intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

vrijdag 27 mei 2022

smaken verschillen

Dat is toch mooi om in de tuin te hebben: 


Er zitten, zover ik weet, vier groene kikkers in onze vijver en overdag zitten ze vaak op de rand in de zon. 

🐸 🐸 🐸 🐸 🐸 🐸 🐸 🐸 

Mijn petekind moet binnenkort voor het Heilig Vormsel en daar had ze nieuwe kleding voor nodig. Ik ging mee winkelen. Dat viel allemaal nog niet mee: wat zij mooi vond, vond haar moeder niet mooi. En wat haar moeder mooi vond, vond zij niet mooi. Gezellig hoor! Ze gooide echt haar kont tegen de krib.

Eigenlijk kon ik het meisje geen ongelijk geven: ik vond de kleding waar ze zelf voor koos ook mooier... En ze vond daardoor dat ze beter met mij dan met haar moeder kon gaan winkelen. Haar moeder kon er wel mee lachen. 

Ze is geen meisje voor jurken, rokjes en ruches en ze gaat een sportieve zwarte broek en een wit t-shirt met een opdruk dragen. Simpel, maar ook na de kerkdienst goed draagbaar. 

Ondanks de meningsverschillen was het een gezellige middag. We praatten en lachten en aten een ijsje. De moeder kocht voor zichzelf ook nog een shirt en een trui. Ik zag van allerlei leuke dingen, maar heb niks gekocht. Ik heb heel veel kleding en ook voor naar het Heilig Vormsel heb ik nog wel iets in de kast hangen. 

Hopelijk doorstaan we de kerkdienst goed. Toen ze communie deed heb ik de hele kerk bij elkaar gehuild. Dat kwam omdat vier dagen nadat haar broer het Heilig Vormsel deed onze Jus overleden is. De communie van het meisje was een jaar later in dezelfde kerk, met dezelfde pastoor en hetzelfde koor. Dat was voor ons toen erg confronterend. 

18 opmerkingen:

 1. Ik mag toch hopen dat ze zelf mag kiezen of ze wel of niet het heilig vormsel krijgt of doet. Dat vind ik ook zo fout aan de communie, het kind krijgt niet de eigen keuze om dit te doen, ze zijn te jong om een dergelijke keuze te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn zaken waar ik me niet mee bemoei.
   Mijn kinderen zijn niet gedoopt en ze hebben ook geen godsdienstlessen gevolgd. Dat was onze keuze en als iemand anders daar wel waarde aan hecht, dan is dat niet aan mij om daarover te oordelen. Ik ga ook niet zeggen of iets goed of fout is.

   Verwijderen
 2. Gelukkig dat de dame nu een outfit heeft waar ze zich prettig in voelt.
  Ja, snap dat er veel gevoelens los kunnen komen... Dat soort dingen verbindt zich aan elkaar. Sterkte, als je daar weer in de kerk bent!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Het is nu allemaal wat minder rauw dan vier jaar terug, maar toch...

   Verwijderen
 3. Ik kan me voorstellen dat je bij haar Eerste Communie gehuild hebt.

  Ik kan me nog goed herinneren dat ik het Vormsel toegediend kreeg (de bisschop van Groningen kwam ervoor naar het kleine dorp) was in november 1961. Mocht zelf een nieuwe rok en nieuwe schoenen uitzoeken, mijn moeder had een trui voor mij gebreid. Het werd een mohair-rok met veel kleuren o.a. rood, net als de trui. Mijn schoenen waren de eerste schoenen voor mij met puntige neuzen (voorheen waren de neuzen altijd rond) en ik was erg bang dat ze zouden beschadigen omdat we natuurlijk knielden in de kerkbanken. Gelukkig ging het goed!
  Jouw petekind zal een jaar of 11, 12 zijn neem ik aan en dan weet een kind meestal erg goed wat bij ze past. Fijn dat ze toch goed geslaagd is.
  Thea
  p.s. Ik ben niet meer gelovig maar heb aan mijn eerste communie, vormsel, hernieuwing der doopbeloften (12 was ik toen) geen vervelende herinneringen. Je kreeg nieuwe kleren, vaak wat geld van familieleden en mocht kiezen wat er op tafel kwam 😉😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze is 12 en op school zijn er voorbereidingen geweest en ze leeft er naartoe. Ze wilde geen felle kleuren, want dat vond ze niks voor in de kerk, dat vond ik dan wel weer grappig.
   Met het katholieke geloof heb ik niks. Ik ben zelf Nederlands Hervormd gedoopt, maar heb me laten uitschrijven toen ik een jaar of 20 was.

