intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

woensdag 1 september 2021

uien, tarwe, poep en stof

Vraag van de dag: wat is je favoriete dag van het jaar? 

Die heb ik niet! Om feestdagen geef ik niet, mijn verjaardag vier ik niet meer en verder zijn er ook niet echt dagen die ik als favoriet kan bestempelen. Ik leef van dag tot dag en ik probeer gewoon van iedere dag iets te maken, zo goed en zo kwaad als dat gaat. 

Eigenlijk komt dit best wel negatief over, als ik het zelf teruglees. Natuurlijk gebeuren er ook wel leuke dingen en natuurlijk zijn er ook best wel goede dagen. Maar toch... juist op die leuke dagen zijn het verdriet en het gemis sterk aanwezig. Vorig jaar vroeg iemand me of ik ooit nog gelukkig zou kunnen worden en ik kon daar geen antwoord op geven, maar ik denk van niet. 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Zondag waste zoonlief zijn auto, want dinsdag moest deze gekeurd worden. En toen ging maandag de buurman de uien oogsten. De wind stond de kant van ons huis op en aangezien het alweer even niet geregend heeft, kwam er een hoop stof en zand onze kant uitgewaaid. Bij de garage hadden ze gisteren gezegd dat zoonlief een mooie auto had, maar dat deze wel erg stoffig was...

Gisteren waren ze de hele nog druk bezig met de uien oogsten en de overbuurman ging het tarwe dorsen. Dat betekende nog meer stof! En toen ging weer een andere buurman mest uitrijden en daar kwamen een miljoen vliegen op af en ook in ons huis zaten daardoor opeens veel vliegen. 

Je hoort weleens van die verhalen van mensen die op het platteland gaan wonen en vervolgens gaan klagen of (erger nog) een proces aanspannen tegen de boerenburen vanwege de herrie of andere ongemakken. Tja, wie denkt om voor de rust in het buitengebied te gaan wonen, kan weleens bedrogen uitkomen. 

Op zestien augustus was het achtentwintig jaar geleden dat we ons huis kochten. Een huis in de polder. Alle buren van toen zijn bijna allemaal verdwenen, want oud zijn in de polder is niet handig. Vroeg of laat vertrekt iedereen naar een dorp omdat daar alles bij de hand is. De boeren van nu zijn de opvolgers van de boeren uit onze begintijd. Er is veel veranderd in al die jaren. De melkkoeien verdwenen door de melkquota en andere regels. De vleeskoeien verdwenen bijna allemaal omdat het teveel werd om ze te onderhouden. 


Een aantal boerderijen zijn geen boerenbedrijf meer. Het huis en de schuren hebben een andere functie gekregen en soms werden de vele hectares landbouwgrond verkocht. 


Het huis waar wij wonen is nooit een boerderij geweest. Lang geleden was het een arbeidershuisje. Onze woonkamer was toen de hele benedenverdieping van het huis. In 1976 werd het verkocht omdat de bewoners van destijds op de boerderij van familie gingen wonen. Degene die het huis kocht liet het huis grondig verbouwen.  


Toen wij in de polder gingen wonen, wist ik niet of ik dat wel zou kunnen en ik stelde een doel: ik ging het een jaar proberen en als het niks voor me zou zijn, dan zouden we terug naar een dorp gaan. Het leven in het buitengebied beviel me echter goed en we bleven hier dus wonen.


De kinderen werden geboren en groeiden hier op. Onze jongste zoon is hier overleden, maar dat is voor ons geen reden geweest om hier weg te gaan. Veel mensen vinden dat onbegrijpelijk en zeggen dat ze dat veel te confronterend zouden vinden. Maar als wij alle plaatsen zouden moeten vermijden waar er herinneringen aan onze jongste zijn, dan kunnen we beter emigreren. En daarnaast dragen we de herinneringen, het verdriet en gemis altijd met ons mee, waar we ook zijn.

15 opmerkingen:

  1. Vroeger was dat met stip op 1 mijn verjaardag. Mijn ouders gaven altijd leuke cadeaus en ik had enorm leuke kinderfeestjes en als puber trouwens ook! Nu heb ik geen bijzondere dag, ik vier niets meer echt, mijn verjaardag een beetje met mijn man, vader en vriendin van paps. Ik doe op andere feestdagen niets.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn ouders hadden vroeger een filmprojector en voor onze kinderfeestjes huurden ze tekenfilms. Die filmpjes waren altijd het hoogtepunt van de dag.

