intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

woensdag 26 mei 2021

emmertje

Vraag van de dag: stofzuiger of swiffer?

De stofzuiger. Wij hebben twee grote honden en één poes en die verliezen samen heel wat haren. Als ik al swiffer dan vliegen de plukken haar alle kanten op. Stofzuigen vind ik daarom makkelijker. In de woonkamer liggen twee vloerkleden en die kunnen sowieso niet met de swiffer gedaan worden. 

✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂ ✂

Mijn hoofd... hoe werkt dat nou precies? Een psycholoog wist het me ooit mooi uit te leggen: iedereen heeft een emmertje en bij de ene zit er een klein bodempje in en bij een ander is het misschien halfvol. Ik heb ook een emmertje en bij mij zit dat, door het ongeluk en het overlijden van onze zoon, bijna helemaal vol. Als de balans tussen mijn verdriet en de rest van de dingen die gebeuren goed is, dan is er niks aan de hand. Stapelen de problemen zich op dan loopt mijn emmertje over en dat punt heb ik nu bereikt. 

Antidepressiva is voor mij een goed hulpmiddel om de boel in balans te houden. Het is niet zaligmakend, want ik vind de neveneffecten niet prettig. Toch accepteer ik die neveneffecten, want ik wil graag dat de rust in mijn hoofd terugkomt. Dat is niet alleen voor mij prettig, maar ook voor mijn omgeving. Zo ben ik de laatste weken op mijn werk nogal een behoorlijk mispunt tegen enkele collega's geweest. Ik voelde me niet begrepen, ik interpreteerde uitspraken of daden verkeerd en ik heb dingen gezegd die niet fijn waren. Meerdere keren heb ik huilend het toneel verlaten, om dingen die anderen tegen me zeiden, terwijl ik ze misschien zelf wel uitgelokt had. Ik begreep het niet. Ik herkende het gevoel van die neerwaartse spiraal niet. Pas gistermiddag viel het kwartje: het lag aan mij en ik moest dringend hulp zoeken.

Vanmorgen heb ik een uitgebreid bericht naar mijn collega's gestuurd. Ik heb uitgelegd wat er precies met me aan de hand is en ik heb mijn excuses aangeboden. 

Niet alles is trouwens allemaal mijn schuld. Er wordt in het team over elkaar gepraat. We werken nooit allemaal tegelijk en als ik soms op mijn werk kom, dan krijg ik breed uitgemeten wat een andere collega gezegd of gedaan heeft. Het waren dingen die ik mij persoonlijk aantrok, ook al hadden ze niet altijd betrekking op mij. Ik kon het verschil niet meer zien. 

En wat is er nu eigenlijk allemaal aan de hand, waardoor mijn emmertje overgelopen is? Nou ja, in elk geval het geklets op mijn werk. Daarnaast zijn er een paar onzekere dingen, zoals het werk van manlief waar geen cent binnenkomt en waar collega's ontslagen worden. Mijn vriendin heeft kanker. Een schoonzus is ernstig ziek en natuurlijk hebben we een zieke hond. Voor mij is het, bovenop het verdriet en het trauma dat ik heb, teveel om er fatsoenlijk mee om te kunnen gaan. Alles stapelt zich op en er gaat niks van af.

De huisarts heeft me een ander antidepressivum dan de vorige keer voorgeschreven. Eén waar ik misschien minder slaperig van word. Ik moet het een maand proberen. 


15 opmerkingen:

 1. Ach, je hebt ook wel heel veel op je bordje. En dan nog het trauma wat je meesleept. Ik heb wel bewondering voor je zelfreflectie. Hopelijk kunnen jullie eens goed praten op je afdeling. Anderen hebben wellicht ook veel onzekerheid in deze rare tijden.

  Maar die vraag. Ha,ha,wie verzint. Ik heb geen swiffer. Wel een ouderwetse zachte bezem voor de vloer. Maar ik pak altijd de stofzuiger.

  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is heel veel, mevr. W. heel veel. Ik vind het knap dat je je collega's hebt verteld hoe het zo gekomen is.Sterkte hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie uitleg, van dat emmertje in je hoofd. Goed idee om toch weer antidepressiva te gebruiken, als je daar baat bij hebt.

