intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 15 januari 2022

voormalig vissersdorp

Voor de derde keer op rij gingen wij wandelen in België. Deze keer reden we naar Boekhoute, een dorpje net over de grens.



Tot 1952 had het dorp een haven. In de loop der eeuwen was de haven een aantal keren verplaatst omdat de zijarm van de Westerschelde waaraan het dorp lag, de Braakman, verzandde. Toen in 1952 de Braakman helemaal afgesloten werd, verdween ook de haven. 

De mozaïeken op deze muur verwijzen naar de garnalenvangst: 


Jaarlijks worden in Boekhoute de Garnalenfeesten gehouden.


Het in vroege renaissancestijl gebouwde Kasteel Ter Leyden:





We wandelden een stuk door het dorp en trokken daarna de polder in, want dat is wat wij toch het fijnste vinden.


's Morgens was het nevelig geweest en 's middags hing er nog steeds wat nevel, maar de zon won toch terrein. 


Onderstaand pad leidde ons naar een privéterrein, waar ooit een wandelpad liep. We kwamen uit bij een groot hek waar op een bord stond dat het pad niet meer toegankelijk was, doordat in het verleden regelmatig vernielingen plaatsgevonden hadden. Jammer dat er altijd weer mensen zijn die zich weten te misdragen en geen respect hebben voor andermans eigendom. 


Wij moesten onze route daarom wijzigen. Manlief stippelde snel een andere route uit en we vervolgden onze weg.

Op deze plaats sneuvelden in 1944 de Canadese soldaten Hartley Anderson en Harold Patterson. Ze werden hier tijdelijk begraven en zijn later herbegraven op een militair kerkhof.




En toen kwamen we toch wel bijzondere schapen tegen met twee, drie of vier hoorns.




Nieuwsgierig als ik ben heb ik geprobeerd uit te zoeken met welk ras we hier te maken hebben en ik denk dat het om het hebridean schaap gaat.




Terug bij Boekhoute hielden we nog even halt bij het Leopoldkanaal:


En daarna was het nog een kilometer naar de auto lopen.

We waren de afgelopen drie weken dus in de weekenden in België om te wandelen en het enige wat we daar dan ook gedaan hebben is wandelen. We zijn in geen enkele winkel, café of restaurant geweest. In Nederland zaten we in lockdown, terwijl in België wél alles open was. Natuurlijk hadden we kunnen gaan winkelen en we hadden ergens iets kunnen gaan eten, maar het voelde niet goed... we hebben dat daarom ook niet gedaan. 

14 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Ja hè? Ik geloof ook niet dat ik dit ras al eens eerder gezien had.

      Verwijderen
  2. Mooie foto’s! Jullie zijn verstandiger dan menige Nederlander.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel!
      Leuk dat je weer reageert, ik had je gemist. Hopelijk is alles goed met je.

      Verwijderen
  3. Mooie wandeling. Ik noteer Boekhoute voor ooit. Als ik er weer eens ben. Ik wist niet dat de Braakman zo ver doorliep

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wist het ook niet. Ik wist wel dat in Boekhoute de Garnalen feesten gehouden werden, maar over het hoe en waarom wist ik dan weer niks. Zo leren we dus steeds weer iets bij 🙂

      Verwijderen
  4. Prachtige foto's.
    Ik ben ook nog niet bij mijn dochter geweest om samen ergens te gaan lunchen, voelt nog niet goed inderdaad. En wanneer heb je u echt iets heel hard nodig, kan toch wel paar weken wachten.
    Komende week ga ik wel naar Stabroek om de gewone 3 maandelijkse boodschappen te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Boodschappen doen vind ik nog iets anders dan winkelen omdat de supermarkten hier wel gewoon open waren. Toen mijn broer in België in het ziekenhuis lag ben ik daar een keer of drie boodschappen wezen doen, maar meer omdat ze in België weer andere producten dan bij ons verkopen. Ook ben ik een paar keer naar de kringloop geweest, maar dat was allemaal nog voordat de niet-essentiële winkels hier dichtgingen. Op 9 december werd mijn broer naar een Nederlands ziekenhuis overgeplaatst en sindsdien ben ik in geen enkele Belgische winkel meer geweest.

      Verwijderen
  5. Hele mooie foto's en een mooie wandeling. Heeft jouw man een kaart of iets anders bij zich om de route te bepalen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Meestal maken we thuis een route op route.you en dan gebruiken we vervolgens de app op onze gsm om de wandeling te maken. Hij gebruikt ook de Outdooractive app, maar die gebruik ik dan weer minder.

      Verwijderen
  6. Wat een mooie omgeving en het licht ook. Die helm vind ik heel bijzonder mooi dat het zo bewaard blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Of de helm van één van die soldaten geweest is, weet ik niet, maar het idee dat het door één van hun gedragen zou kunnen zijn maakt het best wel indrukwekkend.

      Verwijderen
  7. Wat een aparte schapen, maar een hele mooie wandeling weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vind het leuk hoe die mozaïeken verwijzen naar het verleden. Een mooie manier om dat in ere te houden als het ware.

    BeantwoordenVerwijderen