      Verwijderen
  2. Geluk. Echt geluk, zit vaak in kleine dingen. Die je bijna niet vast kunt pakken. Die voorbij waaien, dwarrelen en dan denk ik: Hé ik was net even gelukkig, maar ik kon het niet vast houden.
    Of erger, ik merkte het pas toen het voorbij was .....
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt. Ik heb gelukkig ook van die geluksmomenten, maar de onbevangenheid van vroeger is er helaas niet meer.

      Verwijderen
  3. Ik denk toch pakjesavond.

    Ach meissie toch, als ik de rest van je blog zo lees dan heb ik zo met jou/jullie te doen. Je hebt er niets aan, ik weet het, maar ik leef van afstand heel erg met je mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je lieve woorden en ik heb er wel iets aan, hoor. Ook al kennen we elkaar niet persoonlijk, ik weet dat je woorden gemeend zijn.

      Verwijderen
  4. Geen speciale datum maar de eerste dag dat ik een blote zomerjurk kan dragen kies ik dan. Dit jaar dus maar heel weinig gedragen, misschien as zondag nog eenmaal.
    Er liggen ook zoveel mooie herinneringen aan jullie huis en omgeving dat telt ook

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een mooie favoriete dag! Een soort rokjesdag.
      Zoals het er nu naar uitziet kun je na zondag ook nog een blote zomerjurk aan. Ik doe met je mee, want ik draag die jurken ook graag.

      Verwijderen
  5. Ik woon in de bebouwde kom en als ik een vuurkorf neerzet hebben de buren er last van en dikke kans dat ik die uit moet maken vanwege overlast en stank. Maar als een boer liters varkensstront in zijn grond spuit mag ik niet klagen want hij is boer en brengt ons eten. Wat niet zo is want het varkensvlees gaat naar het buitenland. Dus nee ik ben het niet zo eens dat je niet buiten moet gaan wonen als je de overlast niet accepteert. Ook ik heb last van rondrijdend tractoren maar klop zonder mopperen het zand uit mijn bed (letterlijk hè) ik veeg de weg als de banden modder achterlaten en tja dat oogsten ik doe de ramen dicht en spuit af wat nodig is. Het zand is weleens vervelend maar lang zo erg niet als de stank.
    De dierenlucht en stront is niet gezond en daar de stal niet om de hoek staat zou ook hij geen overlast mogen veroorzaken.
    Ik snap heel goed dat je niet weggaat uit je woning, de herinneringen zijn ook om te koesteren toch?
    Ik heb zeker geen favo dag, ik heb niets met feestdagen of verjaardagen maar in september herdenk ik bij verschillende gelegenheden de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding en daar geniet ik elk jaar van. Ook omdat de herfst dan begint.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik naast een industrieterrein ga wonen, dan zal ik ook niet klagen over de vrachtwagens en de herrie. Hetzelfde geldt voor de boeren: zij runnen een bedrijf en als je daar naast gaat wonen, dan moet je achteraf niet komen met dat het stinkt. Anders is het als je ergens woont er komt een mega-varkensstal, dan kun je daar tegen protesteren.

      Verwijderen
  6. Ja ik kan me dat wel een beetje indenken dat je met het grote gemis van jullie zoon, je nooit meer héél kunt zijn...
    het zijn geluksmomentjes... hou je daar maar aan vast,
    op het platteland wonen heeft voor en nadelen maar mensen die daar gaan wonen en vervolgens gaan klagen??? echt hé.... die begrijp ik tótaal niet

    fijn weekend mevrouw W

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klopt dat je nooit meer heel kunt zijn. Dat is goed gezegd.

      Jij ook een fijn weekend!

      Verwijderen
  7. Ik heb ook niet echt een favoriete dag in het jaar. Best een lastige vraag eigenlijk zeg! Feestdagen vind ik zelfs vaak een gedoe, dus die zijn zeker niet favoriet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad een lastige vraag. Ik kan me wel voorstellen dat dagen als kerstmis, de jaarwisseling, sinterklaas favoriete kunnen zijn.

      Verwijderen
  8. Bij je vraag ben ik ontroerd. Laat kleine gelukjes, mooie momentjes je even helpen goed voelen. Je betaalt een grote tol voor een heel mooie liefde.

    BeantwoordenVerwijderen