het is een goede verrekijker. De kleine was degene die ik kocht, er zit nog een opbergtasje bij en ik denk dat hij veel gebruikt is door de vorige eigenaar. En nu ga ik hem veel gebruiken, dat weet ik wel zeker!

29 opmerkingen:

  1. Mooie vondst. Wij gebruiken hem ook vaak, vanaf mijn stoel kijk ik op landgoedje en brede sloot van de overburen en daar is vaak veel te zien. Al is de hoeveelheid drijfsijsjes (Amsterdams voor alle zwemmende vogels) sterk verminderd. Toen we hier in 2013 kwamen wonen waren er ook soort waterhoentje maar dan compacter en witte kont (kan even niet op de naam komen) er ook maar die hebben we al 3 jaar niet meer gezien helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Drijfsijsjes... leuk woord!
      Wij hebben waterhoentjes in de tuin lopen, alleen noemen wij die hier modderhoentjes. Ze zitten vaak in de modderige sloten, misschien daarom.

      Verwijderen
    2. Het zijn dodaarsen de kleine soort futen

      Verwijderen
  2. Ik vind het gedoe met de zwarte Pieten zo belachelijk. Had het de tijd gegeven, dan was zwarte Piet vanzelf getransformeerd. Ik ben 51 en in mijn jeugd was zwarte Piet een man, pikzwart, met een krullenpruik, gouden oorringen, dikke rode lippen en had een zak en roe bij zich. In de late jaren 90 heb ik Piet zien veranderen. Er kwamen vrouwen, de haren veranderden, zwart werd bruin, de oorringen, de zak en de roe verdwenen. In mijn jeugd was Piet niet zo slim, nu is Piet nodig om het digitale Boek van Sinterklaas bij te houden, want Sinterklaas snapt niet zo veel van computers. Daar is hij te oud voor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vroeger was Zwarte Piet een beetje een boeman, maar nu is Sinterklaas meer de strenge man. Althans, dat is zoals ik het zie.

      Verwijderen
    2. Wat ben ik het hiermee eens; ik had het zelf geschreven kunnen hebben. De mens is veel te ongeduldig lijkt het wel. Door de hele geschiedenis heen zie je dat alles verandert. Dingen die 100 jaar nog heel gewoon waren kunnen nu met de beste wil van de wereld niet meer, maar nu schijn je ten koste van alles je zin door te moeten drukken (drammen)

      Verwijderen
  3. Dat is een fijne vondst, die kun je makkelijk meenemen. Wij hebben ook een grote, maar die
    wordt zelden gebruikt, meestal vergeet ik het ook gewoon.
    Die hele zwarte Pieten discussie, ieder jaar opnieuw, maakt dat voor mij de lol van het hele Sinterklaasgebeuren er wel af is. Gelukkig hebben wij geen " gelovigen" meer in de familie.
    Fijne week, Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben achterneefjes en - nichtjes die geloven, maar die zien we niet zo vaak. Totdat Justus overleed vierden we nog sinterklaas met familie, maar daar zijn we daarna mee gestopt.

      Verwijderen
  4. Met vogels kijken neem ik hem ook mee.
    Ja zwarte piet of veegpiet ze moeten wel onherkenbaar zijn. Mijn dochter was ook caak piet en de oudste zoon bij zijn eigen kinderen op school

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is dan toch leuk hè? Een sinterklaas of kerstman kan ook heel onherkenbaar zijn, maar met die roetveegpieten gaat dat gewoon niet lukken.

      Verwijderen
  5. ik ben ooit Piet geweest op de peuterspeelzaal. Ik herkende mijzelf niet eens in de spiegel,
    Wat een fijne verrekijker heb je gevonden, Hier thuis noemen we het een dichterbij kijker. Oudste keek ooit door een verrekijker en riep uit dat het een verkeerde naam was. Het moest een dichterbij kijker heten,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Prachtig hè, die uitspraken van kinderen! Hier draaien ook nog altijd woorden mee die de kinderen vroeger zeiden.

      Verwijderen
  6. Heel handig zo'n kleine verrekijker. Wij hebben ook een kleintje, met de bedoeling om het mee te nemen als we gaan fietsen in een natuurgebied, maar hij wordt nogal eens vergeten ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb hem in mijn rugzak die ik mee heb als ik ga wandelen gestopt, anders is de kans ook groot dat ik hem ga vergeten.

      Verwijderen
  7. Ik heb ook zo’n kleine verrekijker, zoveel plezier van.
    Heb zelf net iets te vaak huilende kinderen, die huilden omdat ze voor Zwarte Piet uitgescholden werden, meegemaakt en ben daarom voor roetveegpieten.
    Herkenbaarheid is voor de echte ‘gelovigen’ niet belangrijk, ze zien dat niet. Mijn dochter, toen 6, zag de buurman zich verkleden en opmaken als Zwarte Piet. Het deed niets af aan haar geloof!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een geluk had je dat je die verrekijker tegen kwam. Je kunt daar zo blij mee zijn hè.. Nog niet eens omdat je nu geld bespaard hebt, maar om het feit dat je zoiets zomaar bij de kringloop hebt gevonden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En zo heb ik toch al vaak hele leuke dingen kunnen kopen bij de kringloopwinkel.

      Verwijderen
  9. Ik heb ook een kleintje, een hele goede in een etuitje en dat bevalt prima!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het leuk om onderweg naar vogels of andere dieren te kijken. Er is genoeg te zien.

      Verwijderen
  10. Mooie vondst. Mijn probleem is dat ik niet goed door een verrekijker lijk te zien? Is dat omwille van mijn bril?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet het niet. Zelf heb ik contactlenzen en draag buitenshuis nooit mijn bril.

      Verwijderen
    2. Ik kijk altijd alleen met mijn linkeroog door de verrekijker. Met beide ogen zie ik vaak dubbel ondanks alles geprobeerd te hebben om in te stellen.

      Verwijderen
  11. Wat leuk. Wij hebben ook zo'n zware. Misschien moet ik ook maar eens uitkijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik die zware mee heb krijg ik op een gegeven moment toch last van mijn rug. Hij is zwaar en ik doe hem altijd in mijn rugzak, want mijn camera heb ik ook altijd mee en die hangt om mijn hals.

      Verwijderen
  12. Ik trakteerde mijn collega's in Londen eind jaren 80 op chocoladeletters. Toen ik het fenomeen Zwarte Piet en Sint uitlegde en foto's liet zien van mijzelf als Zwarte Piet verkleed vond men het erg vreemd en racistisch. Er was daar toen al veel te doen om het figuurtje op de jampotjes van Robertson, de boeken van Enid Blyton en andere uitingen waarin zwarte mensen op een vreemde manier werden afgeschilderd. Een van mijn collega's, een Jamaicaanse, was echt ontzettend verontwaardigd. Ik ben er door deze ervaring wel anders naar gaan kijken. Het is nu ook niet meer van deze tijd. En dat het een traditie is.... er zijn wel meer tradities waar we nu ook van vinden dat ze niet meer kunnen: vrouwenbesnijdenis / mensen op het schavot zetten en met rot fruit bekogelen / kielhalen.... Tijden veranderen en wij moeten mee veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Kringlopen is altijd weer leuk : ) Zo'n verrekijker lijkt me fijn om bijvoorbeeld te 'vogelen'!

    BeantwoordenVerwijderen