intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 26 juli 2021

zeekraal

Vraag van de dag: waar gaat jouw eerst volgende reis naartoe? 

Naar mijn werk... nee, dat is een beetje flauw. Maar waar mijn eerst volgende reis naartoe gaat, weet ik niet. In september hebben man en ik een weekje vakantie, maar er is niks gepland. Nu zitten we uiteraard met een land dat behoorlijk rood kleurt op de coronakaart en we gaan gewoon maar afwachten hoe het er in september voorstaat. En hoe het weer dan is. Als we toch weggaan dan is het gewoon een paar daagjes op hotel ergens in Nederland.

👜  👜👜 👜 👜 👜 👜 👜

Dit is zeekraal:


Het is een groente dat aan de rand van de zee groeit en in ons land vooral in Zeeland en op de Wadden voorkomt. Zomaar zelf plukken mag niet, tenzij daar een vergunning voor afgegeven is. Maar gelukkig kom je (gekweekte) zeekraal hier ook bij de groenteboer en in de supermarkt tegen. Zo kocht ik dit 'plukje' in de supermarkt. Goedkoop is het niet: de kiloprijs was vijfentwintig euro, maar voor mezelf had ik aan zeventig gram wel genoeg. 

Je kan zeekraal rauw eten, koken, wokken en bakken. Ik blancheerde het een paar minuten, liet het afkoelen en deed een deel ervan door mijn lunch.


Vanavond eten we vis en daar eet ik de rest bij. En ook nog sla, want dat staat voor man en zoon op tafel, die geen zeekraal willen. 

Zeekraal smaakt licht zout (zilt) en er zitten veel voedingsstoffen en vezels in.
In restaurants ligt het soms op je bord bij visgerechten.

24 opmerkingen:

  1. Ik zag je reactie op een blog van Aaf, en ik klikte door. Ik ben net begonnen met bloggen en dacht dat mijn origineel was, niets is dus minder waar, er zijn meerdere blogs door vrouwen die als blognaam met 'mevrouw' beginnen. Ach, ik denk dan maar dat ik in goed gezelschap ben! Ik ga jouw blogs de komende periode eens rustig lezen. Groetjes, Mevrouw Niekje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zijn niet de enigen met deze blognaam, dat klopt.
      Leuk dat je mijn weblog gevonden hebt en bedankt voor de reacties.

      Verwijderen
  2. Sorry, vergeet ik helemaal te reageren op jouw blog van vandaag! Ik ga vrijdag naar Normandië. En zeekraal vind ik ook lekker, eet het eigenlijk nooit behalve wanneer het in een restaurant geserveerd wordt. Maar restaurants ben ik al lang niet geweest!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeekraal vind ik heerlijk. Vroeger (vijftig jaar geleden) plukte ik het zelf, maar inderdaad, dat mag niet meer. Dus ik koop het als ik het zie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is ook echt een seizoensgroente en maar een paar maanden te koop. Ik koop het af en toe een keer, als ik het weer eens tegenkom.

      Verwijderen
  4. Morgen reis ik weer naar Goes en misschien op de terugweg wel naar Belgie wat boodschappen halen die we in Nederland niet hebben.
    Geen idee of we in september/october nog naar Frankrijk gaan. Weet ook niet of ik er echt zin in heb er blijven toch beperkingen.
    Eigenlijk zou ik het liefst weekje IJsland doen met partner maar hij wil nog niet.
    Nou dan maar de Kaapverdische eilanden promoten.

    De keren dat ik zeekraal at was het zanderig dus nee ben er niet gek op

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zanderig is niet goed. Niet goed gespoeld.

      Tja Frankrijk... ik denk ook niet dat ik er nu heen zou gaan, ook al ben ik gevaccineerd en zou het geen probleem mogen zijn. IJsland lijkt me ook mooi en Kaapverdië denk ik ook. Wie weet, kun je je man ompraten ;)

      Verwijderen
  5. Mijn reis gaat in augustus naar Friesland! En ik vind het prima.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Friesland staat ook nog steeds op mijn lijstje om naartoe te gaan.

      Verwijderen
  6. Nu ben ik wel heel benieuwd om eens zeekraal te proeven. Nog nooit van gehoord of gezien. Ik woon in België en had graag deze zomer naar Zeeland gekomen. Ik ben er al een paar keer geweest en vind het er veel rustiger en mooier dan aan de Belgische kust.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig is het hier nog niet zo volgebouwd als bij jullie. Alhoewel de grote appartementengebouwen en vakantiedorpen hier de laatste jaren ook uit de grond schieten.

      Verwijderen
  7. Ik vind dat keulekker, maar ik hou van zout. En rauw is het lekker knapperig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er bestaat ook lamsoor, dat ook in zout water groeit. Maar ik vind zeekraal lekkerder, ook doordat knapperige.

      Verwijderen
  8. Ik reis nooit, dus ik heb geen eerstvolgende reis. Ik kan echt met verwondering kijken naar al die mensen die perse op reis willen. Ik snap daar echt niets van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als jezelf niet reislustig bent, kan ik me voorstellen dat je er helemaal niks van snapt.

      Verwijderen
  9. Zeekraal is zeer lekker, maar ik at het nog nooit thuis en wist dus ook niet dat het zo duur is. Dan blijf ik het toch gewoon op restaurant eten?!
    Onze eerstvolgende reis is richting Nederland, raar maar waar :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onze laatste reisjes waren ook overnachtingen in Nederland. Ik vind dat ook wel makkelijk: hier verstaan we iedereen ;)

      Verwijderen
  10. Zeekraal is erg lekker. Ik koop het bij de vishandel.
    Onze eerstvolgende reeds lang geplande reis is een maand naar Spanje in oktober ... als we tegen die tijd niet terug in lockdown zitten. Dat het land rood kleurt vind ik op zich geen probleem. We huren daar een appartement en hoeven geen andere mensen te zien. Oktober is ook een rustige periode.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En in oktober kan het daar nog prachtig weer zijn. Ik hoop dat het door kan gaan.

      Verwijderen
    2. Ja, oktober is een prima maand. We doen het al zo'n vijf jaar (behalve vorig jaar dan).

      Verwijderen
  11. Grappig. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord. Tot het afgelopen week, tijdens onze fiets trektocht (van 4 dagen maar hoor) op mijn bord lag. En nu lees ik er hier ook over. Toeval?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Yvette van Boven had er een leuk item over in haar tv-programma De streken van Van Boven. Ik heb het nog nooit gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen