intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 28 april 2022

luizenpot

 Een tijd geleden liet ik deze foto zien:


En daar schreef ik dit over:
Een paar jaar geleden waren we een paar dagen in de buurt van het Belgische Hasselt op vakantie. Het bleek dat weekend open-tuinen-weekend te zijn en tijdens een fietstochtje kwamen we langs een tuin waar we een kijkje mochten nemen. De tuin was mooi, maar de eigenaresse had nog een andere hobby en dat was boetseren. De hele tuin stond vol met beeldjes en deze vond ik toch wel zo leuk. Ik nam me toen voor om ooit eens zoiets te maken.

Na enig speurwerk kwam ik tot de ontdekking dat die hoedjes luizenpotten genoemd worden. Je vult ze met stro, zet ze op een stokje in de tuin en met een beetje geluk komen er oorwormen of lieveheersbeestjes in wonen en die eten bladluizen. De hoedjes zijn dus niet alleen decoratief maar ook nog eens nuttig.

Ik ben de laatste tijd op zoek geweest naar verschillende boetseertechnieken. Het eerste wat ik tegenkwam was powertex (textielversteviger), maar daar weet ik weinig van af en daar zou ik eerst een workshop van willen volgen. En ook gewone klei viel af, want ik heb geen keramische oven. Ik probeerde betonklei, maar dat vind ik niet prettig om mee te werken. Dus heb ik toch maar een hoedje van luchtdrogende klei gemaakt. Het is maar even afwachten wat dat buiten doet. 

Dit is het geworden:


Ik rolde de klei met de deegroller uit, vouwde er een hoedje van en liet deze over de hals van een fles drogen zodat het hoedje mooi in vorm bleef, maar vandaar ook de verdikking halverwege het hoedje. Na vierentwintig uur drogen verfde ik het hoedje met acrylverf. Daarna heb ik er een paar lagen vernis over gezet. Ook de binnenkant verniste ik mee, om het toch maar zoveel mogelijk waterdicht te maken. Hopelijk gaan de torren daar geen last van hebben. 

Momenteel pas ik op de dieren van iemand die op vakantie is en daarvandaan nam ik een plukje hooi (er was geen stro) mee. Dat hooi heb ik met bloembindersdraad om een bamboestokje vast gemaakt en daar kon ik het hoedje overheen schuiven. 

Ik vind het leuk geworden!

16 opmerkingen:

  1. wat een gaaf hoedje is dat geworden en alles creatief opgelost waar je tegen aan liep, geweldig. Wens je een fijne dag met een zonnetje, groetjes Amanda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een luizenpot... daar had ik nog nooit van gehoord! Maar hoe leuk is dit...
    Soms moet je even kritisch kijken naar wat je nog kunt gebruiken en in huis hebt. En dat is je prima gelukt. Dat er maar veel luisjes opgegeten mogen worden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van een luizenpot had ik ook nog nooit gehoord. Ik heb inderdaad spullen gebruikt die ik al had.

      Verwijderen
  3. Wat een leuk idee en die bolling in de hoed maakt het juist natuurlijker.
    't Wordt steeds gezelliger in de tuin, vogelhuisjes, nestkastjes, insektenhotels en nu ook een luizenpot.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er komt steeds meer in de tuin, maar het wordt ook steeds mooier en gezelliger. Ik heb er nu echt mijn aardigheid in.

      Verwijderen
  4. Ziet er inderdaad leuk uit.

    Het reageerveld op je blog ziet er bij mij ineens heel anders uit. Even wennen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Blogger is weer eens aan het veranderen geweest. Ik moest eerst ook even kijken of het wel goed was.

      Verwijderen
  5. Het is heel leuk geworden. Wat ben je toch creatief!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat is dat leuk geworden! Ik ken deze vorm niet, wel de terracotta potjes die ondersteboven worden bevestigd op een paaltje, inderdaad met stro erin voor de bladluis-etertjes. Die wilden wij in onze tuin zetten, maar nu ga ik twijfelen of we toch niet zelf iets zullen gaan maken...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had die bloempotjes altijd wel gezien, maar ik wist niet dat ze ook een functie hadden. Of misschien dat je je ogen niet uitsteekt aan een stok :)

      Verwijderen
  7. Ik ook! Ik zou dit zo in mijn tuin willen zetten. Echt prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen