intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 8 september 2022

en weg zijn ze

Gisternacht trok hier zwaar onweer over met veel regen en veel wind. Toen ik 's morgens in de tuin kwam, was gebeurd waar ik al eerder voor gevreesd had: de zonnebloemen lagen om! 

Zo was het eerst:


En zo was het gisteren:

 
Echt met kluit en al waren ze omgewaaid, andere planten meenemend in hun val. Ik haalde ze uit de tuin (ook die ene die er nog stond, want die was ver uitgebloeid) en bloemen die nog mooi waren heb ik in vazen in huis gezet. De uitgebloeide en minder mooie bloemen liggen nu op verschillende plekken in de tuin zodat vogels, muizen en andere beestjes er van kunnen eten. 


Nu de zonnebloemen weg zijn is het best wel kaal. Er staan nog wel planten in dat stukje tuin, maar het is nu best triest zonder die lange opvallende stengels.

Van deze aster (hier een beetje verregend) heb ik onlangs drie stekken genomen:


Ze lijken goed aan te slaan en als ze meer wortels hebben en groter zijn, kan ik ze uitplanten. 

Op een tafeltje ligt een eetbaar pompoentje:


Die kocht ik onlangs bij een kraampje langs de weg en binnenkort gaat hij in de soep. Mijn eigen gekweekte pompoenen doen het niet echt goed, maar de courgettes doen het des te beter. Daar heb ik ook al soep van gekookt en die gebruik ik ook in andere gerechten.

Tijdens onze laatste wandelingen had ik een paar souvenirs meegenomen: stenen die ik onderweg vond en die ik weer kan beschilderen (mijn voorraad was op), dennen- en sparappels en zaadjes van een lathyrus (pronkerwt). Van alles geen grote hoeveelheden, maar ik kan er wel weer mee voort. 

Dit is mijn 'rariteitenkabinet', zoals ik het zelf noem:


Er staat van alles en nog wat, zoals je ziet. Het zijn dingen die ik niet meer gebruik of die ik gekregen heb en een enkele keer koop ik iets (meestal tweedehands) om erbij te zetten. Er staan onder andere ook een paar lantaarns tussen voor kaarsen en waxinelichtjes en daar heb ik dennen- en sparappels ingedaan. Omdat alles onder een afdakje staat, blijft het droog en omdat de lantaarns op een paar ontluchtingsgaten na dicht zijn kunnen de vogels er niet bij. Zodoende zijn het mooie schuilplaatsen voor bijvoorbeeld insecten, spinnen en torren.
 

24 opmerkingen:

  1. Dat is een mooi kabinet ik hou ervan hier nu veel regen benieuwd of mijn zonnebloemen het houden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gisteravond en vannacht hadden we ook weer regen. Op een ander plekje in de tuin heb ik nog een paar kleine zonnebloemen staan. Die zijn iets minder gevoelig voor wind en regen.

      Verwijderen
  2. Jammer van de zonnebloemen, maar de vogels zullen er vast van genieten en je rariteitenkabinet ziet er leuk en fijn uit. Groet Amanda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Af en toe vul ik mijn rariteitenkabinet weer met iets aan of herschik ik de boel. Nog even en dan komen de lege terracotta- en andere stenen bloempotten er ook weer bij te staan.

      Verwijderen
  3. Wat leuk, je rariteitenkabinet. Ik heb de foto helemaal zitten bestuderen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke verzameling, dat rode potje valt lekker op bij de bruin=beige=grijze rest en een keuls potje ook altijd leuk.
    De 3 grote diplidemia's hebben het meeste geleden bij ons.

    Opvallend hoe groen alles er na 1 dag alweer uitziet op veel plekken.
    Gisteren overal veel activiteiten op de diverse aardappelvelden. Vandaag eens kijken of er wat te rapen is.
    Van de buurman kregen we emmer tomaten, die zijn ontveld en nu hebben we 6 grote weckpotten in de kast voor later gebruik..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je ziet hier het gras opeens groeien! Het was hard nodig dat het ging regenen en we wachten hier alweer op de volgende bui. De donkere wolken komen er al aan.
      Veel aardappels zijn hier nog niet uitgereden, wel ruikt het overal naar uien die nu liggen te drogen.

