intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 29 april 2021

boekje

Vraag van de dag: wat doe je het liefst op een regenachtige dag?

Een beetje binnen hobbyen achter de naaimachine of papier en plaatjes knippen en inplakken. Van dat soort dingen. Als het mooi weer is ben ik vaak buiten, maar ook niet altijd. Soms zoek ik ook de rust van binnen op, vooral als ik veel in de tuin gewerkt heb.

Het toeval wil dat het op het moment regent en wat was dat alweer hard nodig! Dit kaartje liet de weerman gisteren op televisie zien:

(Bron KNMI - Droogtemonitor)

 Hij vertelde daarbij dat er de laatste tijd veel bezorgde vragen bij het KNMI binnenkwamen over de droogte. Toch viel het volgens hem nog wel mee: in de groen gekleurde gebieden hoeft men zich nog geen zorgen te maken. In de gele gebieden is het droog. En laat ik nou toevallig in een oranje gebied wonen, waar het nog droger is... Ik maak me dus wél zorgen. 

🐦 🐦 🐦 🐦 🐦 🐦 🐦

De postbode bracht een verrassing van de Postcodeloterij:


Een boekje over vogels en een veldgidsje. "Dat is echt iets voor mij," dacht ik. Toen ik het later aan manlief liet zien, zei hij: "dat is echt iets voor jou." Ik neem me ook altijd voor om een verrekijker mee te nemen als we gaan wandelen, maar die vergeet ik dan altijd weer. Het is ook best een groot ding om mee te sjouwen. Gelukkig hebben we als alternatief het voederhuisje dat voor ons keukenraam staat en waar ik naar de vogeltjes kan kijken.

Hier zie je op het huisje een koolmeesje en erin een vink:


De vink is de baas en jaagt de andere kleine vogeltjes weg. Je hoort het ook gelijk als hij in de tuin zit: piep...piep...piep. Hij piept zelfs als hij door het voer in het voederhuisjes zit te spitten. En ook als ik in de tuin werk zit hij vaak in mijn buurt te piepen. Ik zal me dan wel in zijn territorium begeven, zeker?

Zoals je misschien kunt zien ligt er brood in het voederhuisje. Ik versnipper één boterham per dag en voor de rest krijgen de vogels zaden en pitten. Er komen hier veel vogels en op dat aantal is die ene boterham niet veel: vaak is het brood binnen een kwartier weg. Brood voeren mag, maar wel met beleid omdat er zout inzit. 

Als er zo'n gast(houtduif) aan komt vliegen, dan is het voer snel op:Er komen ook eksters, spechten en kauwen op het voer af en soms zit er ook een muisje, dat een holletje onder het voerderhuisje heeft. 


11 opmerkingen:

 1. Wij hadden het boek ook in de bus liggen toen we terugkwamen en dat kwam goed uit kon ik gelijk kijken welke roofvogel ik op de foto had, het was een buizerd. Hier in de tuin echtpaar merel, veel kauwen, pimpelmeesjes, houtduif- en Turkse tortelechtpaar. Roodborstje. Ja regen is heel erg nodig. Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om 9 uur had ik fysio en wilde eigenlijk erna boodschappen doen maar het was zo vies nat en veel wind. Komt morgen wel echt nodig is het nog niet.
  Onze voederboom is weer opgeborgen, het grasveld doet de buurman altijd met de zitmaaier en dat zou niet kunnen als de boom blijft staan. De bonte specht is al een paar keer langs gevlogen van de boom van de buren naar de andere buren en was duidelijk op zoek naar de voederboom.
  Vandaag maak ik er een vriezer klaarmaaakdag van. Gehaktballen maken en divers eerder ingevroren fruit even opkoken en in muffinvormpjes wer portioneren voor later gebruik in de yoghurt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha! Die regen! Ik heb er op gevloekt vandaag, en ook op mijn eigen eigenlijk. Ik had namelijk nog was buiten hangen maar was dat vergeten af te doen en nu is hij dus terug kletsnat ... Ik wist niet dat er regen verwacht werd, anders zou ik wel alerter geweest zijn.
  Bij mij ook veel vogeltjes die komen eten. Ik heb sinds de herfst alweer 20 kilo zaadjes uitgedeeld. Vooral aan koolmeesjes en duiven, maar ook aan vinkjes, boomklevers, heggemusjes en occasioneel een roodborstje. En tegenwoordig hebben de vogels ook het kommetje water ontdekt en komen de eksters wel eens drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na een aantal zonnige en droge dagen had ik niet meer op de weersverwachtingen gelet. Was vanochtend naar de supermarkt (altijd vroeg tegenwoordig, wegens je-weet-wel) en had mijn fiets buiten laten staan omdat ik na de koffie naar de kringloop wilde. Nou, mooi niet... ik heb hem maar weer binnengehaald.
  Volgens het staatje hierboven woon ik trouwens in een gebied dat nog groen was. Na ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons is het ook oranje gebied en ik ben dan ook heel blij met de regen, het was
  hard nodig.Gisteren een nieuw vogelhuisje opgehangen en 10 minuten later was er al
  interesse, ben benieuwd of er binnenkort bewoners in komen.We hebben hier veel
  soorten vogels.
  Groetjes, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn als je thuis kunt blijven op een regenachtige en natte dag. Vond het vandaag vooral heel donker. Pas nu even droog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op een regenachtige dag vind ik het ook leuk om te hobby-en als het kan.
  Mijn man voert hier ook de vogels, die het graag opeten.
  Onze poes vindt het prima, zij loert graag op de muizen die er ook op af komen...
  De vogels vindt ze niet interessant, waarschijnlijk omdat ze die toch niet te pakken krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Op een regenachtige dag zit ik graag bij de brandende houtkachel met een boek. Ik houd van regenachtige dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij jullie zoveel vogels! Heerlijk vind ik dat. Misschien moet ik terug gaan voederen? Ik dacht dat de lente er een stop moest opzetten? Niet dus?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu de vogels jonkies hebben voer ik nog door, totdat de vogels niet meer om voedsel komen en er genoeg in de natuur te vinden is.

   Verwijderen