intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 27 juli 2021

eindelijk

Vraag van de dag: welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?

Als ik het goed heb zijn er maar twee echt Nederlandse feestdagen en dat zijn Koningsdag en Bevrijdingsdag. Als ik dan zou moeten kiezen tussen die twee dan vind ik Koningsdag de leukste, met op televisie de koninklijke familie die een bezoek aan een stad brengt. 

En dan de rest van de feestdagen... We vieren kerst met familie en voor de rest doen we niet zoveel aan de feestdagen. Het is fijn om een extra vrije dag te hebben.

♞ ♘ ♞ ♘ ♞ ♘ ♞

Zo, dat was even geleden... dat ik naar een museum ging! Laatst ging ik wel naar een tentoonstelling van de Cadzandse dracht, maar echt naar een museum was van eind november 2019 geleden. Ik heb nog steeds de Museumkaart en ik vond het eens hoog tijd worden om een museum vlakbij huis te bezoeken: Museum Het Bolwerk in IJzendijke.


Ik heb een paar foto's met mijn gsm genomen en die zijn niet echt geweldig, maar dat geeft niet hè?

Als we in Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen wandelen komen we regelmatig dingen tegen die met de Staats-Spaanse Linies (verdedigingswerken) uit de Tachtigjarige Oorlog te maken hebben. Soms zijn de restanten van forten nog duidelijk te zien en soms zijn het slechts glooiingen in het land, waar je door middel van een bordje erop geattendeerd wordt. De forten, redoutes en schansen werden eerst van steen en later vaak van klei (dit was goedkoper) gebouwd en soms overstroomden ze, dus het is niet zo gek dat er niet zoveel meer van over is.


Museum Het Bolwerk gaat voor een groot deel over deze Staats-Spaanse Linies.Er was veel leeswerk over de oorlog zelf en over de bouwers van de forten, redoutes en schansen.
Ik heb wel een boek over de Staats-Spaanse Linies, dat van mijn ouders afkomt, maar dit museum vond ik toch beter te behappen. Ik ben in elk geval een stuk wijzer geworden over de Tachtigjarige Oorlog!


Hierboven zie je nog een stukje IJzendijke uit het raam van de bovenste verdieping van het museum genomen. 


12 opmerkingen:

 1. Ik heb weinig met feestdagen ook eigen verjaardag vind ik niet zo belangrijk meer.

  Bijzonder dat zulke kleine gespecialisserde musea nog blijven bestaan, vaak met vrijwilligers waarschijnlijk.
  Op Tholen is ook een museum de Meestoof, ben er nog niet geweest

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In dit museum was ik ook nog niet geweest, terwijl het zo dichtbij is. Ik ben blij dat ik nu geweest ben.

   Verwijderen
 2. Ik vind eigenlijk Sinterklaas het leukste. Of nou ja: pakjesavond. Dat vind ik wel een feestdag hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb jij vrij op feestdagen? Ik zou denken dat in de zorg de werkzaamheden gewoon doorgaan, maar dat ligt waarschijnlijk aan wat je precies doet. Net als dat er in een ziekenhuis zondagdiensten zijn.
  Ik kies voor 1e Kerstdag, omdat ik houd van de warme sfeer rond Kerst, en omdat we op die dag vrij zijn (een paar jaar was de winkel open op die dag, maar geen succes, dus in 2019 mochten we de deuren gesloten houden, en in 2020 was er een lockdown). Of we dit jaar open/dicht zijn moeten we nog afwachten, ik hoop op dicht, ik vind dat winkelpersoneel op 1e Kerstdag en nieuwjaarsdag vrij zou moeten zijn, alle andere 363 dagen per jaar kan men bij ons terecht, 73 uur per week, gun ons die 2 dagen per jaar. Ons werk is immers letterlijk niet van levensbelang.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben op feestdagen en ook de weekenden vrij. Jarenlang heb ik deze dagen wel gewerkt en dan was het ook goed, maar nu werk ik ze al vijftien jaar niet meer en ik vind het prima zo.
   Met Kerst en op nieuwjaarsdag ga ik niet naar de winkels toe. En op andere feestdagen eigenlijk ook niet. Vroeger waren de winkels ook niet op deze dagen open en dan ging het toch ook?

   Verwijderen
 4. Ik vond het een interessant museum, over een onderwerp dat mij tevoren nog niet zo interesseerde. Er was ook iets over Petrus Hondius, zo heette mijn school

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben twee uur in het museum geweest en heb alles gelezen en alle filmpjes bekeken. Ik begrijp nu hoe hier sommige buurten en straten aan hun naam komen. Sommige namen zijn zo normaal, maar ze blijken nu toch met de Tachtigjarige Oorlog te maken hebben.

   Verwijderen
 5. Als ik tussen die 2 dagen mag kiezen is het voor mij Koningsdag.Die dag kan altijd goed zijn: zowel thuis, als ik weinig puf heb als er op uit gaan.
  Wij zitten te dubben of we een museumjaarkaart gaan nemen. Ik heb er zin in, maar mijn man is niet zo'n uitgaander...misschien koop ik er zelf een.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn man heeft ook geen Museumkaart en hij gaat ook zelden mee naar een museum. Ik ga soms met mijn schoonmoeder naar een museum, maar vaker nog alleen. Ik vind het ook wel prettig om op mijn eigen tempo rond te kijken.

   Verwijderen
 6. Leuk om in zo'n museum meer over de geschiedenis van je eigen streek te weten te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk had ik dit best wel eerder kunnen doen. Binnenkort ga ik een ander museum in de buurt bezoeken.

   Verwijderen