  Veel sterkte, groetjes, Alice

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is ook heel, heel veel meissie. Dikke knuffel op afstand!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor de vloerbedekking heb ik een stofzuiger met rollers, werd een keer gratis aangeboden en die bevalt erg goed. Vooral partner is er gek op,. mooi voor mij. Ik doe dan de andere week met de gewone om de randjes beter te doen want dar gaat met de andere niet zo goed.
  Voor de keuken heb ik een soort swiffer voor dagelijks. Voor schoonmaken nog steeds geen goede oplossing gevonden, met schrobber en dweil worden de tegels wel goed maar de voegen niet en mijn handen vinden schrobben en dweil uitwringen niet fijn.

  Over 4 weken ga ik iemand zoeken die het voor me doet, dan ben ik ook voldoende gevaccineerden durf ik het wel aan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die emmers zijn soms echt veel te vol. Naar om dan met een overvolle emmer te lopen.
  Voorheen op mijn werk legde ik het uit als een juk waarmee ik liep. Aan de ene kant de emmer met alles wat thuis gebeurde en in de andere emmer de werk dingen. Als het thuis lekker liep en op het werk ook dan liep ik lekker in balans. Als er in een van de emmers extra ballast werd gedaan liep ik scheef en moest ik voorzichtig lopen om ook niets uit de andere emmer wat te morsen.Toen ik aangaf op het werk dat mijn emmers bijna overliepen, ga mijn leidinggevende een grotere emmer tijdens de corona tijd. Zodat we meer konden dragen. Daardoor morste ik niets meer aan de werk kant. jammer genoeg was ik niet sterk genoeg om een grotere emmer te dragen. Ik liep schuin en morste aan de huis kant toch water. Het gevolg was stoppen. De emmer van thuis met twee handen dragen en mijn juk van mij af gooien.
  Ik hoop dat de antidepressiva snel mag helpen en dat je je weer wat rustiger mag voelen. Dat is wel van belang om alles wat er nu op je bordje, of eigenlijk emmer, te kunnen verwerken. Warme groet, Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor zoveel moeilijke dingen is een grote emmer nog niet genoeg. Vooral zaken waar je
  zelf geen invloed op hebt zoals ziekte en onzekerheid zijn moeilijk te handelen.
  Geklets op het werk komt de sfeer ook niet ten goede,hopelijk hebben je collega's
  begrip voor je.
  Goed, dat je andere medicijnen hebt gekregen, ik hoop voor je dat ze snel wat
  verlichting brengen.
  Ik wens je veel moed voor de komende tijd.
  Betsy
  ,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat knap dat je je collega's hebt verteld wat er aan de hand is, net als dat je het hier doet. Zo open zijn over wat er met je aan de hand is, is heel verstandig, maar ook heel moeilijk. Ik hoop dat deze medicatie snel en goed aanslaat bij je. Virtuele knuffel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Moedig dat je je collega's hebt verteld wat er speelt. Wens je snel weer een kalmer hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat goed dat het gesprek dit heeft opgeleverd. Als het allemaal vaag blijft, kun je ook niets.
  Echt heel tof dat je het uitlegt aan je collega's! Petje af voor jou...
  Ja, je moet leren leven met jouw persoonlijke emmertje. Het is wel een beetje herkenbaar voor me. Ik gebruik al jaren medicatie en wil er ook niet meer van af. Maar het blijft moeilijk om steeds die balans te vinden en in te grijpen als het nodig is. En sommige dingen overkomen je gewoon en dan moet je er mee leven. Sterkte hoor, en ik hoop van harte dat deze medicijnen je goed doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een volle emmer. Wat goed dat je uitleg gegeven hebt aan collega. Het lijkt mij dat daarmee al een probleem minder is. Ik ga duimen dat de medicijnen je helpen om rust en ruimte te krijgen in je hoofd. Heel veel liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Naar zo'n volle emmer.
  Ik hoop dat de medicijnen helpen, zonder al te veel bijwerkingen.
  En dat de emmer ( meer dan) vol is begrijp ik, met wat er allemaal gaande is.
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik herken dat "bozige", onzekere - het was voor mij "vroeger" een signaal dat ik weer depressief was / werd. Maar medicijnen helpen, als je eenmaal goed bent ingesteld, daar goed tegen! Dat kletsen over elkaar op het werk zou niet moeten mogen: dat is voor niemand goed, noch voor de onderlinge sfeer. Het zou fijn zijn als dat kon veranderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is ook wel een hele intense periode zeg, met echt nare dingen. Ik vind het zo goed dat je zelf die analyse hebt gemaakt en actie hebt ondernomen.
  Je werksituatie herken ik; dat vind ik ook een lastig onderdeel aan mijn werk.
  Ik hoop voor je op winst, door je nieuwe medicatie.

  BeantwoordenVerwijderen