intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 2 oktober 2021

val

Vraag van de dag: wat zou je willen dat je hersenen beter konden doen? 

Ik zou best wel beter in rekenen willen zijn. 

⅑ ⅞ ⅒ ⅔ ⅘ ↉ ⅛ ⅗

De vraag waarvoor ik 's nachts wakker gemaakt wil worden, kwam een tijdje geleden langs. Mijn antwoord was toen dat ik nergens voor wakker gemaakt wilde worden. Daar moest ik vannacht aan terugdenken, nadat om drie uur de telefoon gegaan was. 

Goed, ik werd wakker van mijn gsm, maar was net te laat met opnemen. Vrijwel direct daarna ging de huistelefoon: het was het verpleeghuis. Een paar uur eerder had mijn moeder een lelijke val gemaakt. Er was toen niets te zien en mijn moeder zei dat ze zich verder goed voelde. Toen ze 's nachts naar het toilet moest, bleek ze best wel wat bloedverlies te hebben. De verpleegkundige dienst werd er bij geroepen en na de gegeven zorg belde deze naar mij. Ik hoefde niet gelijk te komen, maar ze wilde me toch graag (in overleg met mijn moeder) op de hoogte brengen. Temeer ook omdat het de wens van mijn moeder was om niet naar het ziekenhuis gebracht te worden, een keus die ook schriftelijk vastgelegd staat in haar dossier. 

Een paar uur later, tegen negen uur, was ik bij mijn moeder, die zo wit als haar laken zag. Ze was net verzorgd en haar bloeddruk was erg laag. Ze werd platgelegd en gelukkig kreeg ze even later toch weer wat kleur. We hebben over de val en de nacht gepraat, maar ook over koetjes en kalfjes.

 Om elf uur kwam de huisarts langs. Het was niet de verpleeghuisarts, maar een huisarts uit de buurt die mijn moeder en ik niet kenden. Hij controleerde haar pols en bloeddruk en luisterde met de stethoscoop en vervolgens deed hij nog lichamelijk onderzoek. Er was verder geen reden voor ongerustheid en mijn moeder hoefde niet langer meer op bed te blijven. 

Rond half twaalf ben ik weggegaan. Mijn moeder zou daarna naar het toilet gebracht en aangekleed worden en vervolgens zou het alweer tijd zijn voor het middageten. Daar hoefde ik verder niet meer bij te zijn. 

Gelukkig viel het uiteindelijk allemaal mee. Door de Ziekte van Parkinson valt ze wel vaker en het valt nog mee dat ze nog nooit iets gebroken heeft. Maar iedere val doet pijn en bijna altijd heeft ze letsel waarvan ze moet herstellen. 

 Na het telefoontje vannacht heb ik nog een tijd wakker gelegen. Toch viel ik weer in slaap en om zes uur werd ik wakker geblaft door de honden, die vertelden dat de krantenbezorger eraan kwam. Ik ben toen opgestaan en nadat de honden en de poes eten hadden gehad en ik met een kop koffie aan de keukentafel zat, heb ik mijn broers en zus geappt om te vertellen dat onze moeder gevallen was en dat ik later naar haar toe zou gaan. Ik heb vanmiddag nog een paar uurtjes geslapen en ik hoop dat mijn moeder dat ook gedaan heeft... Ze zal ook wel moe geweest zijn na een nacht weinig slapen en alle commotie.


20 opmerkingen:

  1. Oh wat zal dat schrikken zijn, als je midden in de nacht wordt gebeld. Hopelijk herstelt je moeder weer snel van de val. En jij zult ook wel een rare dag hebben gehad zo.
    Hopelijk kun je vannacht rustig slapen, en morgen een dagje om weer helemaal bij te tanken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je lieve woorden. Ik denk zomaar dat ik vanavond vroeg in mijn bed lig.

      Verwijderen
  2. Rekenen lukt me wel, maar wiskunde!!!!!!!!! Zowel manlief als mijn vader snappen dat wel en vinden dat leuk! Ik voel me dan zo'n ei.... wel een blij ei, maar toch! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op mijn examen haalde ik een 7 voor wiskunde. Ik ben daar nog steeds verbaasd over😉

      Verwijderen
  3. Oh dat is afschuwelijk, telefoon in de nacht belooft niet veel goeds. Beterschap voor je moeder

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is wel een veilig gevoel dat je moeder goed opgevangen en verzorgd wordt. Hoop dat het weer beter met haar gaat morgen. Sterkte met alles,

    In leren ben ik nooit zo goed geweest, vooral rekenen niet, IQ zal ook niet zo hoog zijn denk ik. Ben al met 16 gaan werken, toen mocht dat nog. Een studie zou me ook veel moeite hebben gekost, in de prktijk leerde ik wel makkelijk
    Maar ik heb wel een goed geheugen, merk ik ook nu er veel items zijn over 70 jaar TV, daar weet ik toch wel erg veel van en namen van al lang vergeten en overleden mensen heb ik zo paraat. Ook gebeurtenissen wet ik vaak details en feiten van.
    Van de laatste 10 jaar onthoud ik minder denk ik. Leeftijd en de harde schijf is beetje vol 🤣

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sinds ze in een verpleeghuis woont, is er best wel een last van mijn schouders gevallen. Het is ook fijn dat mijn zus tegenwoordig best wel veel voor haar doet. Vroeger deed ik alles alleen, nu zijn de taken gelukkig beter verdeeld.

      Verwijderen
  5. Midden in de nacht gebeld worden is altijd schrikken, vooral als je oude ouders hebt.
    Wat akelig voor je moeder om te vallen, gelukkig dat ze niet alleen woont en goede
    zorg heeft.Voor jouw ook een geruststelling, dat ze niets gebroken heeft en het
    uiteindelijk meeviel.
    Fijne zondag,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En ik ben ook blij dat het met de pijn meeviel. Ik las net in de rapportage dat ze vannacht een paar keer naar het toilet geweest is, maar verder wel goed geslapen heeft.

      Verwijderen
  6. och erm mevrouw w...
    iedereen wil oud worden maar niet zijn, en ik denk als je dan valt en pijn hebt, je ook wel zoiets hebt... van als het zo moet.....
    ik hoop dat het niet weer zal gebeuren...
    sterkte mama van mevrouw W
    xxx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker tien jaar geleden zei mijn moeder al dat het leven voor haar niet meer hoefde. Maar ze is er nog steeds. De laatste tijd is ze erg veel achteruit gegaan.

      Verwijderen
  7. Vallen op oudere leeftijd heeft vaak gevolgen. Hopelijk herstelt ze snel.
    's Nachts opgebeld worden is altijd alarmerend. Ik maakte het ok al een paar keer mee, en dan stopt mijn hart moeilijk met bonzen.

    Als ik het voor het kiezen had, wil ik graag een beter geheugen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De keren dat ik 's nachts opgebeld werd, waren niet goed: het overlijden van de kleinzoon van de oppas, het overlijden van mijn schoonvader, mijn vader die met spoed naar het ziekenhuis moest...

      Als de kinderen 's avonds uitgingen mochten ze me altijd bellen als er iets was, maar dan verwachtte ik het van tevoren al en dat is natuurlijk toch anders.

      Verwijderen
  8. Dat zijn de telefoontjes die je eigenlijk nooit wilt krijgen...
    Fijn dat het met een sisser lijkt af te lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn moeder vond het wel vervelend dat ik gebeld werd, maar ik vond het vervelender voor haar dat ze gevallen was.

      Verwijderen
  9. Toch wel schrikken zo telefoon in het midden van de nacht. Gelukkig lijkt het allemaal mee te vallen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toch zeker als je ziet/hoort dat iemand van het verpleeghuis belt...

      Verwijderen
  10. Ik sluit me bij aan bij jouw wens om beter te zijn in rekenen!

    BeantwoordenVerwijderen