   Verwijderen
 4. Wat fijn als kinderen zelf hun kleding mogen kiezen. Ik weet nog dat ik mijn 1ste communie deed met een mooi jurkje aan. Ik voelde me geweldig. Het is toch een bijzondere dag en geweldig toch dat jouw petekind zich die dag goed voelt. Zo'n dag vergeet je nooit meer als feesteling. Ik hoop dat ook jij een mooie dag zult hebben met mooie herinneringen al zal dat moeilijk zijn en blijven. Ik ga voor je duimen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel.
   Ik was heel erg blij dat ik bij de eerste communie geen rol in de kerk had. Dat was niet goed gekomen, denk ik. Nu zal ik het meisje begeleiden naar de pastoor. Of dat samen met de peter is, weet ik niet. Dat zal ik nog wel horen.

   Verwijderen
 5. Haha... grappig dat jij de keuze van je petekind beter vond, dan ben je de juiste peetmoeder! Ik weet niets van religieuze gebruiken dus dit zegt me verder niets, maar ik begrijp natuurlijk wel dat het voor jou een spannend moment is, sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het katholieke geloof en de gewoontes zijn voor mij ook een beetje abracadabra. Ik ben vooral meter voor als er iets met haar ouders zou gebeuren. Wat uiteraard niet te hopen is.

   Verwijderen
 6. Wat leuk om zo samen de kleding uit te zoeken. Wat moet dat zwaar zijn geweest bij haar communie, en ook deze keer zal het weer herinneringen naar boven halen. Ik hoop dat het een mooie dag voor jullie allemaal mag zijn (ik ken de tradities binnen de katholieke kerk niet, maar dit lijkt me een belangrijke dag).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de kinderen en de ouders is het inderdaad een belangrijke dag. Voor mij iets minder, maar dat doet er niet toe. Ik zal het meisje hierin begeleiden.
   Toen ze communie deed ben ik trouwens ook mee wezen winkelen.

   Verwijderen

 7. Van dergelijk gebruiken en tradities weet ik niets, geen idee wat verschil is tussen communie en vormsel maar zo te lezen is het wel erg belangrijk voor ouders en ook kind.

  Tegenover ons huis is een stuk land met kronkelende slootjes, een overloop van een milieuopslag stukje verder. Daar zijn ook heel veel kikkers, we worden regelmatig op concert getrakteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vijver is onder ons slaapkamerraam en ik word af en toe wakker van het gekwaak. Ze maken nog best wel veel verschillende geluiden.

   Verwijderen
 8. Fijn dat de jongedame kleding heeft mogen kopen waar ze blij mee is. En heel fijn dat ze het ook daarna nog aan kan doen.

  Kan me je emoties van toen goed voorstellen. Het is ook niet te bevatten natuurlijk een kind te moeten verliezen en de wereld die gewoon doordraait.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zo. Nu is het niet te bevatten en toen nog minder. Toen was het nog heel erg vers allemaal.

   Verwijderen
 9. Wat leuk dat je zo betrokken wordt bij deze gebeurtenis, verstandig dat ze kleding uitzoekt die ook na het Vormsel draagbaar is. En sterkte met en tijdens de dienst, blijven toch moeilijke dagen. lieve groet Amanda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn dat het toch een geslaagde middag was ondanks de verschillende meningen over de juiste outfit : )

  BeantwoordenVerwijderen