intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 30 mei 2022

spinsel

Zondag overdag regende het en pas halverwege/eind de middag werd het droog. We gingen daarom pas laat wandelen.


(Bron: Google Maps)

We gingen naar natuurgebied Braakman-Zuid en als je dan vervolgens zegt: "bij het bruggetje", dan weten veel mensen hier in de buurt waar je geweest bent.




De Braakman is een oude zeearm van de Westerschelde. Het gebied bestaat, naast water, uit bos en polders. 



Wij liepen eerst door het bos, vervolgens door de polder (om aan onze kilometers te komen) en daarna weer door het bos. 



De wolken waren nog donker en zwaar, maar geleidelijk aan kregen we steeds meer blauwe lucht te zien.





Maar pas aan het begin van de avond trokken de meeste donkere wolken weg.


We kwamen 'ingepakte' struiken tegen:


 Een fijn spinsel bedekte de takken.



Ik plaatste de foto's op facebook en vroeg aan mijn vrienden van welk beestje dit zou kunnen zijn. Ik kreeg de volgende antwoorden:
spinselmot
stippelmot
eikenprocessierups
bastaardsatijnvlinder

Haha, nou weet ik het nog niet...
Weet iemand van jullie wat het kan zijn?

zaterdag 28 mei 2022

pindakaas

Van de winter gingen de pindakaaspotten bij lange na niet zo snel leeg als nu:



De jonge vogeltjes moeten gevoerd worden en blijkbaar voldoet de vogelpindakaas daar goed voor. 


De foto's zijn niet helemaal scherp: de vogels zitten niet stil en de pindakaaspot hangt net iets te ver weg voor mijn lens. Maar... dit is wat ik zie als ik uit het keukenraam kijk. Het is de hele dag een komen en gaan van vogels. Er komt ook regelmatig een specht, maar die heb ik vandaag niet gezien. 

vrijdag 27 mei 2022

smaken verschillen

Dat is toch mooi om in de tuin te hebben: 


Er zitten, zover ik weet, vier groene kikkers in onze vijver en overdag zitten ze vaak op de rand in de zon. 

🐸 🐸 🐸 🐸 🐸 🐸 🐸 🐸 

Mijn petekind moet binnenkort voor het Heilig Vormsel en daar had ze nieuwe kleding voor nodig. Ik ging mee winkelen. Dat viel allemaal nog niet mee: wat zij mooi vond, vond haar moeder niet mooi. En wat haar moeder mooi vond, vond zij niet mooi. Gezellig hoor! Ze gooide echt haar kont tegen de krib.

Eigenlijk kon ik het meisje geen ongelijk geven: ik vond de kleding waar ze zelf voor koos ook mooier... En ze vond daardoor dat ze beter met mij dan met haar moeder kon gaan winkelen. Haar moeder kon er wel mee lachen. 

Ze is geen meisje voor jurken, rokjes en ruches en ze gaat een sportieve zwarte broek en een wit t-shirt met een opdruk dragen. Simpel, maar ook na de kerkdienst goed draagbaar. 

Ondanks de meningsverschillen was het een gezellige middag. We praatten en lachten en aten een ijsje. De moeder kocht voor zichzelf ook nog een shirt en een trui. Ik zag van allerlei leuke dingen, maar heb niks gekocht. Ik heb heel veel kleding en ook voor naar het Heilig Vormsel heb ik nog wel iets in de kast hangen. 

Hopelijk doorstaan we de kerkdienst goed. Toen ze communie deed heb ik de hele kerk bij elkaar gehuild. Dat kwam omdat vier dagen nadat haar broer het Heilig Vormsel deed onze Jus overleden is. De communie van het meisje was een jaar later in dezelfde kerk, met dezelfde pastoor en hetzelfde koor. Dat was voor ons toen erg confronterend. 

donderdag 26 mei 2022

luizenpot -2-

Momenteel kan ik niet in de tuin werken, maar ik kan wel met de tuin bezig zijn😃

Een tijdje geleden maakte ik deze luizenpot:


En nu heb ik er nog één gemaakt:


Weer iets totaal anders, maar ik vind het leuk geworden.
🐔

Voor wie het niet meer weet: een luizenpot vul je met stro/hooi en daar komen lieveheersbeestjes of oorwurmen in wonen, die vervolgens luizen eten en dat is weer goed voor de planten. 
Het hooi heb ik met bloembindersdraad vastgezet aan een bamboestok en hierover is de luizenpot geschoven. 

🏡

Hierbij wil ik je een fijne dag wensen 🤍

woensdag 25 mei 2022

au!

De komende tijd kan ik iets minder intensief in de tuin werken. Ik ging naar de huisarts toe met rugpijn en de spieraanhechtingen tussen mijn rug en bekken zijn aan beide zijden overbelast. Vandaag moet ik naar de fysiotherapeut toe en ik moet vooral blijven bewegen. 


Mijn collega's vonden dat ik thuis moet blijven, maar dat ga ik niet doen. Door de pijn begon ik al behoorlijk down te worden en ik begon al in een put te zakken en dat wil ik dus echt niet. Laat mij maar een beetje aangepast werk doen en lachen met mijn collega's. Dat is beter voor me. 


Ik baal er wel van dat het tuinwerk nu grotendeels blijft liggen. Na de regen is de grond nu eindelijk zacht en bewerkbaar en geen grote klomp beton meer. Ik zal af en toe wel iets doen, maar dan niet te lang achter elkaar. 


