intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 25 augustus 2022

denigrerend

Tijdens deze zomerperiode hebben we op het werk een paar vakantiehulpen die ons komen helpen. Dat zijn meisjes van 17 en 18 jaar. Ze zijn leuk, lief en vlot en we zijn ontzettend blij met ze. Al sinds vorig jaar november kampt ons team met veel uitval door ziekte en ook deze zomer zijn er zieken en daarnaast genieten collega's van een welverdiende vakantie. Er zijn al heel lang veel tekorten en als we die meisjes niet hadden gehad, dan was het een nog zwaardere zomerperiode geworden dan het nu eigenlijk al is. 

Gisteren was ik samen met een meisje de kamer van een bewoner aan het schoonmaken en opeens zegt die man: "zo'n jong meisje kan toch wel beter werk dan dit vinden..." Ik wist niet wat ik hoorde en ik zei dan ook dat er niks mis is met DIT werk. Ik voegde er ook nog aan toe dat we een heel leuk team hebben en veel plezier samen hebben en dat dit heel veel waard is. Later merkte een andere collega op dat deze bewoner daarna kwaad op me was, vraag me niet waarom, want hij was degene die fout was, maar misschien was ik wat bot overgekomen. "Dan moet hij maar niet zo'n stomme opmerking maken," zei ik. Zielig figuur!

🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Manlief was voor zijn werk naar Limburg en toen hij thuis kwam merkte hij op dat het bij ons koud was. In Limburg was het 34℃, bij ons kwam een harde koude wind van zee. De wind zorgde ervoor dat een zonnebloem afknakte:


Jammer hoor, maar gelukkig staan er nog in de tuin.

34 opmerkingen:

  1. Rare opmerking van die client. Wil hij niet verzorgd worden en in een schone en nette omgeving wonen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Even onder ons gezegd: die man is sowieso al een oetlul. Hij maakt regelmatig seksistische opmerkingen en daarom gaan we ook nooit alleen naar hem toe. En zeker die meisjes laten we niet alleen met hem. Het schijnt dat hij altijd al op iedereen neergekeken heeft, dus het is niet iets nieuws.
      We hebben al eerder met een andere cliënt meegemaakt dat hij door zijn gedrag geen hulp van ons kreeg. We hoeven echt niet alles te pikken.

      Verwijderen
    2. Duidelijk dus iemand die de essentie van het leven niet en misschien wel nooit begrepen heeft. Het is net als bij het toneel; geen hoofdrol zonder bijrol. De een kan alleen maar bestaan bij de gratie van de ander.
      In een van de reacties zag ik ook de vergelijking met het raderwerk van een wekker. Haal er een tandwieltje uit en de wekker functioneert niet meer.
      Goedbeschouwd is hij niks meer of minder dan een meelijwekkend figuur die zijn uiterste best doet om niet aardig gevonden te worden. Het is maar waar je je levensvervulling in zoekt.

      Verwijderen
  2. Jeetje, dat was toch een vervelende opmerking. Dan zie je meteen, hoe iemand over jullie werk denkt.. Ik denk juist,,dat jullie werk heel erg belangrijk is. En dan is werken in een goed team een extra opsteker. Dan versterk je elkaar en dat straal je uit naar de mensen waar je mee te maken hebt. Gauw van je af laten glijden, het zegt juist iets over zijn instelling!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zijn een leuk team en we maken van iedere dag een feestje. Als we er niet zijn, vinden de bewoners het stil en missen ze ons.

      Verwijderen
  3. Wat een ongelofelijk stomme opmerking. Hij kan het zelf niet doen, dat hij blij is dat iemand het voor hem doet.
    Ik heb diverse keren als schoonmaakster gewerkt in de zomervakantie. Dat leverde goed geld op voor mijn studie. Ik weet dus uit ervaring dat het soms ronduit smerig werk is. En ik heb sindsdien altijd dankjewel tegen een schoonmaker of schoonmaakster gezegd als ik naar een net gepoetst toilet kon of als mijn bureau schoon werd gemaakt. Ik zie deze mensen als heel belangrijk in de samenleving want net zoals koffie, niets gaat zonder een schone leef-en werkomgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het ergens vies is, dan komen er klachten. Ik zal ook altijd iemand die schoonmaakt begroeten en bedanken. Het is jammer dat er zo op dit werk neergekeken wordt. Niet door iedereen gelukkig, maar er zitten er tussen...

      Verwijderen
  4. Wat ‘n knurft! Hij wordt goed verzorgd, alles wordt voor hem gedaan en dan zoiets zeggen.
    Respect voor jullie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Ik hoop dat hij begrepen heeft dat zijn opmerking niet door de beugel kon en dat hij er even over nagedacht heeft.

      Verwijderen
  5. Domme man. Hij zou blij en dankbaar moeten zijn.
    Wind hadden we niet vandaag in het Antwerpse. Wel een zwoele 33 graden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 's Morgens was het bij ons ook nog warm, maar in de middag kwam die wind opzetten. Manlief zei dat het tot aan Antwerpen warm was en dat daarna, richting ons, de temperatuur tien graden zakte.

      Verwijderen
    2. Gek is dat hè, en dat allemaal in hetzelfde kleine stukje B/NL.

      Verwijderen
  6. Pfew, wat een botte opmerking van iemand die blijkbaar de hup zelf wel nodig heeft.
    Fijn dat je voor haar opkwam, voor jullie team!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zonder onze hulp kan hij echt niet. Vrijwel alle bewoners zijn blij met ons en vinden het ook gezellig als we komen, maar er zitten er soms tussen die echt op ons neerkijken.

      Verwijderen
  7. Ach.. er zijn nog steeds mensen die vinden dat alleen mensen die met hun hoofd werken 'een goede baan hebben'.
    Zegt meer over de man dan over jouw werk.
    Goed antwoord gegeven btw.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Dat zie je ook wel aan hoe sommigen over het VMBO denken.

      Verwijderen
  8. Ik werk zelf al meer dan 20 jaar in de schoonmaak en maak regelmatig mee dat we of genegeerd worden of men denkt dat we er ook zijn om hun troep op te ruimen zeker op de kantoren waar ik werk. S'morgens werk ik op een zorginstelling voor mensen met meervoudige beperkingen en daar word je wel gewaardeerd door het personeel , de clienten hebben grootendeels verstandelijke beperkingen naast lichamelijke dus hebben niet echt een mening over je werk, maar zoeken wel vaak contact op hun eigen unieke manier , dat maakt het werken daar tot een van de leukste werkplekken die ik tot nu toe gehad heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is mooi. Het merendeel van de bewoners waar ik in al die jaren mee te maken heb gehad, zijn altijd dankbaar en lief geweest. Maar zo nu en dan zitten er een paar tussen die niet zo heel erg gezellig zijn. Ook familieleden kunnen soms behoorlijk kleinerend doen.

      Verwijderen
  9. Overal zijn er mensen (zowel mannen als vrouwen) die echt neerkijken op anderen die meestal juist de zo nodige ondersteunende taken uitvoeren.
    Ik heb in heel veel berijven gewerkt ook schoonmaak, horeca en ook kantines. Vaak in verschillende taken en dan merk je ook heel erg het verschil hoe er tegen diverse taken wordt aangekeken.
    Ook als "typiste" werd je soms als machine behandeld. Gelukkig had ik altijd wat standaard opmerkingen klaar om hen op het belang van ons te wijzen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die standaardantwoorden heb ik ook wel achter de hand. Zo ook antwoorden op dezelfde grappen die altijd gemaakt worden, maar die grappen zijn niet akelig bedoeld.

      Verwijderen
  10. Als er oa geen mensen bereid waren geweest om, tijdens de eerste corona golven, de ziekenhuizen schoon te maken, had de samenleving een groot probleem gehad. Maar julie zijn altijd onmisbaar. Idem dito vuilnis ophalers, eens kijken wat er met een stad gebeurt als dit een maand niet gedaan wordt. Allemaal.nuttig en noodzakelijk werk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker weten! En ik doe het werk zo graag door het contact met de cliënten, die vaak in de laatste levensfase zitten. Ik praat graag met ze en af en toe een geintje moet kunnen.

      Verwijderen
  11. Ik heb vroeger van mijn 15 e t/m 17e in de vakantie schoonmaakwerk gedaan in een privé zorginstelling. Heel dankbaar werk om te doen. Ik heb veel briefjes gekregen met lieve woorden toen ik wegging. De mensen vonden het fijn om een praatje te maken. Groet, Astrid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De reactie van de meeste bewoners op die jonge meisjes is altijd heel erg leuk. En daarnaast werken de meisjes echt keihard.

      Verwijderen
  12. Uit zijn uitspraak spreekt inderdaad het idee dat dit werk niet zo waardevol is. Terwijl het op een bepaalde manier de basis van het leven is. Als het niet gebeurd, leef je minder fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat denk ik ook. Ik ben blij dat ik dit werk voor de bewoners kan doen en daarnaast komen er altijd wel andere kleine werkjes bij waar een bewoner om vraagt, die hij/zij zelf niet meer kan. Het is fijn om die hulp te kunnen bieden.

      Verwijderen
  13. Domme, domme man. Net als in een klok is ieder radertje nodig om de klok draaiende te houden. Trouwens als jullie zijn kamer niet hadden schoon gemaakt had hij het dan zelf gedaan? Trek het jullie niet aan. Ik denk dat de man zijn hersens aan de kook waren door de warme temperaturen.
    In Limburg was het gisteren zeker pufweer. Vandaag is het er bewolkt en is de temperatuur heerlijk gezakt maar in de huizen is het nog snikheet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier konden we de boel gisteren al lekker luchten en ook vandaag staat er een stevige wind. Het is bewolkt, maar als de zon komt is het gelijk weer broeierig warm.

      Verwijderen
  14. Au wat een botte reactie, iedereen die werkt, ongeacht welk werk, verdient een pluim en al het werk is eervol, met de handen en met het hoofd. Deze meneer zou zich moeten schamen om zo'n uitspraak. Lieve groet Amanda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vroeger keken de kinderen en ik naar Dirty Jobs op tv. Dat was best leerzaam en er kwamen beroepen langs waar we het bestaan niet van kenden.

      Verwijderen
  15. Bot en dom. Meer valt er niet over te zeggen. Maar die foto met de zonnebloem is enig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Ik heb de bovenkant eruit geknipt en in een hoge vaas gezet. Zo kunnen we er toch nog van genieten.

      Verwijderen
  16. Bah wat een kwal van een vent. En wat een enorme zonnebloem!

    BeantwoordenVerwijderen