intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 5 december 2021

boompje

Vraag van de dag: met de hand afwassen of de vaatwasser? 

De vaatwasser.

 Als wij vroeger gingen kamperen vond ik alles leuk, behalve de afwas. En het maakte niet uit of we dat bij de wasbakken op de camping of gewoon in de caravan deden, ik heb er gewoon een hekel aan. 

🎄 🎅 🎄 🎅 🎄 🎅 🎄 🎅 🎄

Het is vandaag 5 december en normaal gesproken zou ik me nog niet met een kerstboom bezighouden, maar dit jaar wel. Ik ben een beetje aangestoken door het kerstvirus op mijn werk, dat onder de collega's heerst. En ook het sombere weer van de afgelopen tijd zal er wel mee te maken hebben: ik was wel toe aan een beetje extra lampjes in huis.

In de afgelopen jaren heb ik steeds verteld dat wij geen kerstboom meer zetten, sinds het overlijden van onze jongste zoon. We hingen wel lampjes voor de ramen en ik maakte een paar kerststukken voor op de tafels, maar een kerstboom zetten was voor ons te verdrietig. En wij zijn niet de enige ouders die niet veel meer aan kerst deden na het overlijden van hun kind, want op de lotgenotensite lees ik dat heel veel ouders dat niet meer doen. Deze periode is voor velen van ons enorm moeilijk en verdrietig. 

Voor het overlijden van Jus was het zetten van de kerstboom iets wat we als gezin samen deden. Manlief hing de lampjes in de boom, de kinderen en ik versierden de boom met ballen en slingers. En degene die er bij kon, mocht de piek op de boom zetten. Ook het opruimen na de feestdagen, was iets wat we meestal gezamenlijk deden.

Vanaf 2017 veranderde alles. Ons gezin was niet meer compleet en een kerstboom zetten voelde voor ons niet goed. Het hele kerstgevoel was compleet verdwenen en nog steeds is dat niet terug en misschien komt het wel nooit meer. 

En toch...

 Op mijn werk wordt met man en macht gewerkt om de gangen van de afdelingen zo mooi mogelijk te versieren. Een collega maakt van gekregen kerstballen, die ze na een oproep op Facebook deed, de mooiste kerstdecoraties en iedereen wordt steeds enthousiaster. Ik ook. 

Gisteren ging ik naar het tuincentrum om voer voor de honden en de poes te halen en ik wilde een sparrentak kopen om kerststukjes mee te maken. Ze hadden daar ook lieve kleine kerstboompjes... waarvan ik er één meenam, een boompje van ongeveer een meter hoog.


Eenmaal thuis heb ik de kerstspullen bij elkaar gezocht. Ik hing de kerstlampjes, net zoals ieder jaar, voor de ramen en daarna ging ik het kerstboompje versieren. Eigenlijk was dat helemaal niet leuk om te doen, want de herinneringen aan vroeger spookten door mijn hoofd. En nu we een dag verder zijn weet ik nog steeds niet of ik nou blij of niet ben met het boompje. Het zal een kwestie van wennen zijn, denk ik.



25 opmerkingen:

  1. Wat dapper dat je het toch deed. Dat moet moeilijk zijn geweest. En of je hem nou houdt of wegdoet, het is toch een stap! Het wordt minder rauw denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zag daar laatst een tekening met een mooi voorbeeld van, zal deze morgen hier plaatsen.

      Verwijderen
  2. Ik heb dat bij familie ook gezien, na een paar jaar kwam er wel weer een kerstboom, maar kerst werd toch nooit meer zoals voorheen, en dat kan ook niet. Ik vind dat jullie drietjes het goed doen, door elk op jullie eigen manier met het verdriet en gemis om te gaan, en elkaar daarin te respecteren, en door jullie eigen gevoel te volgen. Jij was er nu aan toe om een boompje neer te zetten, en dus is het goed dat je deed wat je voelde. Ook als dat boompje je eerder verdrietig dan gelukkig maakt. Ik hoop dat december voor jullie snel voorbij zal gaan, deze maand vol speciale herinneringen weegt een beetje zwaarder 🧡

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je bent er nu aan toe denk ik om een boompje in huis te zetten al is het een hele stap. Als je verdrietig wordt van het boompje dan is dat niet erg. Laat het verdriet maar komen. Je hebt er goed aan gedaan om deze stap nu te zetten. Het zal het niet gemakkelijker maken.
    Ondanks alles wens ik jullie toch een mooie sfeervolle maand toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een stap.
    Natuurlijk hoeft de boom niet te blijven.
    Doen wat goed voelt.
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een hele stap. Gelukkig een kerstboom in pot, en jullie hebben heel veel tuin. Als het teveel wordt, snel aftuigen en buiten zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wil wel proberen om hem over te houden. Ik heb een grote pot waar ik hem buiten in kan zetten.

      Verwijderen
  6. Wàt een dappere stap. Je màg er wel voorzichtig aan wennen hè. Ook al fluistert een stemmetje in je hoofd misschien iets anders...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Soms is het schipperen tussen het ene en het andere gevoel. Voor alles is een eerste keer na het overlijden van Jus, zo ook voor de kerstboom.

      Verwijderen
  7. Ik vind het een moedig besluit. Hopelijk lukt het toch er van te genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een heel mooi boompje. Hopelijk kunnen jullie ervan genieten. Denk aan war Jus had gewild. Als hij van de kerst hield, voelt hij ook met zo'n boompje weer een beetje dichtbij.

    Veel liefs, Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jij was kennelijk aan die stap toe en als je huisgenoten het ook goed vinden is het goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook zij waren het ermee eens, maar ook voor hun is het weer wennen.

      Verwijderen
  10. Echt NOOIT - MEER - ZONDER - VAATWASSER!!! We kijken zelfs of een vakantiewoning er een heeft en zo niet dan is het niet meer eerste optie! Wifi nog belangrijker, maar vaatwasser goede tweede!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In een vakantiehuisje heb ik ook graag een vaatwasser. Als we een huisje huren kook ik meestal niet zelf, maar gaan we uit eten of halen we iets af, dus is er ook minder afwas. Toch is een vaatwasser fijn.

      Verwijderen
  11. Ik krijg tranen in mijn ogen van je bericht.
    Moeilijk he!
    Maar het is echt een prachtige boom. Leuk versierd zeg, met al die lichtjes!!
    Jus kijkt mee, hij zou zo trots op je zijn!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Vergeet de vraag te beantwoorden. Ik heb het 40 jaar zonder gedaan in eigen huishouden. Sinds 5 jaar in de nieuwe keuken dus wel. Over het algemeen doe ik het 1x per 2 dagen maar osms vind ik het ook prettig even in de keuken bezig te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was sommige grote dingen, koekenpannen en de wokpan af, maar de rest gaat in de vaatwasser.

      Verwijderen
  13. Vol overtuiging: vaatwasser! Afwassen is mij in het verleden echt enorm tegengevallen.

    BeantwoordenVerwijderen