Hierbij wil ik je een fijne dag wensen!

dinsdag 24 mei 2022

klaar

Stel dat je ergens gaat werken waar je het uitstekend naar je zin hebt. Je hebt leuke collega's en de sfeer is goed. Toch verandert er gaandeweg iets en de ene collega na de andere solliciteert naar een andere baan, waardoor het groepje leuke collega's steeds kleiner wordt.  

Binnen het bedrijf komt steeds meer vriendjespolitiek voor: familieleden en mensen van dezelfde kerk krijgen de leuke baantjes en jij kan die leuke klussen ook wel krijgen, maar dan alleen op dagen dat er binnen het bedrijf iets leuks georganiseerd wordt. Terwijl anderen dan gezellig aan de borrel zitten, ben jij aan het werk. 

Ook komen er door de aangenomen familieleden collega's bij die eigenlijk geen verstand van het vak hebben. Iets leren is mogelijk, maar sommigen denken dat ze alles beter weten. 

Je gaat steeds vaker met tegenzin naar je werk toe en na lang nadenken besluit je om ontslag te nemen. 

En dat is wat zoonlief gisteren gedaan heeft. Hij werkte vijf jaar voor dit bedrijf en eind juni zal hij dit boek sluiten. Hij heeft nog geen andere baan en wil eerst een maand of twee gewoon helemaal niks doen. Hij heeft hier thuis nog genoeg hobbyprojecten waar hij aan wil werken. En daarna ziet hij wel verder. 

Hij heeft groot gelijk!

zondag 22 mei 2022

polder, bos en ijs

Het was prachtig weer voor een wandeling en we reden naar Lembeke in België. Je hebt daar de Lembeekse bossen, een bosreservaat, waar je fijn kunt wandelen. Maar voordat we daar heengingen, wandelden we eerst een stuk door de polder rond Lembeke. 

Lembeke ligt tussen Eeklo en Gent. Een leuk weetje is dat Lotus Speculoos hiervandaan komt. Je weet wel, die kleine speculaasjes die je vaak bij de koffie of thee krijgt. 


We hadden de auto bij de kerk geparkeerd en vandaaruit verlieten we over een smal pad het dorp.



De Westermolen dateert uit 1785.


Voor de bouw werden onderdelen gebruikt van een molen die hier eerder gestaan heeft. 


Natuurlijk mag een Mariakapelletje niet ontbreken.


In Vlaanderen zijn ca 15.000 Mariakapelletjes en de kans dat je er verschillende tijdens een wandeling of rit tegenkomt is dus groot.



Na de polder kwamen we in het Lembeekse bos.


Er stonden veel varens. 


En in het bos kwamen we een haan tegen. Helemaal alleen en geen huis in de buurt... waarschijnlijk een gedumpt dier. 


Hij liet zich niet pakken en vroeg of laat zal hij wel ten prooi vallen aan een vos. Arm beestje. 


En ja hoor, ook in het bos was een kapel:


Deze is uit 1949 en werd uit dank gebouwd omdat de Lembeekse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard bleef van oorlogsgeweld. 

Op de resten van een oude bunker werd deze Maria- of Lourdesgrot gebouwd:


Bij één van de ingangen van het bos stond een automaat waaruit je fietsbanden kon halen en daarbij stond deze gereedschapszuil:


Erg attent. 


10½ km gelopen en totaal geen last van mijn rug gehad. Het is bekend dat bewegen beter is dan stilzitten... voor mij was dat zeker het geval. 

Na de wandeling reden we naar de Huysmanhoeve: klik!



We aten daar een ijsje van een boerderij uit de buurt waar ijs gemaakt wordt, de Bushoeve.
Het was denk ik het eerste ijsje dat ik dit jaar gegeten heb. Ik geef namelijk niet zoveel om ijs, maar nu had ik er wel weer eens zin in. 

zaterdag 21 mei 2022

hommeles

Laatst sprak ik iemand die mopperde over de bieslook in haar tuin, die zich enorm uitzaaide. Ze had al heel veel planten verwijderd. Wij hebben ook veel bieslook die uitgezaaid is en ik heb al heel wat nieuwe plantjes elders in de tuin kunnen zetten. En dat doe ik hierom:



De bloemen trekken veel hommels aan. 



Het is een komen en gaan van onder andere steenhommels en weidehommels.


Ook andere insecten komen op de bloemen af. Speciaal voor bijen en hommels heb ik dit jaar hysop en oregano gezaaid. Ik weet niet of er dit jaar al bloemen in zullen komen, maar anders wordt het volgend jaar. Het zijn overblijvende planten. 

Vandaag heb ik de sering, die uitgebloeid was, teruggesnoeid. Verder heb ik wat tuinwerk betreft een beetje mijn gemak gehouden. Van alsmaar dat bukken, voorover zitten en hurken in de tuin heb ik last van mijn rug gekregen. Ik moet daarom even pas op de plaats maken. Mevrouw W. begint best wel een beetje een oud wijf met gebreken te worden 😉


vrijdag 20 mei 2022

kijk nou eens

Gistermorgen was ik nog wat in de tuin aan het werken, toen er een paar grote witte vogels overvlogen. Ik kon niet precies zien wat het waren, maar later op de dag zaten déze jongens op 150 meter afstand van ons huis in het land:


Lepelaars!


Grappig! We zien ze weleens aan de kust in het water foerageren. Op het land zien we ze eigenlijk nooit en het had nou ook weer niet zoveel geregend dat er plassen op het land stonden. Later zullen ze vast wel naar de kust gevlogen zijn, denk ik. Leuk dat ze even op visite kwamen.