      Verwijderen
  5. Ooooo wat jammer van je zonnebloemen. Nu heb je wel mooie bloemen in huis en de beestjes hebben ook nog wat en misschien nog een paar zonnebloempitten bewaren?
    Door de regen wordt het wel weer een beetje groener buiten. We waren er hard aan toe.
    Wat een leuk rariteitenkabinet heb je. Leuk is dat om dingen te verzamelen op je wandelingen. Ik heb gisteren een plantenbak opgevuld met schelpen. Lief kreeg al het idee dat hij op het strand zat, hahaha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Schelpen zijn ook altijd leuk. Ons toilet is in strandthema. De spiegel is met schelpen en er staan een paar grote en kleine weckpotten waar schelpen inzitten. Verder staat er een kaars in de vorm van een vuurtoren en nog wat kleine opschikdingetjes die met het strand te maken hebben.

      Verwijderen
  6. Grappig zo'n kabinet. Ja de pompoenkraampjes staan al weer langs de weg.
    Zo'n pompoentje op tafel staat gezellig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerst kan ik er buiten van genieten en later heb ik er lekkere soep van. Als ik er tijdens de wandelingen nog tegenkom, zal ik er nog wel kopen.

      Verwijderen
  7. Jammer van de zonnebloemen, maar ja, dat zijn echte windvangers natuurlijk. Wij hadden ook heel veel regen en wind, veel gebroken dahlia's en ook andere grote planten zijn geknakt.
    Ik had een zakje zaad voor kleine kalebassen gekocht in allerlei kleuren, ze groeiden erg hard, maar het bleken hele grote dingen te worden en dan ook nog alleen geel!
    Ik heb nog een half zakje zaad over, maar ga dat beslist niet meer zaaien.
    Fijne dag,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer van die kalebassen. Ik heb dat eens met een zakje zaad van veldbloemen gehad. Dat was gewoon 2x niks. De beloofde bloemen die op de foto op het zakje stonden heb ik nooit gezien.

      Verwijderen
  8. Geweldige naam... rariteitenkabinet... Ik heb er zò om moeten lachen!
    Het is een leuke manier om dingetjes bij elkaar te bewaren en het vertelt je een verhaal.
    Ja, jammer van je zonnebloemen! Zeker als ze zò groot waren, dan zijn ze bepalend in het zicht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is nu gewoon kaal... maar ja, over een niet al te lange tijd had ik ze er toch uitgehaald, als ze uitgebloeid zouden zijn. De bloembollen om op deze plek te planten liggen al klaar.
      In mijn rariteitenkabinet staan niet echt rare dingen, maar het is een beetje een allegaartje van voorwerpen.

      Verwijderen
  9. Reacties
    1. Volgend jaar ga ik ze toch iets meer beschut zetten, zodat we er hopelijk langer plezier van gaan hebben.

      Verwijderen
    2. Bij ons staan ze tegen een muur. Ze steken er met hun 3m20 ondertussen wel bovenuit maar ze staan nog steeds recht.

      Verwijderen
  10. Wat een goed idee, om de dennenappels in lantaarns te doen! En de diertjes zullen het niet zo erg vinden dat ze nu die lekkere zonnebloempitten zomaar voor het oprapen hebben 🌞

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een schatkamer heb je daar! Onze zonnehoedbloemen hebben bij het onweer ook het loodje gelegd. Weet jij toevallig hoe ik hen kan vermeerderen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je bedoelt echinacea? Ik heb die in een grote zinken ton staan en van het voorjaar maakte die stekken, die heb ik uitgegraven en opnieuw geplant. De stekken groeien traag maar ze doen het nog steeds. Ik heb er nu ook gezaaid (uit een zakje zaad), die heb ik pas verspeend en ik wil ze binnenkort uitplanten.

      Verwijderen